Το πρώτο κατάστημα McDonald's στη Μόσχα του 1990

-
141

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αμερικάνικη αλυσίδα γρήγορου φαγητού McDonald's προσγειώθηκε στη Μόσχα, κάνοντας πάταγο. Το άνοιγμα ενός καταστήματος McDonald's ήταν μια κοινοπραξία μεταξύ της McDonald's του Καναδά και της Μόσχας. Επρόκειτο για ένα σχέδιο που γεννήθηκε όταν ο George Cohon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των McDonald's και οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ. Το σχέδιο ωστόσο έγινε πραγματικότητα αρκετά αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου του 1990.

Κατά την κατασκευή του, ήταν το μεγαλύτερο κατάστημα McDonald's στον κόσμο. Ήταν ένας χώρος με 900 θέσεις και με προσωπικό περίπου 600 εργαζομένων που επιλέχθηκε προσεκτικά από 35.000 αιτούντες. Το εστιατόριο αναμενόταν να εξυπηρετήσει περίπου 1.000 άτομα κατά την πρώτη του ημέρα. Και στη χώρα όπου ο μέσος μισθός ήταν περίπου 150 ρούβλια το μήνα, ένα μεγάλο μπέργκερ κόστιζε 3,75 ρούβλια. Αυτό, όμως δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να πάρουν μια γερή δόση από τη γεύση του. Περισσότεροι από 5.000 πολίτες παρατάχθηκαν στην πλατεία Pushkinskaya πριν καν ανοίξει το κατάστημα και περίπου 30.000 πελάτες πέρασαν την πόρτα του την πρώτη μέρα.

ITAR-TASS: USSR, MOSCOW. McDonalds opening its first restaurant in Pushkin square in Moscow. People standing in a queue near the entrance. (Photo ITAR-TASS / Vitaly Sozinov)
Москва. Во время открытия первого ресторана "Макдоналдс" на Пушкинской площади. Фото Виталия Созинова (Фотохроника ТАСС)
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.