Το τέλος της "Άνοιξης της Πράγας" από τη Σοβιετική Ένωση

-

Το 1968, κατά την περίοδο που ονομάστηκε ιστορικά «Άνοιξη της Πράγας», ο Alexander Dubček, νέος τότε ηγέτης της Τσεχοσλοβακίας, θέσπισε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που χαλάρωσαν τον κρατικό έλεγχο και επέκτειναν τα ατομικά δικαιώματα. Έτσι, πρόσφερε ελπίδες στους πολίτες, δυσαρέστησε όμως τη Σοβιετική Ένωση.

Οι σοβιετικοί ηγέτες στη Μόσχα πίστευαν ότι η Τσεχοσλοβακία είχε ξεπεράσει τα όρια και κάλεσε τους ηγέτες της χώρας για συζητήσεις. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε λύση, και έτσι πάνω από 2.000 τανκς και αρκετά στρατεύματα εισέβαλαν στη Τσεχοσλοβακία στις 21 Αυγούστου. Τις πρώτες εβδομάδες, οι στρατιώτες κατέστειλαν διαδηλώσεις με αγριότητα και περισσότεροι από 70 πολίτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Εντός του επόμενου έτους η αντίσταση εξασθένησε, ο Dubček αποχώρησε από την εξουσία, οι μεταρρυθμίσεις του ακυρώθηκαν και στην Τσεχοσλοβακία εγκαταστάθηκε μια πιο ελεγχόμενη από τη Σοβιετική Ένωση κυβέρνηση.

AP Photo
Stefan Tyszko/Getty Images
REUTERS/Libor Hajsky
AP REUTERS/Libor Hajsky
REUTERS/Libor Hajsky
/AFP/Getty Images
Stefan Tyszko/Getty Images

REUTERS/Libor Hajsky

Πηγή: theatlantic.com

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.