Είναι η Βρετανία εχθρός της Ελλάδας;

Μάκης Ανδρονόπουλος
82

του Μάκη Ανδρονόπουλου -

Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό δεδομένου ότι στους δύο παγκόσμιους πολέμους η Ελλάδα και η Βρετανία ήταν σύμμαχοι και έκτοτε συνυπάρχουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μέχρι να υλοποιηθεί το Brexit. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο στον 21ο αιώνα να πει κανείς «ναι, η Βρετανία είναι εχθρός της Ελλάδας». Από την άλλη, μια σειρά γεγονότων δείχνουν πως δεν είναι δα και …φίλη.

Για παράδειγμα, προ ημερών η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων συνέστησε στη βρετανική κυβέρνηση την υποστήριξη της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς να έχει λυθεί η διαφορά της χώρας με την Ελλάδα για την ονομασία. Επικαλέσθηκε αφενός την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή, αφετέρου την ανάγκη το Λονδίνο να δείξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι ένα από τα βασικά μελήματά του παρά το Brexit.

Είναι κατανοητό, με την έννοια πως η Βουλή των Λόρδων εξακολουθεί να τηρεί το τυπικό της Αυτοκρατορίας, αλλά και με την έννοια της παραμονής της Βρετανίας --προφανώς έναντι ανταλλαγμάτων-- στους αμυντικούς σχεδιασμούς της ΕΕ. Αν βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από το χάρτη, είναι σαν να χαρίζει την Ευρώπη στο Βερολίνο.

Κόκκινη κάρτα

Πάντως, για εμάς, οι Λόρδοι έκαναν φάουλ, αν και μερικοί ισχυρίζονται πως μπορεί να ήταν και πέναλτι. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήττει. Τα ίδια δεν κάνουν οι Άγγλοι στο Κυπριακό, που άλλωστε αυτοί δημιούργησαν; Ο αντιαποικιοκρατικός αγώνας και η απελευθέρωση της Κύπρου ήταν αποκλειστικά ελληνοκυπριακή υπόθεση.

Η διατήρηση της βάσης και κάποιων επιπλέον εκτάσεων στο νησί από την Βρετανία αποτελεί ζήτημα από την στιγμή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Ενδεχομένως να περιλαμβάνεται στις κρυφές πτυχές της διαπραγμάτευσης για το Brexit. Η στάση της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία ήταν σαφώς υποκριτική και ανθελληνική και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι με όρους ευρωπαϊκών γεωστρατηγικών συμφερόντων ήταν άθλια.

Ο ρόλος του Τσόρτσιλ

Τώρα, ήρθε και "Η πιο Σκοτεινή Ώρα" του σκηνοθέτη Τζο Ράιτ με τον Γκάρι Όλντμαν να μας θυμίσει τον μεγάλο Ουίνστον Τσόρτσιλ, αυτόν που κοντράρισε το Γ΄ Ράιχ. Όμως, ο Τσόρτσιλ που τόσο θαυμάζουμε και για τα καλά λόγια που είπε για τους Έλληνες, ήταν αυτός που πυροδότησε τον αδελφοκτόνο εμφύλιο στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί το καθεστώς των δοσίλογων…

Αυτά, δεν ξεχνιούνται και πολλά νέα ντοκιμαντέρ που βλέπουμε στην τηλεόραση έρχονται να θυμίσουν την αλήθεια σε όσους επιλέγουν να την ξεχνούν. Οι Άγγλοι βέβαια ήταν τυχεροί, διότι παρέδωσαν τον εμφύλιο στους Αμερικανούς και γλύτωσαν τον αντιβρετανισμό, με αποτέλεσμα να μας μείνει για αρκετές δεκαετίας ο αντιαμερικανισμός.

Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να έχουν κρίσιμο ρόλο στο Brexit και αυτό θα μπορούσε, ίσως, να υποχρεώσει τη Βρετανία σε μια άλλου τύπου συμπεριφορά στο Κυπριακό. Αλλά όχι με υπαινιγμούς και παρακάλια, αλλά με επί της ουσίας τζαρτζαρίσματα… Διότι, αν δεν ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η γενοκτονία των Εβραίων από του Γερμανούς, η ιστορία θα είχε αναδείξει και την βαρβαρότητα των Βρετανών αποικιοκρατών…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.