ΘΕΜΑ

Ιδού οι ηθικοί αυτουργοί για τη δικτατορία Μεταξά

Ιδού οι ηθικοί αυτουργοί για τη δικτατορία Μεταξά, Δημήτριος Καραμπερόπουλος

Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος *

Με την είσοδο του μηνός Αυγούστου συνειρμικά έρχεται στο νου η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 του Ιωάννη Μεταξά. Για την επιβολή της δικτατορίας έχει κατηγορηθεί, και δικαίως, ο Μεταξάς καθώς και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’. Το ερώτημα όμως που έρχεται αμέσως να τεθεί είναι το εξής απλό: Ποιος έδωσε την εξουσία στον Ι. Μεταξά, ώστε να είναι σε θέση ακόμη και να αναστέλλει τα άρθρα του Συντάγματος, να διαλύει τη Βουλή, να καταργεί τον κοινοβουλευτισμό;

Ποιοι είναι οι αυτουργοί, οι ηθικοί, που έδωσαν στον Ι. Μεταξά την “μάχαιρα” να καταλύσει τη δημοκρατικό σύστημα και να κυβερνήσει δικτατορικά; Δυστυχώς δεν αποδίδονται οι ευθύνες σε εκείνους που του έδωσαν την εξουσία αυτή. Τα ερωτήματα αυτά βρίσκουν απάντηση στη συνέχεια.

Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 26 Ιανουαρίου 1936 με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον καθηγητή του Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Δεμερτζή, η βενιζελική παράταξη εξέλεξε συνολικά 142 βουλευτές, η αντιβενιζελική 143, (στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι 7 βουλευτές του κόμματος των Ελευθεροφρόνων του Ι. Μεταξά με ποσοστό ψήφων 3.94%) και το ΚΚΕ με το “Παλλαϊκό Μέτωπο” εξέλεξε 15 βουλευτές.

Απρόοπτα γεγονότα και πολιτική

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών οι δύο αστικές παρατάξεις δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για το σχηματισμό κυβέρνησης, και γι’ αυτό συμφώνησαν να παραμείνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κ. Δεμερτζής, ενώ παράλληλα ο βασιλιάς ανέθεσε στις 6 Μαρτίου το υπουργείο Στρατιωτικών στον Ι. Μεταξά, που ήταν και αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, η οποία είχε ορκιστεί στις 14 Μαρτίου.

Ωστόσο στη ζωή παίζουν ρόλο και τα απρόοπτα γεγονότα. Έτσι και στην πολιτική ζωή της εποχής εκείνης το γεγονός του αιφνίδιου θανάτου στις 13 Απριλίου 1936 του πρωθυπουργού Κ. Δεμερτζή, είχε ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς να διορίσει πρωθυπουργό τον Ι. Μεταξά, χωρίς να ρωτήσει τους αρχηγούς των δυο μεγάλων αστικών παρατάξεων.

Όμως, όταν έγινε η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή στις 30 Απριλίου 1936, οι βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ιωάννη Μεταξά, ψήφισαν 241 υπέρ, 16 κατά και 6 αποχές. Και πέραν αυτού του γεγονότος, οι ίδιοι οι βουλευτές ψήφισαν να διακόψει η Βουλή τις εργασίες της από την 1η Μαΐου και επιπλέον έδωσαν το δικαίωμα στον Μεταξά να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, που θα επαναλειτουργούσε η Βουλή.

Ωστόσο, στις 4 Αυγούστου 1936, το βράδυ, ο πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς κάλεσε τους υπουργούς του και με το πρόσχημα του “κομμουνιστικού κινδύνου” τους ζήτησε να υπογράψουν τα σχετικά διατάγματα για την αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος και τη διάλυση της Βουλής, χωρίς τη σχετική προκήρυξη εκλογών, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Τα διατάγματα τα υπέγραψε στη συνέχεια και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄.

Οι ηθικοί αυτουργοί του πραξικοπήματος

Και αντιλαμβάνεται τώρα ο καθένας ποιοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της επιβολής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του 1936, ήταν δηλαδή οι 241 βουλευτές της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής με τους αρχηγούς τους. Έδωσαν την εξουσία στον Μεταξά να κυβερνάει με νομοθετικά διατάγματα. Οι βουλευτές και οι αρχηγοί τους αγνόησαν τη βασική αρχή πως πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού, αλλά και η τέχνη του προβλέπειν, το τι θα επακολουθήσει μετά την απόφαση που θα λάβουν.

Έδωσαν την εξουσία σε δεδηλωμένο πολιτικό αυταρχικών μεθόδων και συστημάτων και σε πολιτικό που αποστρέφονταν τη δημοκρατία. Τι άλλο θα περίμενε κανείς να πράξει ο Ι. Μεταξάς.΄Επραξε αυτό που πίστευε. Και ο πιο απλός άνθρωπος γνωρίζει τη ρύση του λαού «εξ όνυχος τον λέοντα». Ο Μεταξάς ήδη από το 1934 με άρθρα του είχε κηρυχθεί υπέρ της δικτατορίας. Οι 241 βουλευτές των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων με τους αρχηγούς τους εμπιστεύθηκαν τη φύλαξη της δημοκρατίας στον “λύκο”.

Να, οι ηθικοί αυτουργοί της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936. Χωρίς την έγκρισή τους δεν θα ήταν δυνατόν με ποσοστό ψήφων 3.96% και 7 βουλευτές να είχε τη δυνατότητα να έχει την εξουσία, και να μπορεί να διαλύει τη Βουλή.

Με μελανά γράμματα θα έπρεπε να είχαν αναγραφεί τα ονόματα των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών, που έδωσαν αφρόνως την εξουσία στον Ι. Μεταξά, ως οι ηθικοί αυτουργοί της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Ελλάδος την αφροσύνη τους, και να αποτελούν όνειδος για τη δημοκρατία που είχε τέτοιους πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές.

__________________________________________________________________________

*Ο Δημήτριος Καραμπερόπουλος είναι παιδίατρος και διδάκτωρ της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version