Το Μακεδονικό μας ξανακάνει πολίτες

Γιώργος Μιχαήλ
890
Το Μακεδονικό μας ξανακάνει πολίτες, Γιώργος Μιχαήλ

Εάν κάποιος θέλει να αναζητήσει την βαθύτερη αιτία της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα από όλα να αποκτήσει μια καλή ιδέα του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο στην περίπτωσή μας στηρίζει την ελευθερία και την επιβίωση των Ελλήνων. Βάσει αυτού, δεν θα περίμενε κανείς πως σύγχρονοι πολιτικοί, που στα λόγια σχίζουν τα ρούχα τους για τη δημοκρατία, στην πράξη το υπονομεύουν.

Γιατί η επιβίωση και η ελευθερία των πολιτών, ως κεντρική ιδέα και στόχος της δημοκρατίας, αντικαθίστανται από το μικροκομματικό συμφέρον και ακόμα χειρότερα από το προσωπικό συμφέρον του πολιτικού προσωπικού. Τότε η δημοκρατία εκφυλίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτικό βίο. Σε αυτό το σημείο ξεκινά ο κατήφορος, με την μια ντροπή να διαδέχεται την άλλη και την ίδια την κοινωνία να διολισθαίνει στα πολιτικά πάθη και στη διαφθορά.

Όταν αυτοί που καλούνται να ηγηθούν των πολιτών έχουν ιδιοτελή κριτήρια στις αποφάσεις τους, τότε δυστυχώς η ίδια νοοτροπία διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο. Ο λαός διασπάται σε εκατομμύρια ιδιοτελή άτομα. Έτσι η κοινωνία είναι καταδικασμένη να καταντήσει έρμαιο λαοπλάνων πολιτικάντηδων.

Για να ενωθούν ξανά σε λαό και έθνος τα ιδιοτελή άτομα είναι πολύ δύσκολο. Η ιστορία διδάσκει πως αυτό συμβαίνει όταν συμβαίνει μία εθνική καταστροφή ή τουλάχιστον όταν προκύπτει μία εθνική απειλή. Το “Μακεδονικό” ζήτημα δείχνει να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο. Έχει συνεγείρει πολλούς Έλληνες, τους έχει αποσπάσει από τον εγκλωβισμό στην ατομική ιδιοτέλειά τους, τους ξανακάνει πολίτες.

Η Ελλάδα θα ήταν περισσότερο ανταγωνιστική, θα έκανε θαύματα σε όλους τους τομείς, εάν οι περισσότερο ικανοί και προικισμένοι άνθρωποι αποφάσιζαν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική. Είναι προφανές πως σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. Σε μια δημοκρατία, όμως, το καθήκον των πολιτικών είναι να εργάζονται με αυταπάρνηση για τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού. Μπορεί αυτό στους κυνικούς καιρούς μας να ακούγεται ουτοπικό, αλλά είναι το κρίσιμο ζητούμενο.

Ντροπιαστική συμπεριφορά

Σήμερα, παρατηρούμε την ντροπιαστική συμπεριφορά πολλών αντιπρόσωπων του λαού σαν να στεκόμαστε μπροστά σε καθρέφτη και να παρακολουθούμε την αντανάκλαση των ιδιοτελών συμπεριφορών που κυριαρχούν και στην κοινωνία μας. Το αποτέλεσμα της νοσηρής αυτής νοοτροπίας διάβρωσε τις αξίες, οδήγησε στην οικονομική κρίση και κρατάει καθηλωμένη την Ελλάδα. Σταδιακά το ελληνικό έθνος διασκορπίζεται και πάλι στις τέσσερις γωνιές του κόσμου ως μετανάστες, ενώ το 50% όσων παραμένουν είναι στοιβαγμένο στην Αττική.

Ερχόμαστε τώρα εμείς που από μόνοι μας έχουμε εγκαταλείψει τις ιδιαίτερες πατρίδες μας να ζητήσουμε από τους πολιτικούς να σταθούν στο ύψος τους και να δείξουν χαρακτήρα απέναντι σε ό,τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ, όχι μόνο τα δισεκατομμύρια ευρώ της. Για να δούμε εάν στο συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία θα επιτρέψουν σε ένα κόμμα που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι δεύτερο και πολύ κάτω από το 30% να κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που οι ίδιοι υπέγραψαν. Εννοείται πως απέφυγαν επιμελώς να ζητήσουν γι’ αυτό το εθνικό θέμα τη γνώμη των πολιτών με δημοψήφισμα.

Εάν, λοιπόν, θέλουμε την πατρίδα μας πίσω τότε πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτήν. Αυτή είναι μια πάλη που δεν εξαντλείται σε ένα συλλαλητήριο, όσο και εάν αυτό χρειάζεται και πρέπει να είναι και όσο πιο μαζικό γίνεται. Εάν θέλουμε να νιώσουμε ξανά αυτό το ανεκτίμητο συναίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, πρέπει εμείς οι ίδιοι να παλέψουμε με τον εαυτό μας πρώτα. Ώστε να αποβάλλουμε από μέσα μας όλα εκείνα τα άσχημα στοιχεία που μας μετατρέπουν από πολίτες σε ιδιοτελή άτομα.

Πρέπει εμείς οι ίδιοι να πειστούμε πως η αξία μας είναι πολύ μεγαλύτερη και πως πρέπει να κερδίσουμε ξανά στην πράξη την αυτοεκτίμησή μας. Όταν φτάσουμε πάλι σ’ αυτό το σημείο, τότε πράγματι θα είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε έναν πολύ πιο σημαντικό εθνικό σκοπό. Τότε από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας θα ξεπηδήσουν και οι πολιτικοί ηγέτες που θα απεγκλωβίσουν την Ελλάδα από την παρακμή και θα την θέσουν σε άλλη τροχιά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου με την προσθήκη ενεργού link.