Μπεκάα 1982: Οι Ισραηλινοί διαλύουν αεράμυνα και αεροπορία της Συρίας

Μπεκάα 1982: Οι Ισραηλινοί διαλύουν αεράμυνα και αεροπορία της Συρίας

Το 1982 το Ισραήλ είχε εισβάλει στο έδαφος του Λιβάνου. Εκεί οι δυνάμεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες και με αντίστοιχες συριακές. Έτσι το Ισραήλ αποφάσισε να εξουδετερώσει την απειλή των συριακών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστοιχιών. Οι Σοβιετικοί είχαν δώσει στην Συρία πολλές συστοιχίες. Μετά την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου τους από ισραηλινά F-16 οι Σύροι ανέπτυξαν δεκάδες συστοιχίες στην κοιλάδα Μπεκάα.

Οι Ισραηλινοί θέλησαν να επιτεθούν άμεσα, αλλά τους απέτρεψαν οι Αμερικανοί φοβούμενοι την αντίδραση των Σοβιετικών. Στις 14 Δεκεμβρίου 1981 το Ισραήλ προσάρτησε επίσημα τα Υψώματα του Γκολάν, ξεσηκώνοντας εναντίον του τη διεθνή αντίδραση. Η Δαμασκός χαρακτήρισε την ενέργεια του Ισραήλ «κήρυξη πολέμου».

Στις 6 Ιουνίου 1982 το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο προειδοποιώντας παράλληλα την Συρία να μην επέμβει. Δύο ημέρες αργότερα όμως οι Ισραηλινοί βρήκαν μπροστά τους συριακές δυνάμεις. Κατόπιν αυτού ελήφθη η απόφαση προσβολής των συριακών συστοιχιών στην κοιλάδα Μπεκάα.

Ένας ουρανός γεμάτος αεροσκάφη…

Λίγο μετά το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου 96 ισραηλινά αεροσκάφη –F-15 και F-16 – απογειώθηκαν. Ακολουθούσε ένα δεύτερο «πακέτο» 92 αεροσκαφών. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έφεραν πέραν του οπλισμού τους και ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου με στόχο τα συριακά ραντάρ.

Γνώριζαν ότι τα συριακά μαχητικά κατευθύνονταν από το έδαφος. Άρα η “τύφλωση” των ραντάρ ήταν ζωτικής σημασίας. Την όλη περιοχή επιτηρούσε αεροσκάφος «ιπτάμενο ραντάρ» Ε-2 Hawkeye και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Boeing 707 ECM, ενώ οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και drones Mastiff και Scout.

Εναέρια παγίδα

Οι Σύροι διέθεταν πυραύλους SA-2, SA-3 και SA-6 ενώ τα μαχητικά που έριξαν στη μάχη ήταν MiG-21, MiG-23 καιSu-20. Οι Ισραηλινοί έστειλαν πρώτα το drone Mastiff στην περιοχή προκαλώντας τα συριακά συστήματα να θέσουν σε λειτουργία τα ραντάρ τους. Μόλις τα συριακά ραντάρ εντόπισαν το drone εντοπίστηκαν με την σειρά τους από το Scout το οποίο μετέδωσε το σήμα στο Ε-2 και στο Boeing 707.

Μόλις οι Σύροι έβαλλαν πυραύλους κατά των drones ισραηλινά F-4 του δεύτερου «πακέτου» επιτέθηκαν, υπό την κάλυψη του πρώτου «πακέτου» των F-15 και F-16. Τα F-4 έπληξαν τους τις συριακές συστοιχίες με πυραύλους αντί-ραντάρ AGM-78 και AGM-45. Οι Σύροι στο μεταξύ εκτόξευσαν 57 πυραύλους SA-6 χωρίς αποτέλεσμα.

Αερομαχίες

Παράλληλα περί τα 100 συριακά μαχητικά απογειώθηκαν. Με την χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων όμως οι Ισραηλινοί διέκοψαν τις επικοινωνίες των συριακών μαχητικών με τα ραντάρ εδάφους. Κατευθυνόμενα δε από τα Ε-2 τα ισραηλινά μαχητικά επιτέθηκαν. Τα MiG δεν διέθεταν κατάλληλους αισθητήρες και αιφνιδιάστηκαν απόλυτα από την ισραηλινή εφόρμηση.

Οι Ισραηλινοί έβαλλαν πρώτα με πυραύλους AIM-7 Sparrow από αποστάσεις πέραν της οπτικής επαφής ενώ όταν πλησίασαν εξαπέλυσαν και πυραύλους ΑΙΜ-9 Sidewinders. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τους Σύρους που εντός ελαχίστων λεπτών έχασαν δεκάδες αεροσκάφη.

Συνολικά, με τις μικρές αερομαχίες των δύο επομένων ημερών οι Σύροι έχασαν τουλάχιστον 82 αεροσκάφη – άλλες πηγές κάνουν λόγο για 86. Επίσης από τις 30 συστοιχίες πυραύλων τους καταστράφηκαν οι 29. Έως τις 16.00 όλα είχαν τελειώσει στον αέρα, την ώρα που στο έδαφος οι Ισραηλινοί διέλυαν την συριακή 47η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Όχι άδικα η όλη επιχείρηση έμεινε γνωστή στο Ισραήλ ως «το κυνήγι της γαλοπούλας στην κοιλάδα Μπεκάα» – κατά παράφραση της αμερικανικής νίκης έναντι των Ιαπώνων το 1944. Οι Ισραηλινοί δεν είχαν απώλειες. Ένα drone καταρρίφθηκε και δύο F-15 υπέστησαν ζημιές.

Οι Σύροι στράφηκαν στους Σοβιετικούς ζητώντας τους αεροπορική κάλυψη την ώρα που η Μόσχα ανακοίνωνε επίσημα πως «36 ισραηλινά μαχητικά, περιλαμβανομένων των σύγχρονων F-15 και F-16 κατερρίφθησαν», προκαλώντας τον παγκόσμιο γέλωτα. Μάλιστα οι σοβιετικές εφημερίδες δημοσίευσαν «συνέντευξη» Σύρου πιλότου που είχε “καταρρίψει” ισραηλινά αεροσκάφη. Στην πραγματικότητα κατήφεια επικράτησε στη Μόσχα όταν έγινε απολύτως αντιληπτό πως η σοβιετική τεχνολογία απείχε πολύ από την δυτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι