Ο Καίσαρας αιχμάλωτος των πειρατών – Η εκδίκηση του αυτοκράτορα

Ο Καίσαρας αιχμάλωτος των πειρατών – Η εκδίκηση του αυτοκράτορα, Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας ενεπλάκη από νωρίς στον δημόσιο βίο της Ρώμης. Ανήκοντας στο στρατόπεδο του Μάριου, κινδύνευσε να θανατωθεί από τον Σύλλα στον πρώτο μεγάλο εμφύλιο πόλεμο. Ο Καίσαρας έφυγε από τη Ρώμη και συμμετείχε σε δύο εκστρατείες στη Λέσβο και την Κιλικία. Μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Σύλλα (78 π.Χ.), ο Καίσαρας, επέστρεψε στη Ρώμη.

Για να κάνει αισθητή την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα, ανέλαβε να απαγγείλει κατηγορία κατά του τέως υπάτου της επαρχίας της Μακεδονίας Κορνηλίου Δολαβέλλα ο οποίος είχε κυριολεκτικά απομυζήσει τους Έλληνες, απαιτώντας την καταβολή τεραστίων ποσών.

Οι Έλληνες κατήγγειλαν την συμπεριφορά του και την υπεράσπιση των δικαίων τους ανέλαβε ο Καίσαρ. Αν και τελικά δεν επέτυχε την καταδίκη του Δολαβέλλα, εντούτοις η ενέργεια του λειτούργησε θετικά και ελάφρυνε τα βάρη των Ελλήνων. Η κίνηση του αυτή όμως, κατά ενός εκπροσώπου της αριστοκρατίας, προκάλεσε νέα πολεμική εναντίον του.

Έτσι ο Καίσαρ έκρινε ότι θα ήταν προτιμότερο να εγκαταλείψει και πάλι τη Ρώμη. Αυτή τη φορά θα πήγαινε στη Ρόδο για να φοιτήσει στο πλευρό του διάσημου Έλληνα ρήτορα Απολλώνιου Μόλων. Κατά τον πλουν του όμως το πλοίο του κυριεύθηκε από πειρατές, έξω από το νησάκι Φαρμακούσα (75 π.Χ.). Οι πειρατές δεν τον πείραξαν, φιλοδοξώντας να αποκομίσουν πλούσια λύτρα. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι για την απελευθέρωση του ζητούσαν το τεράστιο ποσό των 20 ταλάντων. Ο ίδιος έβαλε τα γέλια και τους είπε πως αξίζει τουλάχιστον 50!

Αιχμάλωτος των πειρατών

Ο Καίσαρ παρέμεινε αιχμάλωτος των πειρατών επί 40 ημέρες. Σε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να δείξει τον παραμικρό φόβο, ο Καίσαρ τους έλεγε πως μόλις ελευθερωθεί θα φροντίσει να τους σταυρώσει όλους. Οι Κίλικες πειρατές γελούσαν θεωρώντας πολύ ανόητα τα λόγια του νεαρού Ρωμαίου. Τελικά τα λύτρα παραδόθηκαν στους πειρατές και ο Καίσαρ ελευθερώθηκε. Αμέσως τότε μετέβη στη Μίλητο, οργάνωσε πρόχειρα έναν στολίσκο και επιτέθηκε στους πειρατές.

Τους κατανίκησε και όσους συνέλαβε ζωντανούς τους σταύρωσε, όπως ακριβώς τους είχε πει! Ποιος μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι δεν κρατούσε τον λόγο του; Σχετικά πάντως με το συγκεκριμένο επεισόδιο, οι απόψεις των αρχαίων ιστορικών διίστανται. Ο μεν Σουητώνιος αναφέρει ότι ο Καίσαρ αιχμαλωτίσθηκε από τους πειρατές όταν πήγαινε στη Ρόδο, ο δε Πλούταρχος αναφέρει ότι αυτό συνέβη όταν επέστρεφε από την Βιθυνία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι