Ο ξεχασμένος πόλεμος Περού-Εκουαδόρ – Mirage εναντίον Su-22

Ο ξεχασμένος πόλεμος Περού-Εκουαδόρ – Mirage εναντίον Su-22

O ποταμός Σενέπα κυλά σε μήκος 230 χλμ. κατά μήκος της Κορδιλιέρας ντελ Κόντορ εντός της περουβιανής επικράτειας. Η περιοχή είχε περάσει υπό περουβιανό έλεγχο μετά τον πόλεμο με το Εκουαδόρ το 1941. Ωστόσο το Εκουαδόρ κήρυξε άκυρη την σχετική συνθήκη ειρήνης και από το 1960 άρχισε να διεκδικεί επισήμως την περιοχή.

Με την μεσολάβηση της Αργεντινής αρχικά και των ΗΠΑ στην συνέχεια, απεφεύχθηκε η σύγκρουση. Προσωρινά, όμως, διότι στις 26 Ιανουαρίου 1995  ξέσπασε νέος πόλεμος. Οι πρώτες συγκρούσεις είχαν ήδη ξεσπάσει από τις 8 Ιανουαρίου. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην πυκνή ζούγκλα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1995, όταν και έληξαν με ξένη μεσολάβηση και βάσει συμφωνίας επαναχάραξης των συνόρων.

Οι πόλεμος όμως δεν διεξήχθη μόνο στο έδαφος, αλλά και από αέρος, με τις δύο αεροπορίες να παρέχουν στενή εγγύς υποστήριξη στα μαχόμενα φίλια τμήματα και να συγκρούονται μεταξύ τους στον αέρα. Το Εκουαδόρ είχε αγοράσει, στο διάστημα 1978-80, 16 γαλλικά μαχητικά Mirage F1JA και τρία διθέσια Mirage F1JE. Τα εν λόγω αεροσκάφη, εκτός τριών που καταστράφηκαν σε ατυχήματα, αποσύρθηκαν το 2011.

Μια από τις πλέον σκληρές και ονομαστές αερομαχίες αυτού του άγνωστου πολέμου, σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1995. Το μεσημέρι της ημέρας εκείνης τα ραντάρ του Εκουαδόρ εντόπισαν πέντε περουβιανά αεροσκάφη να εισέρχονται στην ζώνη των επιχειρήσεων. Αμέσως αεροσκάφη της 21ης Πτέρυγας Μαχητικών και συγκεκριμένα δύο Mirage της 2112 και δύο Kfir της 2113 Μοίρας έλαβαν διαταγή απογείωσης.

Mirage F1 εν δράση

Τα τέσσερα μαχητικά απογειώθηκαν στις 12.49,τα Mirage, και ένα λεπτό αργότερα, τα Kfir. Το Mirage F1 με αριθμό 807 και χειριστή τον σμηναγό Κάρλος Ουζκατέγκουι, εντόπισε, στις 12.57, δύο περουβιανά, σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη Su-22. Ένα λεπτό της ώρας αργότερα ο επισμηναγός Ραούλ Μπαντέρας εκτόξευσε δύο πυραύλους αέρος-αέρος Matra Magic II κατά του ενός Su-22 καταρρίπτοντάς του. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Ουζκατέγκουι εκτόξευσε επίσης δύο Magic II καταρρίπτοντας και το δεύτερο Su-22.

Πάντως οι Περουβιανοί δεν παραδέχτηκαν ποτέ το συμβάν και επιμένουν ότι τα δύο Su-22 κατέπεσαν, το ένα από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά, το δεύτερο από μηχανική βλάβη. Οι δύο πιλότοι των Mirage είχαν διαφορετική μοίρα. Ο μεν Μπαντέρας έφτασε μέχρι να γίνει αρχηγός της αεροπορίας του Εκουαδόρ στο διάστημα 2014-2016, ενώ ο Ουζκατέγκουι σκοτώθηκε σε δυστύχημα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης το 2002.

Τα Mirage του Εκουαδόρ συμπλήρωσαν πάνω από 33.000 ώρες πτήσεις κατά τα 32 χρόνια που υπηρέτησαν σε αυτή. Αντικαταστάθηκαν τελικά από μαχητικά Atlas Cheetah, νοτιοαφρικανικά, αναβαθμισμένα, αντίγραφα των Mirage III και των Kfir.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version