Οι Αιγύπτιοι “υποφέρουν” από τα ισραηλινά αεροσκάφη – Επιχείρηση “Boxer”

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Παρά την αποφασιστική νίκη του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών η Αίγυπτος συνέχισε τις εχθροπραξίες αρνούμενη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σταδιακά μάλιστα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά από την Σοβιετική Ένωση.

Οι Αιγύπτιοι, στις 8 Μαρτίου 1969, ξεκίνησαν αυτό που έμεινε γνωστός ως «ο Πόλεμος της Φθοράς» έναντι του Ισραήλ. Σε απάντηση το Ισραήλ σχεδίασε τη Επιχείρηση Boxer που προέβλεπε απόβαση στη δυτική ακτή της διώρυγας του Σουέζ και καταστροφή των εκεί αιγυπτιακών δυνάμεων. Πριν όμως από αυτό έπρεπε να εξουδετερωθεί το αιγυπτιακό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Πράσινο νησί (Επιχείρηση Bulmus 6). Αυτό επετεύχθη στις 19 Ιουλίου

Ο Πυγμάχος εφορμά

Έτσι την επομένη, 20 Ιουλίου, οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν τις επιθέσεις στο Σουέζ με πρώτο στόχο τις αιγυπτιακές συστοιχίες σοβιετικών πυραύλων. Στις 14.00 δύο ισραηλινά Mirage κατέστρεψαν το ραντάρ συστοιχίας πυραύλων SA-2 δυτικά του Πορτ Σάιντ. Ακολούθως αεροσκάφη Α-4 Skyhawk της 109ης Μοίρας κατέστρεψαν τους πυραύλους. Ακολούθησαν μαζικές επιδρομές στην περιοχή με κάθε διαθέσιμο ισραηλινό αεροσκάφος. Μέσα σε τρεις ώρες οι Ισραηλινοί είχαν πραγματοποιήσει 171 εξόδους ρίχνοντας 200 τόνους βομβών και ρουκετών.

Έχοντας καταφέρει να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους οι Ισραηλινοί συνέχισαν ανενόχλητοι τη δράση τους χωρίς η αιγυπτιακή αεροπορία να αποτολμήσει να επέμβει…Επιχείρησε όμως επίθεση αντιπερισπασμού στο Σινά με 60 αεροσκάφη. Οι Ισραηλινοί απογείωσαν αμέσως έξι Mirage και αμέσως επιτέθηκαν. Στην σκληρή αερομαχία που ακολούθησε καταρρίφθηκαν τρία αιγυπτιακά και δύο ισραηλινά αεροσκάφη. Οι Αιγύπτιοι έχασαν άλλα δύο αεροσκάφη από αντιαεροπορικά πυρά.

Η επιχείρηση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα με τέσσερα ισραηλινά Α-4 να εξουδετερώνουν αιγυπτιακά αντιαεροπορικά προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δεύτερη φάση (Boxer 2) που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου. Και πάλι δύο Mirage κατέστρεψαν αιγυπτιακό σταθμό ραντάρ στο Γκεμπέλ Ατακά. Ακολούθησαν 161 έξοδοι ισραηλινών αεροσκαφών που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Και πάλι η αιγυπτιακή αεροπορία επιχείρησε επίθεση αντιπερισπασμού αλλά με πενιχρά αποτελέσματα και απώλεια έξι αεροσκαφών – τρία από μαχητικά Mirage και τρία από αντιαεροπορικά πυρά. Την επομένη 25η Ιουλίου ξεκίνησε η τρίτη φάση (Boxer 3) και ακολούθησαν οι επόμενες φάσεις μέχρι τις 28 Ιουλίου (Boxer 4 έως 6) με τους Ισραηλινούς να πλήττουν σκληρά τους αντιπάλους τους. Συνολικά οι Αιγύπτιοι είχαν πάνω από 300 απώλειες. Έχασαν επίσης εννέα αεροσκάφη και πολύ υλικό. Ωστόσο η επιχείρηση διάβασης του Σουέζ που σχεδίαζαν οι Ισραηλινοί, ακυρώθηκε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι