Όταν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έσωζαν την ΕΣΣΔ

Όταν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έσωζαν την ΕΣΣΔ, Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εάν η Σοβιετική Ένωση υπέκυπτε στον Χίτλερ η Γερμανία θα ήλεγχε το σύνολο, σχεδόν, της Ευρωπαϊκής ηπείρου και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους Αγγλοσάξωνες Συμμάχους να την νικήσουν. Αυτή ήταν η σκέψη του Αμερικανού προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ ο οποίος ήταν και ο ιθύνων νους πίσω από την παράδοση χιλιάδων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, πυροβόλων, αυτοκινήτων και εκατομμυρίων τόνων άλλων υλικών, τροφίμων και εφοδίων από τις ΗΠΑ προς την ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προσφέρθηκαν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη.

Οι αμερικανικές παραδώσεις στην ΕΣΣΔ, διακρίνονται χρονικά σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκίνησε με την γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετική Ένωσης και έλλειψε στις 30 Σεπτεμβρίου 1942. Το υλικό που παραχωρήθηκε πληρώθηκε με χρυσό και πρώτες ύλες, στην πρώτη φάση. Στην επόμενη φάση το υλικό διατάθηκε και μεταφέρθηκε με έξοδο των ΗΠΑ.

Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1945. Το υλικό μεταφέρθηκε μέσω Αρκτικού ωκεανού, Ειρηνικού ωκεανού και μέσω του λεγόμενου Περσικού δρόμου.

Συνολικά οι Αμερικανοί έδωσαν στους Σοβιετικούς: 11.400 αεροσκάφη, 7.000 άρματα μάχης, 6.303 άλλα θωρακισμένα οχήματα, 427.284 φορτηγά και τζιπ, 35.170 μοτοσυκλέτες, 2.328 άλλα οχήματα γενικής χρήσης, 2.670.371 τόνους παραγώγων πετρελαίου – περιλαμβανομένου του 57,8% του αεροπορικού καυσίμου που χρησιμοποιούσε η Ερυθρά αεροπορία.

Επίσης δόθηκαν 4.478.116 τόνοι τροφίμων, 1.191 ατμομηχανές, 66 ντιζελομηχανές, 10.920 σιδηροδρομικά, βαγόνια και 120 θωρακισμένα και εξοπλισμένα βαγόνια. Επίσης τα πυρομαχικά που παραδόθηκαν αντιστοιχούν στο 53% των διαθεσίμων. Ακόμα και ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών μεταφέρθηκε στην ΕΣΣΔ. Η συνολική αξία των παραδοθέντων ανέρχεται σε 11 δισ. δολάρια της εποχής.

Η βρετανική συνδρομή

Αλλά και η Βρετανία ενίσχυσε την ΕΣΣΔ αμέσως σχεδόν μετά την γερμανική εισβολή. Συνολικά η Βρετανία παρέδωσε στους Σοβιετικούς πάνω από 7.000 αεροσκάφη, 27 μικρά πλοία, 5.218 άρματα μάχης, άνω των 5.000 αντιαρματικών πυροβόλων, 4.020 ασθενοφόρα και άλλα φορτηγά γενικής χρήσης.

Επίσης παραχωρήθηκαν 323 φορτηγά κινητά συνεργεία, πάνω από 2.500 ελαφρά τεθωρακισμένα Carrier, 1.721 μοτοσικλέτες, 1.474 ραντάρ, 4.338 ασυρμάτους, 600 ναυτικά ραντάρ και ηχοβολιστικές συσκευές, αεροπορικούς κινητήρες αξίας 1.15 δισ. στερλινών της εποχής, ναυτικά πυροβόλα και συνολικά 4 εκ. τόνοι εφοδίων και πολεμικού υλικού, ακόμα και 15 εκ. ζεύγη μπότες.

Οι Σοβιετικοί πολέμησαν γενναία και υπέστησαν τεράστια αιμορραγία από τους Γερμανούς. Η αιμορραγία αυτή όμως οφείλεται κυρίως στα τραγικά λάθη της ηγεσίας τους, κυρίως στο αρχικό στάδιο του πολέμου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν νίκησαν μόνοι τους Γερμανούς. Οι Δυτικοί Σύμμαχοι τους στήριξαν όσο ήταν δυνατό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι