Ποιο ήταν το ισχυρότερο τεθωρακισμένο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ποιο ήταν το ισχυρότερο τεθωρακισμένο του Β Παγκοσμίου, Παντελής Καρύκας

Ο κυνηγός αρμάτων Jagdtiger (κυνηγός Τίγρης) αποτέλεσε εξέλιξη τους άρματος μάχης Tiger II (Pz VI Königstiger – βασιλικός Τίγρης). Ήταν το βαρύτερο και ισχυρότερο τεθωρακισμένο του τέθηκε σε υπηρεσία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε βάρος 71 τόνους, μέγιστη θωράκιση πάχους 250χλστ. μέγιστη ταχύτητα σε οδό 38 χιλιόμετρα ανά ώρα, και εξαμελές πλήρωμα.

Το τεθωρακισμένο ήταν οπλισμένο με το θηριώδες πυροβόλο PAK 44 των 128 χλστ. 55 διαμετρημάτων το οποίο μπορούσε να καταστρέψει οποιοδήποτε συμμαχικό άρμα από μεγάλη απόσταση. Σε μια περίπτωση ένα βλήμα πέρασε από τους τοίχους ενός σπιτιού και κατέστρεψε αμερικανικό άρμα που κρυβόταν πίσω από το σπίτι!

Ένα μειονέκτημα πάντως ήταν ότι το πυροβόλο γεμιζόταν ξεχωριστά με το βλήμα και το προωθητικό γέμισμα. Για αυτό υπήρχαν δύο γεμιστές στο τεθωρακισμένο. Επίσης ο κινητήρας ήταν μικρής ισχύς σε σχέση με το βάρος του και όπως ήταν λογικό το όχημα έπασχε από τις γνωστές “παιδικές ασθένειες” της βιαστικής ανάπτυξης που είχαν ως αποτέλεσμα μηχανικά προβλήματα. Ευτυχώς για τους Συμμάχους παρήχθησαν πολύ λίγα Jagdtiger τα οποία εξόπλισαν μόνο δύο επιλαρχίες βαρέων αρμάτων την 512η και την 653η.

 

Η 653η Επιλαρχία

Ένας ουλαμός με τρία οχήματα της 653ης Επιλαρχίας συμμετείχαν στην γερμανική επίθεση στο Στρασβούργο τον Ιανουάριο του 1945. Στις 17 Ιανουαρίου δύο οχήματα κατέστρεψαν από απόσταση 1.000 μ. οχυρωματικά έργα στη γραμμή Μαζινό που κατείχαν οι Αμερικανοί. Η επιλαρχία ενισχύθηκε και σύμφωνα με ορισμένες πηγές από μια επιχειρησιακή όλη που διέθετε αρχικά έφτασε να αριθμεί τρεις μάχιμες ίλες με 42 συνολικά οχήματα.

Σύντομα όμως μόνο τα 22 παρέμειναν επιχειρησιακά. Στις 14 Μαρτίου 1945 τα Jagdtiger κατέστρεψαν μια φάλαγγα αμερικανικών αρμάτων Μ4 Sherman από απόσταση ασφαλείας χωρίς να υποστούν απώλειες. Τη επομένη η επιλαρχία εκτόξευσε αντεπίθεση αλλά έχασε πέντε οχήματα από τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Στις 22 Μαρτίου τρία μόλις Jagdtiger κατέστρεψαν 23 αμερικανικά άρματα Sherman και καταστροφείς αρμάτων Μ10 χωρίς απώλειες. Την ίδια ημέρα άλλος ουλαμός κατάστρεψε εννέα άρματα και δύο ημιερπυστριοφόρα χάνοντας ένα όχημα από το αμερικανικό πυροβολικό. Η επιλαρχία δεν είχε άλλες επιτυχίες ενώπιον της συντριπτικής αριθμητικής εχθρικής υπεροχής. Τα τελευταία τέσσερα οχήματα της 653ης πολέμησαν με την 1η Μεραρχία Πάντσερ SS.

Η 512η Επιλαρχία

Η 512η Επιλαρχία Βαρέων Αρμάτων διέθετε δύο μόνο ίλες, έκαστη με 10 Jagdtiger. Επικεφαλής της ήταν ο ίλαρχος Άλμπερτ Έρνστ. Επικεφαλής της 2ης Ίλης ήταν ο υπίλαρχος Όττο Κάριους, ένας άσος των Πάντσερ με περίπου 150 επιτυχίες. Τον Μάρτιο του 1945 η επιλαρχία στάλθηκε στο Ρεμάγκεν προς αντιμετώπιση των αμερικανικών δυνάμεων που είχε περάσει τον Ρήνο.

Τέσσερα οχήματα ακινητοποιήθηκαν από μηχανικές βλάβες. Ένα ακόμα καταστράφηκα κατά λάθος από το γερμανικό πεζικό και ένα ακόμα ακινητοποιήθηκε καθώς έπεσε σε έναν λάκκο από οβίδα. Σε μια περίπτωση δύο Jagdtiger εντόπισαν αμερικανική φάλαγγα αλλά ο επικεφαλής φοβήθηκε να ανοίξει πυρ για να μην αποκαλύψει τη θέση των οχημάτων στην εχθρική αεροπορία. Τα συμμαχικά αεροσκάφη είχαν καταστεί πράγματι το φόβητρο των Γερμανών αρματιστών. Ο επικεφαλής προτίμησε να υποχωρήσει αλλά τα κατά την πορεία τα δύο οχήματα ακινητοποιήθηκαν από μηχανική βλάβη.

Την ίδια ώρα όμως η ίλη του Έρνστ κατέστρεψε 30 αμερικανικά Sherman στο Χέρμπορν βάλλοντας εναντίον τους από απόσταση μεγαλύτερη των 3 χλμ. Στις 8 Απριλίου η ίλη του Κάριους κατέστρεψε 20 Sherman θωρακισμένα οχήματα κοντά στην Ούνα. Η ίλη του Έρνστ είχε απομείνει με τέσσερα Jagdtiger και ενισχύθηκε με άρματα Pz IV και πυροβόλα εφόδου Stug IV. Στις 11 Απριλίου έχοντας αναπτυχθεί σε ενέδρα η ίλη  κομμάτιασε μια αμερικανική φάλαγγα καταστρέφοντας 11 άρματα Sherman και 40 ακόμα οχήματα. Οι Αμερικανοί κάλεσαν την αεροπορία να επέμβει. Από τις επιθέσεις καταστράφηκε μόνο ένα Jagdtiger.

Στο διάστημα 12-15 Απριλίου η ίλη του Έρνστ συνέχισε να μάχεται κατά των Αμερικανών καταστρέφοντας τέσσερα ακόμα Sherman. Στις 16 Απριλίου ο Έρνστ παραδόθηκε. Τα τρία τελευταία Jagditiger παραδόθηκαν στους Αμερικανούς. Ο Κάριους παραδόθηκε με τη μονάδα του στις 7 Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version