Ευρωμεσογειακό πρόγραμμα για τροφή και νερό

Νεφέλη Λυγερού227


+100%-

Αποτελεί κοινό μυστικό στο Ευρωκοινοβούλιο πως είναι σπάνιο να τρέξει ένας ευρωβουλευτής του Νότου κάποιο σημαντικό πρόγραμμα. Πόσο μάλλον όταν δεν ανήκει και στις δυνατές πολιτικές ομάδες. Η Σοφία Σακοράφα ανέλαβε να φέρει εις πέρας το ευρωμεσογειακό πρόγραμμα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area), ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά στην έρευνα και την καινοτομία και εστιάζει στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης τροφής και νερού σε περιοχές της Μεσογείου.

Η ευρωβουλευτής προσκλήθηκε, μάλιστα, στη διυπουργική σύνοδο για την ενδυνάμωση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας μέσω της Έρευνας και της Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βαλέτα της Μάλτας. Εκεί μίλησε ως εισηγήτρια του προγράμματος PRIMA, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί προσεχώς.

Η μαλτέζικη προεδρία το θεωρεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της. Η ευρωβουλευτής εστίασε στο θέμα της έλλειψης τροφής και νερού σε περιοχές της άλλης πλευράς της Μεσογείου ως μία από τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου της μαζικής μετανάστευσης. Το PRIMA φιλοδοξεί να συμβάλει δραστικά στην αντιμετώπισή τους.

Από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να επωφεληθεί και η Ελλάδα. Πρώτον, επειδή πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και φορείς μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν χρηματοδότηση. Δεύτερον, από το γεγονός ότι αναμένεται να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές.

«Προέρχομαι από μία χώρα, την Ελλάδα, η οποία την ίδια στιγμή που βιώνει μια ισοπεδωτική οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, καλείται ταυτόχρονα να ανταποκριθεί με επιτυχία στην ανθρωποκεντρική διαχείριση των αθρόων μεταναστευτικών ροών», είπε η ευρωβουλευτής προς τους υπουργούς των μεσογειακών χωρών.

Και συνέχισε: «Η σημερινή κατάσταση της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στη λεκάνη της Μεσογείου μας οδηγεί αναπόφευκτα στην ενδελεχή μελέτη των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος και στην άμεση αναζήτηση δυνατοτήτων μόχλευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι μεταξύ των κύριων αιτημάτων των πολιτών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν πολυδιάστατη ανασφάλεια».

Η Σοφία Σακοράφα μίλησε, επίσης, για τις ένοπλες συγκρούσεις, τις επεμβάσεις, τις διώξεις, τη βία, την αλλαγή του κλίματος, τη μη βιώσιμη διαχείριση των πόρων που αναδεικνύονται ως κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μετανάστευση. Επισήμανε ότι στο ίδιο πλαίσιο η πρόσβαση σε τροφή, πόσιμο νερό και στοιχειώδεις παροχές αποχέτευσης είναι καθοριστικές και αλληλένδετες προκλήσεις και αποτελούν ζητήματα υψίστης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας στην περιοχή.

«Κατ’ αυτή την έννοια –τόνισε- η προσέγγιση της εταιρικής σχέσης PRIMA και συγκεκριμένα η αναζήτηση, αφενός βραχυπρόθεσμων λύσεων για την άμεση αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, αφετέρου σημαντικών δομικών επενδύσεων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης και του αναγκαστικού εκπατρισμού των κατοίκων της Μεσογείου, αποτελεί μία πρωτοβουλία που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό και ως εισηγήτρια της Επιτροπής για τη Βιομηχανία, Έρευνα και Ενέργεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζομαι τους τελευταίους πέντε μήνες εντατικά και σε στενή συνεργασία με τη μαλτέζικη προεδρία».

Η προεδρία έθεσε το PRIMA ως πρώτη της προτεραιότητα στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος: να τεθεί το PRIMA σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

bookmark icon