ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς βρέθηκαν στο κρατητήριο o δήμαρχος και o πρόεδρος του Κέντρου Υγείας στη Μήλο

Πώς βρέθηκαν στο κρατητήριο o δήμαρχος και o πρόεδρος του Κέντρου Υγείας στην Μήλο, Όλγα Μαύρου

Στο κρατητήριο “την έβγαλαν” ο δήμαρχος της Μήλου Εμμανουήλ Μικέλης και ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Αδάμαντα, μετά από αλληλομηνύσεις που έγιναν κατόπιν επεισοδίου για τη στέγαση ενός γιατρού του νησιού. Το νησί της Μήλου να σημειώσουμε ότι έχει 5.500 κατοίκους που το καλοκαίρι γίνονται 20.000-30.000 και  είναι ζωτικό να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές.

Όμως σε πολλά νησιά η πολιτεία δεν αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα εκπαιδευτικών, λιμενικών, γιατρών, νοσηλευτριών ή αστυνομικών που μετατίθενται ή προτίθενται να υπηρετήσουν εκεί. Η στέγη είναι πανάκριβη και το κόστος της αποτελεί αντικίνητρο. Παράλληλα όμως, καταγράφονται και δυσλειτουργίες, καθώς υπάρχουν ντόπιοι με σπίτια στα νησιά, που παρά την επιθυμία τους να υπηρετήσουν στον τόπο τους, δεν μετατίθενται εκεί.

Όσον αφορά στο πρόσφατο επεισόδιο, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Μικέλης είπε στο SLpress ότι o δήμος έχει δώσει μάχη για την ιατρική κάλυψη των ντόπιων και των τουριστών «και προσωπικά δεν θα μπορούσα να πολεμήσω τους γιατρούς, γιατί εμένα ο πατέρας μου κόντεψε να πεθάνει επειδή δεν είχαμε γιατρό στο νησί». Τώρα ο ίδιος εμφανίζεται από κάποια μέσα ως πολέμιος της στέγασης των γιατρών. Τι συνέβη; Το επεισόδιο ξέσπασε όταν ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Κωνσταντίνος Μακρής διαμόρφωσε μέσα στα ιατρεία ένα χώρο για διαμέρισμα του ορθοπεδικού που πήγε πρόσφατα στο νησί, επειδή όπως είπε δεν μπορούσε να βρει άλλη λύση.

Όμως ο δήμος δεν γνώριζε την εξελίξεις και είχε –όπως λέει ο δήμαρχος–αποστείλει και έγγραφα στο Κέντρο Υγείας για να συζητηθούν τα προβλήματα στέγασης, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση. Όταν ο δήμαρχος διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος του Κέντρου είχε εν τω μεταξύ καταλήξει μόνος του στην απόφαση να διαρρυθμίσει τμήμα των ιατρείων σε διαμέρισμα, ζήτησε να μην συνεχιστούν οι εργασίες χωρίς άδεια του δημοτικού συμβουλίου. Στην άρνηση του κ. Μακρή να τις σταματήσει, ο δήμαρχος προχώρησε σε μήνυση και ο πρόεδρος του Κέντρου σε αντιμήνυση.

Ο τελευταίος είπε ότι προσελήφθησαν πρόσφατα ένας ορθοπεδικός και μια πνευμονολόγος και ότι πήρε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει το χώρο για να φιλοξενηθούν για τη θερινή σεζόν και οι δύο. Για τον σκοπό αυτό διαμόρφωσε όπως είπε με γυψοσανίδες ένα μικρό μέρος του κτηρίου όπου στεγάζεται το Περιφερειακό Ιατρείο στον Αδάμαντα. Στη συνέχεια θα βρισκόταν καταλληλότερο κατάλυμα για το χειμώνα. Είπε ότι στόχος του ήταν να ξεκινήσει η θητεία των ιατρών στο Κ.Υ. Μήλου απρόσκοπτα.

Τί υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Όπως είπε τα τελευταία δύο χρόνια που είναι πρόεδρος στο Κέντρο, διαπιστώνει κάθε χρονιά το ίδιο πρόβλημα. «Έβρισκα πάντα μεσοβέζικες λύσεις μέσω χορηγών. Οπότε σκέφτηκα αυτή την πρακτική λύση για να μην κοιμηθεί ο ορθοπεδικό στο ΙΧ του», είπε. Ο δήμαρχος όμως είπε σχετικά: «Έκανα μήνυση γιατί προχώρησε σε εργασίες χωρίς την άδεια του δημοτικού συμβουλίου ενώ είχαμε στείλει έγγραφα για να διευθετηθεί το θέμα –έγγραφα στα οποία δεν λάβαμε απάντηση και θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα είχε λυθεί. Δεν ξέραμε ως δήμος ότι υπήρχε άστεγος γιατρός. Δεν είναι λύση να φτιάχνεις γκαρσονιέρα σε χώρο αναμονής ιατρείων και μάλιστα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του δήμου».

Ο δήμαρχος μήνυσε τον πρόεδρο για αυθαίρετες εργασίες και αυτός κατά συνέπεια συνελήφθη. Με τη σειρά του ο πρόεδρος μήνυσε το δήμαρχο για συκοφαντική δυσφήμιση, υποστηρίζοντας ότι είχε το δικαίωμα να κάνει αυτές τις εργασίες και ότι κακώς ο δήμαρχος υποστήριζε το αντίθετο. Ο υπουργός Υγείας έκανε παρέμβαση υπέρ του προέδρου του Κέντρου Υγείας δηλώνοντας ότι «θα στηρίξει την ενίσχυση των νησιών με γιατρούς, ακόμα και όταν κάποιοι -ελάχιστοι- δήμαρχοι δημιουργούν αναχώματα».

Ο δήμαρχος, που είναι πολιτικός μηχανικός και έχει εκλεγεί με το 61,5% των ψήφων, δήλωσε στο SLpress ότι μόνο αναχώματα δεν βάζει. «Θέλω να βρεθεί λύση για τον γιατρό, αλλά να είναι απόφαση των δημοτών, δηλαδή να γίνει το δημοτικό συμβούλιο», είπε. «Δεν είναι προσωπικό μου θέμα για να αποφασίσω εγώ, ούτε έχω κάτι με τον κ. Μακρή επί προσωπικού. Απλά πρέπει να τηρείται ο νόμος. Επιπλέον, δεν μπορείς να βάζεις έναν επιστήμονα να ζει σε ένα χώρο 2,5Χ2,5, όπως ήταν αυτή η “γκαρσονιέρα” που διαμόρφωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας στο χώρο αναμονής του Κέντρου Υγείας. Θέλω να βρούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

»Και σας θυμίζω ότι πλούσια νησιά, όπως η Μύκονος, δίνουν 400 ευρώ στους γιατρούς της, ενώ εμείς 450. Επίσης οι εστιάτορές μας, προσφέρουν φαγητό δωρεάν και οι επιχειρηματίες δίνουν δωρεάν ΙΧ για τις μετακινήσεις των γιατρών, όλοι οι δημότες στηρίζουν τους γιατρούς και φυσικά εμείς, που είμαστε εκλεγμένοι». Για την υπόθεση των δύο μηνύσεων θα οριστεί δικάσιμος, εκτός και αν οι μηνύσεις ανακληθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version