ΘΕΜΑ

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: 50 έτη ιεράρχης, 50 έτη θυσιαστικής αγάπης

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: 50 έτη ιεράρχης 50 έτη θυσιαστικής αγάπης

Είναι Νοέμβριος, αλλά στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, ναό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, η ατμόσφαιρα μυρίζει Πάσχα. Ο Προκαθήμενος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ο γηραιότερος των αρχηγών των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Γιόρτασε τα 50 χρόνια από την χειροτονία του σε Αρχιερέα και η “παραδόξως” η εκδήλωση μετατράπηκε σε γιορτή των νέων.

Επιβεβαιώνεται σαφώς ότι εκείνος ηγείται μιας πραγματικής Εκκλησίας με βιώματα πρωτοχριστιανικών χρόνων και ότι η θυσιαστική του αγάπη και προσφορά γίνεται αντιληπτή απ’ την κοινωνία. Ειδικά απ’ τους νέους. Σε μια εποχή δυσκολιών, ραγδαίας απαξίωσης και κυρίως παραίτησης προσπαθειών, για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, εγκαταλελειμμένος. ίσως, με επίκληση προφάσεων, και πολεμούμενος –γιατί όχι– για τη νηφάλια κατάθεση της πραγματικής διάστασης γεγονότων στον Ορθόδοξο Κόσμο, υποδεικνύει την κίνηση σε αντίθετο ρεύμα. Αντίθετα με όσα εύκολα υιοθετεί η κοινωνία. Ορθά, όμως, με όσα επιβάλει η αντίσταση στην παρακμή.

Εκατοντάδες νέοι μετείχαν σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 στα Τίρανα. Ορθόδοξοι νέοι από όλες τις γωνιές της Αλβανίας. Εγχείρημα καθόλου εύκολο. Ποια οργάνωση, ποια εκκλησία, στις γνωστές σημερινές κοινωνικές καταστάσεις, μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων; Ο Αναστάσιος μπορεί. Και μια έφηβη κοπέλα από την ύπαιθρο του Αργυροκάστρου που κλήθηκε την επαύριον να σχολιάσει στους συμμαθητές της εμπειρίες της από το ταξίδι στα Τίρανα ομολογούσε την ουσία της όλης αυτής ατμόσφαιρας: «Συγκινήθηκα πολύ, διότι ό,τι μας έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι αληθινά»!

Αυτό διψούν οι νέοι και φαίνεται ο Αναστάσιος το προσφέρει πλούσια. Προσφέρει αλήθεια, γνήσια πράγματα, αδολίευτη αγάπη. Και εκείνος διαρκώς και σε όποια ευκαιρία διακηρύττει ότι Ορθοδοξία σημαίνει Αλήθεια, Αγάπη και Ομορφιά. Το Σάββατο στα Τίρανα, σε μια περίεργη μοναξιά που δεν εκπλήσσει, ωστόσο, τους γνωρίζοντες τις καταστάσεις και τις συγκυρίες επικρατούσαν και τα τρία αυτά: Αλήθεια, Αγάπη και Ομορφιά.

Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι το επίμετρο και των τριών, αλλά και της ισορροπίας τους. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Τιτουλάριος Ανδρούσης στις 19 Νοεμβρίου 1972. Από ανθρώπους διορατικούς είχε ομολογηθεί ότι η συγκεκριμένη προσωπικότητα προορίζονταν για μεγάλα πράγματα. Είχε συγκινήσει το Πανελλήνιο και διεγείρει τους νέους λίγους μήνες αργότερα. Στην ουσία συντάρασσε όχι τόσο το πολιτικό σύστημα όσο το εκκλησιαστικό κατεστημένο.

Ο Επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος, Καθηγητής της Θεολογικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μαζί με δύο κληρικούς που τον ακολούθησαν (αγαπητοί μαθητές), με πολύ κουράγιο και με αμίμητη αγάπη προσήλθε στους πλέον των 4.000 εγκλεισμένων σπουδαστών στη Νομική Σχολή τον Φλεβάρη 1973, επί δικτατορίας. Είναι πολλές οι μαρτυρίες ότι δεν ήταν η μόνη του ενέργεια συμμετοχής και παραδειγματισμού για διεύρυνση του πλαισίου ελευθερίας που η νεολαία διψούσε.

Λίγοι, όμως, ίσως και κανένας άλλος από τότε, σε άλλες περιστάσεις, σε άλλο γεωγραφικό και εθνολογικό χώρο, με προφανές το χάσμα γενεών μετά από πενήντα χρόνια, δεν θα υπήρχε να μπορεί να εμπνέει και να διδάσκει, πλην του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Εκείνος το μπορεί. Και τούτο διότι είναι γνήσιος. Λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου στα Τίρανα να είναι Πάσχα! Αυτό κι αν είναι παραβίαση του χωροχρόνου. Που δεν μπορούν να έχουν άλλη ερμηνεία από την προσέγγιση στο μεταφυσικό και τη σύγχυση που προκύπτει μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Η μόνη διάσταση που έλειπε στο κέντρο των Τιράνων ήταν το παρόν. Διότι οι νέοι που συνήθως τους αποκαλούμε “το μέλλον και την προοπτική” ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τους έχει προσδιορίσει ως το παρόν της Εκκλησίας που στην ουσία επανίδρυσε και καθοδηγεί. Παράδοξο, λοιπόν, σε μια χώρα που όλοι θέλουν να εγκαταλείψουν, ή να την βυθίσουν στην δουλεία του Ισλάμ έστω, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος να καλεί σε αντίσταση. Επτάκις παράδοξο να ακούγεται η έκκλησή του για αντίσταση και να τον ακολουθούν νέοι.

Δεν χρειάζεται ούτε λεπτομερές ρεπορτάζ, ούτε φωτογραφικό υλικό για να περιγραφεί η ατμόσφαιρα στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων. Οι Ορθόδοξοι κατέθεσαν την εκτίμηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους στον Προκαθήμενο. Οι νέοι απέδειξαν ότι συμμερίζονται αξίες και ιδανικά όταν ιδανικά τους τα διδάσκουν. Με τον μοναδικό τρόπο του, έχοντας επιλέξει τη μέθοδο της βιωματικής παιδαγωγικής, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος διδάσκει την αγάπη,
για την οποία μάλιστα πάντα προειδοποιεί ότι απαιτείται να καταβάλει κανείς το ανάλογο αντίτιμο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version