Αυξάνουν τις ΜΕΘ επί τροχάδην – Η Αθήνα πληγή που δεν κλείνει

Γιατί έχασε τη μάχη για τη ζωή η 16χρονη από τη Θήβα, Ολγα Μαύρου

Με το φόβο ότι θα αυξηθούν τα βαριά περιστατικά του κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ στην πρωτεύουσα. Βασικότερη αιτία αγωνίας η Αθήνα, όπου τα κρουσματα παρά τα μέτρα δεν ακολουθούν πτωτική τάση και σήμερα ήταν τα 176 από τα 284 εγχώρια που ανακοινώθηκαν, ξεπερνώντας και πάλι το “λογικό” μερτικό της πρωτεύουσας.

Ως πόλη με το μισό πληθυσμό της χώρας, όλοι έβρισκαν αναμενόμενο να έχει και το 50% των κρουσμάτων, όμως το ξεπέρασε και αυτό. Εξάλλου και η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη πόλη, όμως σήμερα είχε μόλις 26 κρούσματα. Οι διασωληνώσεις έφθασαν δυστυχώς τις 67 ενώ πριν από ένα μήνα ήταν 23 και πριν από 15 ημέρες, 36. Οι διασωληνωμένοι έγιναν 46 στις 10 Σεπτέμβρη και τώρα “αίφνης” 67.

Η Αττική δυστυχώς έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό ορφανών κρουσμάτων, δηλαδή φορέων που δεν ξέρουν από ποιον κόλλησαν. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί να περιορισθεί ο ιός καθώς αμέτρητοι “ασθενείς μηδέν”  τρόπον τινά, ασυμπτωματικοί η με ήπια συμπτώματα, εξακολουθούν να διασπείρουν τον ιό.

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, προστίθενται μέσα στις επόμενες ημέρες εκτάκτως 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», τέσσερα στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Άλλο πόσες υπάρχουν, άλλο πόσες λειτουργούν

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι πάντως απαισιόδοξος, με την έννοια ότι οι ΜΕΘ παραμένουν λίγες. «Οι λειτουργούσες ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι 607 κλίνες για γενικά περιστατικά (με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 28 αν προσληφθεί προσωπικό). Λειτουργούν και 169 κλίνες ΜΕΘ ειδικά για περιστατικά κορονοϊού με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 39 με τη κατάλληλη στελέχωση. Κάθε χειμώνα όμως έχουμε κατά μέσο όρο 50 διασωληνωμένους ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, αυτούς τους έχουμε χωρίς την πανδημία» αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. «Οι κλίνες μας ποτέ δεν επαρκούσαν, δηλαδή, και χωρίς τον κορονοϊό, υπήρχε πάντα λίστα αναμονής και ο ασθενής συχνά απεβίωνε χωρίς να εισαχθεί σε ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σήμερα οι κλίνες ανέρχονται θεωρητικά σε 930 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της επικράτειας. Όπως είπε, από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά). Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5% σε πανελλαδική κλίμακα.

Μόνο 22 κλίνες απομένουν στην Αθήνα

Ειδικότερα, όμως, στα νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για άλλα προβλήματα υγείας και είναι ήδη  κατειλημμένες οι 207 -κενές μόλις 48, αλλά ίσως διαθέσιμες αν χρειαστεί και για τον κορονοϊό σε περίπτωση άσχημων εξελίξεων. Από τις 75 κλίνες που έχουν διατεθεί ειδικά για τον κορονοϊό, οι 53 είναι ήδη κατειλημμένες και μόνον οι 22 είναι κενές.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για άλλα νοσήματα  και 43 κλίνες ειδικά για ΜΕΘ-Covid. Από τις πρώτες, για γενικά θέματα υγείας, είναι κενές μόνον 21 κλίνες. Από τις κλίνες ΜΕΘ ειδικά για τον κορονοϊό στη συμπρωτεύουσα είναι κενές οι 26.

“Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας” δήλωσε ο υπουργός και ανακοίνωσε την προσθήκη 40 “έξτρα” κλινών που προαναφέρονται.

Η άθροιση δεν βγαίνει

Όμως κάποιοι αριθμοί στο υπουργείο Υγείας δεν αθροίζονται σωστά, γιατί αφού οι διασωληνωμένοι είναι 67 σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί τα θύματα του κορονοϊού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αθροιζόμενα να είναι σε ΜΕΘ 70, γιατί υπάρχουν ΜΕΘ και στην Αλεξανδρούπολη και στο Ηράκλειο και αλλού βεβαίως. Κατά συνέπεια αν ήταν σωστά τα νούμερα του υπουργείου Υγείας για τις κατειλημμένες ΜΕΘ, θα έπρεπε να είναι διασωληνωμένοι για κορονοϊό πάνω από 100 άτομα πανελλαδικά, κάτι που δεν ισχύει. Εικάζουμε, κατά συνέπεια, ότι όταν έλεγε “κατειλημμένες ΜΕΘ”  ο υπουργός, έβαζε μέσα σε αυτές τις “μη λειτουργικές” για διάφορους λόγους.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από δωρεές, όπως είπε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, 155  ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) από την δωρεά του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν από το τέλος του έτους.

«Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο “H Σωτηρία”. (σ.σ. Κανονικά αυτές οι 50 κλίνες υπήρχε δέσμευση να έχουν παραδοθεί τέλη Σεπτεμβρίου). Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας) στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.», είπε ο υπουργός Υγείας.

Γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων

– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς , συνδεόμενο με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα σχετιζόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version