ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυξήθηκαν θάνατοι και διασωληνωμένοι – Ενδεχόμενο 4ης δόσης

Αυξήθηκαν θάνατοι και διασωληνωμένοι – Ενδεχόμενο 4ης δόσης

Πέντε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με 295 συνολικά κλίνες, εντάσσονται στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλία στη μάχη για την αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας. Θα διατεθούν για ασθενείς με κορονοϊό και άλλα νοσήματα, καθώς το πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία είναι πλέον οξύτατο. Σήμερα ανακοινώθηκαν 63 θάνατοι πανελλαδικά και 3.651 κρούσματα, ενώ τα μαθητικά κρούσματα της εβδομάδας έφθασαν τα 5.970, δηλαδή μία αύξηση κατά 3,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο). Την ίδια στιγμή αυξάνονται και διασωληνωμένοι ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, νεότερη έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο ασυμπτωματικός φορέας της Δέλτα, την μεταδίδει ακόμα και από την επομένη ημέρα που κόλλησε ο ίδιος. Ο βασικός λόγος είναι ότι το ιικό φορτίο σε όσους προσβάλλονται από αυτήν, είναι 1.000 φορές μεγαλύτερο από όσο είναι στους φορείς άλλων μεταλλάξεων, ακόμα και όταν οι φορείς δεν νοσούν με συμπτώματα. Στις ΗΠΑ σκέφτονται πλέον να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών εξετάζει την τέταρτη δόση, ειδικά για τους ανοσοκατεσταλμένους από νόσους, φάρμακα ή λόγω ηλικίας. Στην Ελλάδα προχωρεί η τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, στους άνω των 60, αλλά πλέον και στους νεότερους, με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, αποφασίστηκε η χορήγηση δεύτερης δόσης σε όσους έκαναν το μονοδοσικό της Τζόνσον, η δεύτερη δόση στην περίπτωσή τους θα είναι είτε της Pfizer, είτε της Moderna.

Στις ΗΠΑ συνιστούν οι εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα να κάνουν τεστ τρεις μέρες μετά και να φορούν διαρκώς μάσκα, μέχρις ότου βγει αρνητικό το τεστ τους ή αν δεν κάνουν τεστ, για 14 μέρες μετά την ύποπτη επαφή. Σήμερα στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ έφτασαν από 10% που ήταν προ μηνός επί του συνόλου, στο 14,5% των διασωληνωθέντων. Υπενθυμίζεται ότι το 12% των θανάτων στη χώρα μας αφορά εμβολιασμένους.

Ανησυχία από την επιδημιολογική εικόνα

Τα σημερινά κρούσματα δείχνουν ανησυχητική αύξηση στην Αττική και στη νότιο Ελλάδα, μια που το κρύο υποχρεώνει τον κόσμο να συγχρωτίζεται σε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρου.  Τα μαθητικά κρούσματα με τον γνωστό κανόνα (να είναι πάνω από 10 σε μια τάξη για να κλείσει το τμήμα) δεν έχουν “κλείσει” πολλές τάξεις. Οι περισσότερες τάξεις σε αναστολή είναι στη Βόρειο Ελλάδα. Στην Αττική είναι σε αναστολή τρεις τάξεις στον Πειραιά και ένα νηπιαγωγείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Καισαριανή,

Υψηλά παραμένουν τα κρούσματα στη Λάρισα (245), στην Μαγνησία (158), στον Έβρο (115) και στην Αχαΐα (105). Σταθερά πρώτες στα κρούσματα η Αττική (721) και η Θεσσαλονίκη (692), με οξύτερο το πρόβλημα στη συμπρωτεύουσα, καθώς έχει ίδια κρούσματα με την πρωτεύουσα, ενώ έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού της.

Οι ιδιωτικές κλίνες που διατέθηκαν είναι οι περισσότερες στη Θεσσαλονίκη, όμως είναι άγνωστοι πόσες κλίνες ΜΕΘ διατίθενται εν συνόλω. Το υπουργείο αναφέρει μόνον έξι κλίνες εντατικής θεραπείας, που θα προορίζονται για όσους δεν έχουν κορονοϊό, ενώ είναι πιθανό τις κλίνες που θα παραχωρήσουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, να μην τις παραχωρήσουν για Covid.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version