ΘΕΜΑ

Captagon, το “φίλτρο” των τζιχαντιστών

Το "φίλτρο του τρόμου" ή το "ναρκωτικό των τζιχαντιστών", Νεφέλη Λυγερού

Δεν πεινάς, δεν νυστάζεις, δεν πονάς. Βουλιάζεις σε μία απάθεια, η οποία σου στερεί κάθε μορφή ενσυναίσθησης προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους που σε πλαισιώνουν. Σχεδόν αποτινάσσεις κάθε ανάγκη, κάθε συναίσθημα που είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση. Μπορείς να αντέξεις χωρίς νερό και  τουαλέτα, μέχρι και δύο εικοσιτετράωρα. Όλα αυτά με το Captagon, γνωστό και σαν το “φίλτρο” των τζιχαντιστών, το οποίο δρα στον εγκέφαλο και δίνει στον χρήστη την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτος.

Ο χρήστης δεν έχει πλέον, καμία αναστολή, κανέναν ηθικό φραγμό, ενώ μία έντονη ευφορία υπερκαλύπτει κάθε αίσθηση λογικής, κάθε ηθική αναγωγή του ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Ο χρήστης του μπεζ αυτού χαπιού αισθάνεται αυξημένη αίσθηση μυϊκής ισχύος, σε συνδυασμό με μία μαχητική ικανότητα και οργή που τον μετατρέπει σε χειραγωγίσιμο στρατιώτη. Για την ακρίβεια σκοτώνει αποτελεσματικότερα και σκοτώνεται ευκολότερα, χωρίς να νοιάζεται αν θα αυτοπυρποληθεί, ή θα στερήσει τη ζωή μίας ανυπεράσπιστης γυναίκας και ενός ανήλικου παιδιού.

«Όταν το παίρνω δεν έχει σημασία πόσο κουρασμένος είμαι, θα σταθώ συνεχώς όρθιος και δυνατός. Δεν έχει σημασία πόσο κρύο έχει. Μπορώ να είμαι μόνο με το πουκάμισό μου και να συνεχίζω ακόμα και στη βροχή. Με κάνει να θέλω και το σεξ περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν τόσο πολύ, όπου ακόμα και αν τους πυροβολήσουν, δεν θα πέσουν», είχε δηλώσει ένας πρώην μαχητής του ISIS.

Σχεδόν 25.000.000 τέτοια χάπια είχαν βρεθεί τον Ιούλιο του 2019 σε τρία κοντέινερ στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Κερατσίνι. Υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με το γραφείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, εντόπισαν και εν συνεχεία δέσμευσαν στο λιμάνι του Πειραιά τρία εμπορευματοκιβώτια, προερχόμενα από τη Συρία με τελικό προορισμό την Κίνα. Τα χάπια ήταν κρυμμένα σε ξύλινες κούφιες σανίδες.

Κατασχέσεις Captagon στην Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μυστήριο αυτό ναρκωτικό φτάνει και στην Ελλάδα. Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί 4.500.000 χάπια από την τουρκική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Ήταν τοποθετημένα σε κοντέινερ με ράβδους μολύβδου. Μία ακόμα αντίστοιχη ανακάλυψη έγινε όταν η Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας σταμάτησε μία πολυτελή μαύρη BMW που μετέφερε χάπια, η λιανική αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 7.000.000 ευρώ. Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ένας Βούλγαρος.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε εντοπιστεί ειδικό παρασκευαστήριο, από το οποίο είχαν κατασχέσει 635.000 χάπια Captagon. Σε αυτό ήταν αναμεμειγμένος ένας Αλβανός, σεσημασμένος στη χώρα του για ναρκωτικά, ένας Τούρκος και δύο ημεδαποί. Οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να είχαν αναπτύξει διασυνδέσεις με το ISIS. Εξαιτίας της κομβικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ Δύσης και Ανατολής, το ναρκωτικό αυτό κυκλοφορεί στα μέρη μας.

Κατά κύριο λόγο, η χώρα διαδραματίζει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά αποτελεί και τόπο παραγωγής αυτού του φτηνού ναρκωτικού. Είναι, μάλιστα, σχετικά εύκολο να παρασκευαστεί. Χρειάζεται μια μηχανή, ίδια με αυτήν που διαθέτει ένα μεγάλο ζαχαροπλαστείο για την κατασκευή γλυκών σοκολάτας, την οποία μπορεί να την αγοράσει κανείς από δεύτερο χέρι.

Χαπακωμένοι μακελάρηδες

Το Captagon κατά βάση περιέχει αμφεταμίνη (δραστική του ουσία είναι η φαινεθυλλίνη, η οποία είναι καθαρή αμφεταμίνη), καφεΐνη, δεκάδες ακόμα συνθετικά διεγερτικά και λίγα οπιούχα. Τα τελευταία χρόνια τα χάπια αυτά μετατράπηκαν σε πολύτιμο σύμμαχο των τζιχαντιστών. Το ISIS το παρήγαγε μαζικά και το προμήθευε στους μαχητές του, οι οποίοι πολεμούσαν στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Το Captagon είχε, μάλιστα, ιδιαίτερη διάδοση και στους Ευρωπαίους που είχαν σπεύσει τα προηγούμενα χρόνια να ενταχθούν στις γραμμές των τζιχαντιστών. Με τη χρήση του ουσιαστικά έχαναν την ανθρώπινη διάστασή τους. Οι μακελάρηδες που αφαίρεσαν δεκάδες ζωές στα πιο αιματοβαμμένα τρομοκρατικά χτυπήματα αποδείχτηκε ότι είχαν κάνει χρήση αυτού του συνθετικού ναρκωτικού. Τουλάχιστον, αυτό βρέθηκε στο αίμα του μακελάρη που σκότωσε 38 τουρίστες σε θέρετρο της Τυνησίας το 2015. Το ίδιο συνέβη και με τους δράστες των επιθέσεων της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γαλλία.

Στη συνέχεια, όμως, η παραγωγή Captagon μετατράπηκε και σε μια από τις πηγές εσόδων του ISIS, καθώς το δίκτυό του διασυνδέθηκε με εμπόρους ναρκωτικών. Είναι ενδεικτικό ότι ένας σάκος που περιέχει 200.000 τέτοια χάπια αποφέρει 1.200.000 δολάρια μόλις φτάσει στον προορισμό του. Ως εκ τούτου, τα κέρδη είναι τεράστια, δεδομένου ότι αρκούν μερικές χιλιάδες δολάρια για να παραχθεί μια τέτοια ποσότητα Captagon.

Από το 1963

Το ξεχασμένο αυτό χάπι αναβίωσε μέσω του ισλαμικού τρομοκρατικού δικτύου, δεδομένου ότι μετράει ήδη πολλές δεκαετίες ύπαρξης. Φτιάχτηκε το 1963 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των διαταραχών στη συγκέντρωση και στη ναρκοληψία, προτού συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ψυχοτρόπων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1986. Έκτοτε, απαγορεύτηκε. Ακόμη πιο παλιές, όμως, είναι οι ουσίες από τις οποίες παρασκευάζεται. Τα βασικά συστατικά του έμοιαζαν πολύ με τα χάπια που προμηθεύονταν οι Ναζί στρατιώτες. Με τον τρόπο αυτό είχαν ενέργεια, αντοχή και συναισθηματική αποστασιοποίηση.

Το ISIS επανέφερε στο προσκήνιο το ξεχασμένο αυτό ναρκωτικό, το οποίο δεν άργησε να χαρακτηριστεί “ναρκωτικό των τζιχαντιστών”. Αν και η σύνθεσή του άλλαξε με τον καιρό δραστικά, η ονομασία του διατηρήθηκε. Αρχικά η παραγωγή του γινόταν κυρίως στον Λίβανο. Στη συνέχεια, όμως, μετακινήθηκε στη Συρία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εκατομμύρια χάπια που βρέθηκαν στον Πειραιά, εστάλησαν από εκεί με τελικό προορισμό την Κίνα.

Το Captagon τα προηγούμενα χρόνια κυκλοφορούσε κυρίως στην Ιορδανία και στη Σαουδική Αραβία, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ της νεολαίας. Τόσο που αναδείχθηκε σε δεύτερο ναρκωτικό επιλογής μετά το χασίς. Στις 27 Οκτωβρίου 2015, ο πρίγκιπας Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz (της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας) και τέσσερις συνεργάτες του συνελήφθησαν στη Βηρυτό όταν οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου ανακάλυψαν στο ιδιωτικό του αεροπλάνο, που επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ριάντ, δύο τόνους χαπιών Captagon και ποσότητα κοκαΐνης.

Το εν λόγω ναρκωτικό δεν άργησε να περάσει και στην Ευρώπη. Ένα χάπι κοστίζει 5-20 ευρώ, κάτι που το καθιστά πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με την κοκαΐνη. Την ίδια στιγμή είναι και πιο ισχυρό από αυτήν και η επήρειά του έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Στις ευρωπαϊκές πιάτσες, μεταξύ των οποίων είναι και η ελληνική, έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό σαν το “Έκστασις της Ανατολής”. Του δόθηκε και το παρατσούκλι “Φίλτρο του Τρόμου”, λόγω της ισχυρής επήρειας που έχει στον χρήστη. Συνήθως λαμβάνεται ως χάπι, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και ενέσιμα.

Η μεταφορά του Captagon στη Γηραιά Ήπειρο έγινε από την Αφρική μέσω της Μεσογείου. Χρησιμοποιήθηκαν, μάλιστα, και μετανάστες σαν “βαποράκια”. Η νότιος Ιταλία κατακλύσθηκε από αυτά τα χάπια, τα οποία στη συνέχεια διαχύθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χάπια αυτά έκαναν και την εμφάνισή τους στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι