ΘΕΜΑ

Χάλασε και το Χάρβαρντ! – Ο προπονητής ξιφασκίας, η ΜΚΟ και τα “δωράκια”

Χάλασε και το Χάρβαρντ! – Ο προπονητής ξιφασκίας, η ΜΚΟ και τα "δωράκια", Όλγα Μαύρου

Ένα σκάνδαλο που “σερνόταν” από το 2015 και για το οποίο γράφονταν ήδη από το 2019 διάφορα ρεπορτάζ, τελικά κατέληξε το 2020 σε απαγγελία κατηγοριών και από χθες, σε δίκη. Πρώην προπονητής στο Χάρβαρντ κατηγορείται ότι θα λάμβανε 7,5 εκατ. δολάρια από έναν πλούσιο επιχειρηματία του Μέριλαντ, για να “βοηθήσει” να γίνουν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο οι δύο γιοι του ως άσοι στην ξιφασκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 69χρονος προπονητής Peter Brand εκνευρίστηκε όταν αντί για τα εκατομμύρια που περίμενε, έλαβε μόνον 100.000 δολάρια! Αυτό τουλάχιστον κατέθεσε ένας μάρτυρας στη δίκη, που άρχισε χθες στη Βοστώνη και ο οποίος με την πεντάωρη κατάθεσή του ουσιαστικά “έκαψε” και τον Brand και τον επιχειρηματία.

Από όσα ήρθαν στο φως πάντως, ο προπονητής είχε στην ουσία ήδη πάρει ένα εκατομμύριο δολάρια από τον επιχειρηματία. Ο πατέρας που φρόντιζε για το μέλλον των παιδιών του είναι ο κινεζικής καταγωγής Jie “Jack” Zhao, 63 ετών, διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, την iTalk Global Communications. Ένας μάρτυρας, παράγοντας στην ξιφασκία με δικό του “ίδρυμα ενίσχυσης της ξιφασκίας”, μια ΜΚΟ που ξέπλενε δωροδοκίες στην ουσία, ο Alexandre Ryjik, 63 ετών, κατέθεσε ότι ο ίδιος ήταν μεσάζοντας για να ξεπλυθεί το χρήμα που θα κατέληγε στον προπονητή και ότι ο ίδιος θα έπαιρνε απλώς μια μικρή μίζα.

Στην ουσία ο επιχειρηματίας κατέθετε τα λεφτά του ως χορηγία στην ΜΚΟ που είχαν από κοινού ο Ryjik με τον Brand, και εν συνεχεία ο Ryjik προωθούσε τα ποσά στην ΜΚΟ που είχε στήσει μόνος του ο Brand. Ο επιχειρηματίας κάλυπτε σύμφωνα με τον μεσάζοντα πολλά χρέη του προπονητή και ήδη από το 2019 τοπικές εφημερίδες αναρωτιούνταν για ποιο λόγο ο επιχειρηματίας αγόρασε το σπίτι του Brand σε τιμή τριπλάσια από την αξία του ακινήτου. Η υπόθεση δηλαδή ήδη “μύριζε” από την στιγμή που ο Brand πήρε ένα υπέρογκο ποσό για το παλιό σπίτι του.

Μαρτυρίες που “καίνε”

Παράλληλα ο επιχειρηματίας πατέρας έκανε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μια “φιλανθρωπική” οργάνωση του προπονητή και του “συνεταίρου” του το 2013 – η συμφωνία ουσιαστικά είχε κλείσει από τότε που οι γιοι του επιχειρηματία πήγαιναν ακόμη στο γυμνάσιο. Το ποσό αυτό θα κατέληγε στην τσέπη του προπονητή μέσω μιας δεύτερης “φιλανθρωπικής” ΜΚΟ αν και εφ’ όσον οι γιοί του επιχειρηματία γίνονταν δεκτοί στο πανεπιστήμιο της ελίτ των ΗΠΑ.

Ο μεσάζοντας αποφάσισε όμως να δώσει στον προπονητή μόνον 100.000 δολάρια, δηλαδή να καταθέσει στο “ίδρυμα” του προπονητή μόνον το 10% του ποσού που κατέθεσε ως δωρεά ο επιχειρηματίας στην πρώτη ΜΚΟ της αμαρτωλής αλυσίδας “φιλανθρωπικών ιδρυμάτων”. Όπως είπε, δεν θέλησε να προωθήσει όλο το ποσό επειδή ο προπονητής είχε συστήσει δεύτερη ΜΚΟ.

Σε αυτήν, με το “καλημέρα σας”, η ΜΚΟ θα κατέβαλε στον γιο και στη σύζυγο του προπονητή Brand μισθούς συνολικού ύψους 75.000 δολαρίων το χρόνο. Προφανώς ο μεσάζων νευρίασε επειδή έκρινε ότι έπαιρνε λίγα και ένιωθε ριγμένος. Εν τω μεταξύ ο προπονητής έστελνε email με τα οποία ζητούσε από τον επιχειρηματία για τις ΜΚΟ του 7,5 εκατ. δολάρια. «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι ισχύει η συνεισφορά των 7,5 εκατ. όπως συμφωνήθηκε εξαρχής, για να σιγουρευτώ ότι το θέμα αξίζει τον κόπο για εμένα», έγραφε ο Brand.

O μάρτυρας που τον “καίει” και είναι συγκατηγορούμενός του για δωροληψία, κατέθεσε επίσης ότι ο πατέρας των δυο παιδιών ήξερε πως ένας άλλος επιχειρηματίας είχε δώσει ανάλογο ποσό (7,5 εκατ.) για να γίνουν δεκτοί οι δύο γιοί του ως πρωταθλητές ξιφασκίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Το θέμα αυτό διερευνάται. Ο ίδιος ο μάρτυρας κράτησε τα 900.000 δολάρια για το δικό του “ίδρυμα” ενίσχυσης της ξιφασκίας και χρησιμοποίησε ένα μέρος των χρημάτων για να πληρώσει τα δίδακτρα του μοναχογιού του στο Χάρβαρντ.

Αλλά οκτώ “τρανά πανεπιστήμια”

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο με οκτώ πανεπιστήμια για ανάλογες παρανομίες, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν 38 γονείς και 11 προπονητές ως ενεχόμενοι σε δωροδοκίες και δωροληψίες αντίστοιχα. Και σε εκείνο το σκάνδαλο, οι γονείς δωροδοκούσαν προπονητές διάφορων αθλημάτων για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια στα οποία δεν είχαν τα προσόντα να φοιτήσουν. Τότε αποδείχτηκε ότι μεταξύ άλλων είχαν διαφθαρεί παράγοντες στα πανεπιστήμια Stanford (προπονήτρια τένις γυναικών), Yale (ποδόσφαιρο), California, Los Angeles (UCLA) και Southern California (USC) (ανδρικό και γυναικείο ποδόσφαιρο αντίστοιχα) και στο Πανεπιστήμιο Georgetown (ιστιοπλοΐα).

Ο μάρτυρας που ουσιαστικά έκαψε τους πάντες, ο Ryjik, σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του, γλιτώνει από όλες τις διώξεις, παρότι παραδέχθηκε μέχρι και σκάνδαλο με επιδόματα για την πανδημία. Ομολόγησε δηλαδή ότι είχε εισπράξει από την πολιτεία 150.000 δολάρια ως ενίσχυση της “επιχειρήσής του που δοκιμαζόταν λόγω της καραντίνας και των μέτρων“, αλλά δεν έδωσε δεκάρα στους εργαζομένους του και καρπώθηκε όλο το ποσό ο ίδιος. Δεν επέστρεψε επίσης ούτε χρήματα πελατών του (δίδακτρα για την ακαδημία ξιφασκίας που έκλεισε λόγω της καραντίνας).

Ο Brand προπονούσε την ομάδα ξιφασκίας του Harvard επί 20 χρόνια, μέχρι που απολύθηκε και είναι άγνωστο πόσους άλλους και με ποιο αντίτιμο διευκόλυνε όλα αυτά τα χρόνια. Οι δυο γιοι του Zhao αποφοίτησαν ήδη ως αριστούχοι από το Harvard –είχαν εισαχθεί το 2014 ο πρωτότοκος και το 2017 ο δευτερότοκος. Ο Zhao για χάρη τους έδωσε αρχικά 119.000 δολάρια για ένα χρέος του Brand, πλήρωσε τα δίδακτρα του γιου του Brandt  στο πανεπιστήμιο Penn, εξόφλησε το φοιτητικό δάνειο του ίδιου νέου (40.000 δολάρια), αγόρασε προς 34.000 δολάρια στον πατέρα Brand μια Chevrolet Camaro και του πλήρωσε ακόμη και το λογαριασμό του νερού (!), που ήταν 2.500 δολαρια.

Εν συνεχεία αγόρασε το σπίτι του Brand προς 989.500 δολάρια ενώ αυτό δεν άξιζε πάνω από 400.000, καθώς το μεταπώλησε λίγους μήνες μετά προς 324.500 δολάρια, χάνοντας ουσιαστικά 650.000 δολάρια. Με τα λεφτά αυτά, ο Brand αγόρασε διαμέρισμα στο Cambridge. Όμως ο Ζhao πλήρωσε και την ανακαίνιση του νέου διαμερίσματος (200.000 δολάρια). Και ο Brand περίμενε άλλα 6 εκατομμύρια.  Οι δικηγόροι του Brand υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα ποσά, ήταν δανεικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version