ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επεισόδια σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη – Τί λέει η Αστυνομία για τον 16χρονο Ρομά

Επεισόδια σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη – Τί λέει η Αστυνομία για τον 16χρονο Ρομά

Ένταση και επεισόδια σημειώνονται αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια με καμένους κάδους και δακρυγόνα κοντά στο σημείο της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία ημέρα πριν ο μαθητής πέσει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Στο σημείο είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί πορεία για την επέτειο της δολοφονίας στους δρόμους των Εξαρχείων. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και λόγο του επεισοδίου με τον 16χρονο Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 16χρονος έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην Θεσσαλονίκη από Ρομά και σύμφωνα με πληροφορίες και από ομάδες αντιεξουσιαστών. Κεντρικοί δρόμοι στην Καμάρα μετατράπηκαν σε πεδία μάχης με μολότοφ, δακρυγόνα και σπασμένες βιτρίνες. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι, το οποίο είχε δύσπνοια, λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών που σημειώθηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Νωρίτερα, σημειώθηκαν επεισόδια από Ρομά και έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος.

https://youtu.be/kA5AmZaaxRg

https://youtu.be/jM2Mrnin_5E

Ο 16χρονος Ρομά οδηγός χαροπαλεύει στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, έπειτα από τη σφαίρα που δέχτηκε, μετά την επεισοδιακή καταδίωξη που προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του αστυνομικού που φέρεται πως πυροβόλησε τον 16χρονο οδηγό αυτοκινήτου. Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Ελληνική Αστυνομία για το τι συνέβη, αναφέρεται πως ο νεαρός «εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε από πρατήριο υγρών καυσίμων» και πως «…παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους. Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο».

Πολιτικές αντιδράσεις

Σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα. Αυτό είναι αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή έχει τεράστια αξία και η αξία της δεν μετριέται σε κανενός είδους ποσό», σημειώνοντας πως «νομίζω ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ελληνική αστυνομία. Και όπως σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση θα υπάρξει και έρευνα και θα γίνουν ανακοινώσεις και θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής».

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μίλησε για «αστυνομική βία»: «Άλλο ένα επεισόδιο ειδεχθούς αστυνομικής βίας, με θύμα και πάλι 16χρονο Ρομά, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ποιο ήταν το έγκλημα του παιδιού; Ότι έβαλε βενζίνη 20 € στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και δεν πλήρωσε, οπότε καταδιώχθηκε από την αστυνομία. Στη διάρκεια της καταδίωξης, όπου σύμφωνα με τη καθιερωμένη αστυνομική αφήγηση υπήρξε απόπειρα εμβολισμού περιπολικού, το παιδί πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Για 20€, μια σφαίρα στο κεφάλι…

Να θυμίσω το έγκλημα με θύμα ένα άλλο παιδί, το μικρό Νίκο Σαμπάνη στον Πειραιά, και τη φράση της οικογένειάς του “Δικεοσήνι”! Να θυμίσω επίσης ότι σήμερα είναι παραμονή της επετείου που εκτελέστηκε ένας άλλος 16χρονος από αστυνομικό όπλο, στα Εξάρχεια… Δεν πρόκειται λοιπόν για την κακιά στιγμή. Αλλά για τη συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή, αν κρίνουμε από την προσπάθεια να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη».

Ο πρόεδρος του οικισμού Ρομά “Αγίας Σοφίας”, εκεί όπου ζει ο 16χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά ανέφερε: «Το παιδί δεν είχε πιστόλι, ούτε κάτι παράνομο επάνω του. Πήγε απλά για να βάλει πετρέλαιο. Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τον πυροβόλησε. Του έριξαν στο δόξα πατρί, στο κεφάλι. Δεν έκανε τίποτα το παιδί. Ο αστυνομικός ήταν “μάγκας”. Είναι ψέματα ότι τους χτύπησε με το φορτηγάκι… Το παιδί σταμάτησε κανονικά στο πρατήριο να βάλει βενζίνη, δε ξέρουμε αν είχε λεφτά. Αν δεν είχε πρέπει να του ρίξεις στο κεφάλι; Μπορεί έκανε ένα λάθος. Επιτρέπεται να τον πιάσεις, να τον βάλεις μέσα με τον νόμο. Όχι να τους ρίξεις στο κεφάλι». Οι συγγενείς του 16χρονου, που είναι πατέρας ενός βρέφους, απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

 

Το επεισόδιο στο Πέραμα

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, σοβαρά επεισόδια είχαν σημειωθεί σε Θεσσαλονίκη και Αττική από ομάδες εξουσιαστών και Ρομα, που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, έπειτα από καταδίωξη (η υπόθεση που αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης). Τότε, στον χώρο είχαν βρεθεί 38 κάλυκες. Οι βολές των αστυνομικών είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο του 20χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη, σεσημασμένου για κλοπές, ο οποίος οδηγούσε το κλεμμένο ΙΧ και τον τραυματισμό στο χέρι ενός 16χρονου ομόφυλού του, επιβάτη του ίδιου κλεμμένου ΙΧ.

Οι αστυνομικοί είχαν υποστηρίξει, ότι ο Ρομά είχε προσπαθήσει να τους διεμβολίσει με το  κλεμμένο όχημα και πως απάντησαν με πυρά, αφού τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Το γεγονός είχε προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις. Σε ανακοινώσεις τους, ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν ζητήσει εξηγήσεις, τόσο για τους πυροβολισμούς σε κατοικημένη περιοχή, όσο και για το θάνατο του Ρομά και τους τραυματισμούς, αλλά και για το κατά πόσον τηρήθηκαν οι κανόνες ασφάλειας σε τέτοιου είδους εμπλοκές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version