ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χιλιάδες στις διαδηλώσεις για Γρηγορόπουλο – Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες στις διαδηλώσεις για Γρηγορόπουλο – Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μαζικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με χιλιάδες κόσμο για την 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ωστόσο επικράτησε μεγάλη ένταση καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και η όλη κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική λόγω και  λόγω του πυροβολισμού ενός 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, επεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Εμμανουήλ Μπενάκη και Σόλωνος, με την αστυνομία να επιστρατεύει και δύο «Αίαντες», τα οχήματα που εκτοξεύουν νερό. Από τους αστυνομικούς έγινε χρήση κρότου λάμψης και χημικών.

Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και σε άλλους δρόμους των Εξαρχείων, όπου ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία. Επίσης, κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη Πλατεία Ομονοίας. Από τα επεισόδια, ζημιές φέρονται να έχουν προκληθεί σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σοβαρά επεισόδια διαδραματίστηκαν και σε δρόμους της Θεσσαλονίκης, αλλά και έξω από το τουρκικό προξενείο. Η αστυνομία στη συμπρωτεύουσα προχώρησε σε τουλάχιστον 15 προσαγωγές ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Επίσης, κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά καρφιά τζαμαρίες καταστημάτων.

Εν τω μεταξύ, για άγνωστο λόγο και πριν ολοκληρωθεί η πορεία η αστυνομία επέτρεψε κανονικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σόλωνος, στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το απόλυτο χάος, με τις μολότοφ και τα δακρυγόνα να πέφτουν μόλις λίγα μέτρα μακριά.

Εκτός από το κομφούζιο των οχημάτων που βρέθηκαν στο σημείο, πιθανότατα μη γνωρίζοντας ότι συνεχίζονται τα επεισόδια, υπήρχε τεράστιος κίνδυνος να σημειωθούν τραυματισμοί. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν φέρεται να συνέβη.

Ανάμεσα στα διάφορα πλάνα που μεταδόθηκαν στο Twitter, ένα βίντεο φέρεται να δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να πετάνε δακρυγόνα σε κυνηγημένους διαδηλωτές μέσα σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια.

Προσαγωγές

Οι άνδρες των ΜΑΤ προσήγαγαν δύο άτομα στη Χαριλάου Τρικούπη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η ομάδα ΔΡΑΣΗ στην πλατεία Κάνιγγος. Ακόμα δύο άτομα προσήχθησαν από ΜΑΤ στην οδό Τζώρτζ. Όπως έχει ενημερώσει η ΕΛ.ΑΣ. οι προσαγωγές από το πρωί έχουν φτάσει τουλάχιστον τις 32. Σε προσαγωγές τουλάχιστον 15 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία και στη Θεσσαλονίκη, μετά την ένταση που σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης.

Το μοιραίο βράδυ

Η 6η Δεκεμβρίου του 2008 σημάδεψε μια για πάντα τη μνήμη μας – η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη από τον Κορκονέα είναι σημείο καμπής για τη χώρα μας, όπως και ο «μαύρος Δεκέμβρης» που ακολούθησε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Η καρδιά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σταμάτησε να χτυπά λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια. Η σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, διαπέρασε το σώμα του και τον σκότωσε ακαριαία, μπροστά στα μάτια των φίλων του.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες το κέντρο της Αθήνας, αλλά και πολλών ακόμη πόλεων σημαδεύτηκε από πρωτοφανούς έντασης ταραχές και επεισόδια.

Οι δύο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του αδικοχαμένου μαθητή. Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Κορκονέας, σε ισόβια και ο Σαραλιώτης σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Στο Εφετείο ο πρώην ειδικός φρουρός, έσπασε τα ισόβια και αποφυλακίστηκε, έχοντας μείνει 11 χρόνια στη φυλακή. Ο συγκατηγορούμενός του αθωώθηκε. Η οικογένεια του δολοφονημένου μαθητή αντέδρασε έντονα. Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση, αλλά το Εφετείο Λαμίας επικύρωσε την προηγούμενη απόφασή του και άφησε εκ νέου τον πρώην ειδικό φρουρό ελεύθερο.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία, μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και συνδικαλιστικές οργανώσεις τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στην ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στα Εξάρχεια, στο μνημείο Γρηγορόπουλου, πολίτες άφησαν λουλούδια, ιδιόχειρα σημειώματα και κεράκια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version