ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού και μάσκες το καλοκαίρι;

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού και μάσκες το καλοκαίρι;

Η σταδιακή χαλάρωση διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, είναι πια δεδομένη. Όπως είπε χθες στην ΕΡΤ και ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι πιθανόν από το Πάσχα να μην γίνεται πλέον χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην εστίαση. Επισήμως, ο βασικός λόγος είναι ότι θεωρείται πως κάμπτεται η πανδημία, επειδή έχουμε λιγότερα βαριά περιστατικά στις ΜΕΘ, οπότε τα νοσοκομεία μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους ασθενείς. Ανεπισήμως, ο βασικός είναι ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάθε ευρώ που χάνεται με περιοριστικά μέτρα, δεν αναπληρούται από πουθενά, ενώ παράλληλα χρειάζονται επιδόματα σε πολλές οικογένειες για να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια.

Η χαλάρωση των μέτρων βέβαια είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο και ο λόγος ήταν ότι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας και τα παρελκόμενα της πανδημίας έφεραν αυξήσεις σε όλες τις τιμές, οπότε η οικονομία έπρεπε να τονωθεί με κάθε τρόπο και – αναπόφευκτα – με τις παράπλευρες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που αυτό το άνοιγμα θα συνεπάγετο. Εξάλλου και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, είχε αποφασισθεί από το υπουργείο Υγείας να αραιώσουν ακόμα και οι τηλεοπτικές ενημερώσεις, που από καθημερινές έγιναν εβδομαδιαίες και που πλέον θα γίνονται μόνον «όταν συντρέχει λόγος».

Η Επιτροπή των Ειδικών δεν ομονοεί σε όλα, όμως η πλειοψηφία της θεωρεί αναγκαίο κακό την χαλάρωση των μέτρων, επειδή δεν αντέχει η οικονομία, ούτε και η κοινωνία άλλα μόνιμα μέτρα. Παράλληλα εκτιμάται ότι η οικονομική κρίση θα στοιχίσει κι εκείνη ανθρώπινες και ότι, με δυο λόγια, μπορεί η πανδημία να σκοτώνει, αλλά πλέον σκοτώνει λιγότερους, ενώ η οικονομική κρίση επιβαρύνει οριζοντίως την υγεία όλου του πληθυσμού.

Παράλληλα, όλοι οι γιατροί γνωρίζουν ότι η πανδημία εστίασε το νοσηλευτικό σύστημα στον ιό και μπήκαν σε δεύτερο πλάνο πολλές σοβαρές παθήσεις, ακόμα και αναγκαία χειρουργεία, κάτι που αποτυπώθηκε σε αυξημένους θανάτους στη χώρα μας την τελευταία διετία, όχι μόνον από κορονοϊό, αλλά από όλα τα υπόλοιπα αίτια. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πανδημία μπήκε σχεδόν αναγκαστικά σε δεύτερο ή και εντελώς στο περιθώριο, καθώς εκείνη απειλεί περισσότερο τους ευάλωτους και τη μειοψηφία του γενικού πληθυσμού, ενώ ο πόλεμος και η οικονομική κρίση από αυτόν, απειλεί τους πάντες.

Τί είπε ο Μαγιορκίνης

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έχει πάει για διαλέξεις στην Ιταλία, δεν υπεισήλθε στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες για τις οποίες η χαλάρωση των μέτρων είναι αναγκαία, αλλά επέμεινε στα επιδημιολογικά στοιχεία. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε:

«Φαίνεται σαν να έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως πρόκειται για ταλάντωση και δεν έχουμε εκθετική φάση της πανδημίας. Θα αυξομειώνονται τα κρούσματα έως ότου ελπίζουμε να κατέλθουν σημαντικά εκτός και αν εμφανισθεί νέο στέλεχος. Σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια θα μειώνονται. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα».

Αναφερόμενος στο πώς θα κάνουμε Πάσχα είπε «δεν μπορώ να μαντέψω, αλλά λογικά, αν συνεχιστεί η βελτίωση των δεικτών στις ΜΕΘ και στους θανάτους, οι πιθανότητες είναι 50% να μην χρειάζεται το Πάσχα το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι fifty-fifty να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης» είπε συγκεκριμένα.

Για την βελτίωση της κατάστασης είπε: «Oι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί αλλά παραμένει καθοδική. Το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται. Σε αυτό έχουν παίξει μεγάλο ρόλο τα εμβόλια και η φυσική ανοσία που υπάρχει καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν πλέον νοσήσει, ενώ σύντομα στη διάθεση των ειδικών θα είναι και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα, ήδη χορηγούνται, και σύντομα θα έχουμε και το χάπι της Pfizer».

Τί είπε για τις μάσκες

Για τους πιο ευάλωτους, αναφέρθηκε στην τέταρτη δόση του εμβολίου που ήδη χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους και που εκτιμά ότι θα δοθεί επίσης στους άνω των 70 ετών. «Δεν έχουμε στοιχεία για να δοθούν ενισχυτικές δόσεις στον υπόλοιπο πληθυσμό και στα παιδιά. Αν χρειαστεί, θα το δούμε από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο», είπε

Μιλώντας για τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό εκτός MEΘ, μετά τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι αφορούν κατά κύριο λόγο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και βαριά νοσούντες, επειδή όσοι π.χ. έχουν καρκίνο τελικού σταδίου δεν επιλέγονται διεθνώς για να μπουν σε ΜΕΘ, αφού στις ΜΕΘ εισάγονται ασθενείς που έχουν περισσότερες ελπίδες να επιβιώσουν. Κατά συνέπεια –είπε– είναι φυσικό να πεθαίνουν πολλοί εκτός ΜΕΘ.

Για τις μάσκες είπε «ήρθαν για να μείνουν, όσον αφορά τα νοσοκομεία και ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποφασισθεί όλοι οι άλλοι να μην τις φορούν αν συνεχισθεί η βελτίωση. Πολλοί συνάδελφοί του θεωρούν απαραίτητο αυτές να διατηρηθούν σε όλα τα μέσα μεταφοράς και σε σημεία συγχρωτισμού, όπως π.χ. στα γήπεδα. «Όταν βελτιωθούν οι βασικοί δείκτες, είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν οι μάσκες. Πρέπει να το δούμε, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα να μαντέψω, αλλά λογικά οι μάσκες θα μείνουν μόνο σε δομές και νοσοκομεία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι μάσκες έχουν νόημα κυρίως όταν τις φορούν οι ασθενείς παρά οι υγιείς, καθώς είναι σε υπολογίσιμο βαθμό διαπερατές από τον ιό. Είναι πολύ αποδοτικές στη μείωση των κρουσμάτων, μόνον όταν τις φορούν όλοι. Όταν πλέον τις φορούν μόνον οι ευάλωτοι, η προστασία είναι περιορισμένη, γιατί οι πιθανοί φορείς του ιού δεν θα φορούν και κατά συνέπεια τίποτα δεν θα εμποδίζει την υψηλή διασπορά του ιού στο περιβάλλον τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version