ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Covid: Η πραγματική εικόνα πίσω από την αποκλιμάκωση

Covid: Η πραγματική εικόνα πίσω από την αποκλιμάκωση

Η νέα εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία του Covid δείχνει μερική αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, όμως χρειάσθηκε να διασωληνωθούν όσοι ασθενείς διασωληνώθηκαν και την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή περί τους 50, σύμφωνα με το διάγραμμα του ΕΟΔΥ.  Το σύνολο των διασωληνωμένων είναι περίπου το ίδιο, από 120 έγιναν 118. Κατά συνέπεια, όσον αφορά στους σοβαρά νοσούντες, δεν καταγράφεται βελτίωση.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν στις 280 την ημέρα από 330, αν και είναι συζητήσιμο κατά πόσο μπορούμε να μιλήσουμε για γενικότερη βελτίωση της εικόνας, αφού παραμένουν αμείωτες οι διασωληνώσεις. Ένα ενδεχόμενα είναι οι μέτρια νοσούντες ασθενείς να προτιμούν με ρίσκο την κατ’ οίκον νοσηλεία, επειδή και τα νοσοκομεία έχουν έλλειμμα σε νοσηλευτικό προσωπικό λόγω των αδειών.

Παράλληλα καταγράφεται και πάλι μείωση των κρουσμάτων (στα 10.530 την ημέρα από 14.345). Ταυτόχρονα όμως είχαμε και κατά 17% μείωση στα τεστ. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των καταγραφομένων λοιμώξεων είναι απολύτως ανάλογη με την μείωση των δηλωμένων τεστ. Σημαντικό ρόλο στην καταγραφόμενη μείωση των κρουσμάτων ενδέχεται να διαδραματίζει και το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο πολλοί νέοι και εργαζόμενοι δεν κάνουν τεστ για να μην ανατραπούν οι διακοπές τους με καραντίνες, αν και όντως ενδέχεται να έχουμε αντικειμενική μείωση των λοιμώξεων.

Τί δείχνουν τα λύματα

Το λύματα δείχνουν μείωση στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη, στο Βόλο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχουν αλλαγές, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι διακυμάνσεις κάτω του 30% δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως η Πάτρα είχε αύξηση της τάξης του 224%. Άρα η βελτίωση κατά 72% ακολούθησε το βεβαρημένο ιικό φορτίο της προηγούμενος, επομένως το πρόβλημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η Αττική, ενώ πήγαινε καλύτερα με μείωση κατά 67% στα λύματα προ δεκαπενθημέρου (μια που έφευγε αρκετός κόσμος για διακοπές) τώρα καταγράφει μια οριακή αύξηση της τάξης του 28%. Περισσότερο σαφή εικόνα για το ιικό φορτίο θα έχουμε με τις επιστροφές του Δεκαπενταύγουστου, πολύ δε περισσότερο με τις επιστροφές του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στους θανάτους, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 258 θανάτους ή 36 νεκρούς την ημέρα αντί για 50 που ήταν την περασμένη εβδομάδα, εντούτοις το άθροισμα των θανάτων που δίνει ο ίδιος οργανισμός (32.028 σήμερα και 31.722 προ εβδομάδος), δείχνει ότι είχαμε 306 θανάτους ή 43 νεκρούς την ημέρα. Ο ΕΟΔΥ αποδίδει αυτή την διαφοροποίηση σε ετεροχρονισμένες καταγραφές θανάτων, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια εβδομάδα εντάσσει τελικά αυτές τις εβδομαδιαίες διαφορές. Εν γένει εκτιμάται από όλους τους ειδικούς (και της κυβέρνησης) ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων και θεωρείται αναγκαίο οι ευπαθείς να κάνουν την τέταρτη δόση και να μην περιμένουν το νέο εμβόλιο, το οποίο δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβρη.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ευλογιά

Εν τω μεταξύ είχαμε και δύο θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών. Έχουν καταγραφεί συνολικά 60 κρούσματα, όλα στην Βόρειο Ελλάδα εκτός από ένα στη Λάρισα και ένα στα Τρίκαλα. Η λοίμωξη είναι συνήθως βαρύτερη σε ηλικιωμένα και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και η ζωή τους κινδυνεύει από επιπλοκές μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας. Πέντε χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, η τελευταία ενημέρωση που είχαμε ήταν προ πενθημέρου και σύμφωνα με αυτήν τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 48 και είναι όλοι νέοι άνδρες, εκ των οποίων όμως μόνον 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με τουρίστα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η μετάδοση είναι εγχώρια, δηλαδή ο ιός κυκλοφορεί πλέον μεταξύ των Ελλήνων και δεν έχουμε αμιγώς “εισαγόμενα” κρούσματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version