ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Covid: Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Covid: Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Τις 260 έφθασαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, από 120 που ήταν πριν από μόλις 10 ημέρες και από 85 που ήταν στις 10 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, η κάθετη μείωση του αριθμού των θανάτων που καταγραφόταν τον Απρίλιο άρχισε να επιβραδύνεται από τα τέλη Μαΐου και οι θάνατοι άρχισαν πρόσφατα να αυξάνονται, όπως και οι διασωληνώσεις.

Θεωρητικά ο αριθμός των διασωληνώσεων μοιάζει σταθερός, όμως δεν είναι. Ο αριθμός μειώνεται αρχικά λόγω θανάτων, καθώς εξιτήριο από Μονάδα Εντατικής το τελευταίο δεκαήμερο παίρνει κατά μέσο όρο μόνον ένας ασθενής την ημέρα. Οι κλίνες που άδειασαν λόγω θανάτου, ξαναγεμίζουν αυθημερόν. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 95 ασθενείς και κατά μέσο όρο εισάγονται σε Μονάδες δέκα ασθενείς την ημέρα, οι δε τρεις έως τέσσερις από αυτούς διασωληνώνονται.

Υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού έχει η Αθήνα και η Αττική εν γένει, καθώς και η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Κρήτη, με οξύτερο πρόβλημα στο Ηράκλειο (δεύτερα τα Χανιά, τρίτο το Λασίθι και τέταρτο το Ρέθυμνο). Επίσης αναλογικά με τον μόνιμο πληθυσμό πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων έχουν η Κώς, η Ρόδος, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος και η Σύρος. Όλες οι προαναφερόμενες περιοχές έχουν πάνω από 200 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και κάποιες όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος φθάνουν τα 400 και τα 700 αντίστοιχα.

Στο σημείο αυτό πρέπει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι τα κρούσματα ανά πληθυσμό υπολογίζονται με τον χειμερινούς κατοίκους κάθε περιοχής. Κατά συνέπεια, ναι μεν τα νησιά έχουν όντως πολλά κρούσματα για τον μόνιμο πληθυσμό τους, πλην όμως το καλοκαίρι ο πληθυσμός τους τετραπλασιάζεται ή και πενταπλασιάζεται. Έτσι ενώ φαίνεται πως τα νησιά έχουν μεγάλη θετικότητα, το ποσοστό μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλασματικό.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το πραγματικό ποσοστό κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, επειδή ουδείς γνωρίζει επακριβώς τον πληθυσμό κάθε θερέτρου μετά τον Μάιο. Πιο οξύ πρόβλημα έχουν πάντως τα κοσμοπολίτικα ή νεανικά νησιά, και όχι τα θέρετρα όπου πάει κάποιος συνήθως για “οικογενειακές διακοπές”.  Αυτό ερμηνεύει και τη μεγάλη διαφορά κρουσμάτων από νησί σε νησί.

Τί επανέλαβε ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε και σήμερα αυτό που λέει καθημερινά εξάλλου, ότι δηλαδή “τα κρούσματα δεν μετράνε”, όσο δεν ασκείται πίεση στα νοσοκομεία από μεγάλες εισαγωγές ασθενών. Πιθανολογείται ότι θα ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι στην Πορτογαλία, όπου τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στις 30.000 και έπεσαν εν συνεχεία στις 15.000, οι δε θάνατοι διπλασιάσθηκαν (από 20 την ημέρα, έγιναν 50 για περίπου δύο εβδομάδες), αλλά άρχισαν να μειώνονται και αυτοί, ακολουθώντας –με διαφορά φάσης πάντα– τον αριθμό των λοιμώξεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί διεθνώς αύξηση της τάξης του 20% στα κρούσματα και ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο να ιχνηλατούνται οι παραλλαγές, ειδικά οι αναδυόμενες. Για τους θανάτους ανέφερε ότι παραμένουν στις περισσότερες χώρες σταθεροί, αλλά σε κάποιες αυξήθηκαν σημαντικά.

Η Επιτροπή των Ειδικών εν τω μεταξύ υπολειτουργεί έως και έχει αδρανοποιηθεί και μόνον ορισμένα μέλη της παρακολουθούν την κατάσταση ώστε να ενημερώνουν τακτικά το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα έχουν ατονήσει όλα τα μέτρα και έχουν λησμονηθεί και τα πρωτόκολλα που ίσχυαν πέρσι στα ξενοδοχεία για καραντίνα κρουσμάτων κ.λπ. Εξάλλου τα ξενοδοχεία καραντίνας καταργήθηκαν πλήρως και όσοι νοσούν απλώς μένουν στο ξενοδοχείο τους ή αν αισθάνονται καλά, ίσως βγαίνουν και μία βόλτα!

Στην Ελλάδα προτεραιότητα έχει δοθεί σαφώς στον ανεμπόδιστο τουρισμό για οικονομικούς λόγους, με όσες παράπλευρες απώλειες συνεπάγεται αυτό. Παρότι εκφράσθηκαν σκέψεις στα κοσμοπολίτικα νησιά με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων να ληφθούν μέτρα όπως μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, τελικά η πρόταση δεν εγκρίθηκε. Αναμένεται πάντως με αγωνία από τους ευάλωτους νέους και από τους ηλικιωμένους τι θα γίνει και με την επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές. Στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη πάντως, το πρόβλημα οξύνθηκε από τα weekend και τις ολιγοήμερες διακοπές σε νησιά, καθώς οι εκδρομείς επανέρχονται στα αστικά κέντρα, με “παρέα” τον ιό που κόλλησαν στις μέρες τις ξεγνοιασιάς…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version