Διαδικτυακό καμάκι στη νυχτερινή Αθήνα

Λυγερού Νεφέλη
185

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Μεσάνυχτα Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκομαι σε ειδική αποστολή. Κολοκοτρώνη, Θησέως, Πλατεία Καρύτση και Αγίας Ειρήνης αποτελούν τους σταθμούς μου. Eκεί που ο παλμός του αστικού αθηναϊκού κέντρου χτυπά δυνατά. Η αποκάλυψη ότι η πλειονότητα της νεολαίας, και όχι μόνο, επενδύει σε εφαρμογές κινητών για να βρει ερωτικό σύντροφο ήταν αρκετή για να με κινητοποιήσει.

Ο Ν.Κ. με οδηγεί σ’ ένα μπαρ, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του ξεναγού στον μυστηριώδη κόσμο του διαδικτυακού φλερτ. Αρχίζει την τελετουργία ανεύρεσης συντρόφου. Μπαίνοντας στο μπαρ ανοίγει την εφαρμογή Grindr και μέσα σε δευτερόλεπτα εντοπίζει σε πόσα ακριβώς χιλιόμετρα ή και μέτρα βρίσκονται άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή και άρα είναι υποψήφια αντικείμενα του πόθου του.

Με το πάτημα ενός κουμπιού απορρίπτει την 25χρονη Αγγελική και την 37χρονη Νένα, παρότι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, σύμφωνα με τον χάρτη της εφαρμογής. Μου δείχνει τη φωτογραφία μίας ξανθιάς κοπέλας που κρατάει στο χέρι της ένα πολύχρωμο κοκτέιλ και κοιτάει λάγνα την κάμερα. Moυ εξηγεί ότι αυτή του κίνησε το ενδιαφέρον και μου λέει πονηρά: «πρόσεξε τι γράφω. Τώρα κάνω την κίνησή μου».

Εντοπισμός και "επίθεση"

Πίνω το ποτό μου και τον παρακολουθώ να συστήνεται γραπτώς, να γράφει αστειάκια και να κάνει σχέδια συνάντησης με την αγνώστου ταυτότητας νεαρά. «Μόνο ένα χιλιόμετρο μας χωρίζει. Πάμε να την βρούμε στο μπαράκι που είναι με την παρέα της;» Δέχομαι αν και αναρωτιέμαι σιωπηλά γιατί ο Ν.Κ. αγνόησε τόσες χαριτωμένες κοπέλες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα του…

Στη διαδρομή προς την ξανθιά άγνωστη ύπαρξη μου εξηγεί τη λειτουργία της εφαρμογής που χρησιμοποιεί φανατικά τον τελευταίο χρόνο. Ξεκίνησε ως προνόμιο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, αλλά σύντομα υιοθετήθηκε από όλους. Το Grindr, μια εφαρμογή που εμπνεύστηκε o 35χρονος Αμερικανοεβραίος Τζόελ Σιμκάι το 2008, είναι βασικά ένα ερωτικό GPS. Μπορεί να την χρησιμοποιήσει κανείς όταν βρίσκεται στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά ή σε κάποιο ταξίδι και νιώθει την ανάγκη για μία ανθρώπινη επαφή. Η λειτουργία της, όπως διαπίστωσα, είναι ιδιαίτερα απλή.

Παρατηρώ φωναχτά ότι θυμίζει ένα σεξουαλικό βιντεοπαιχνίδι της πόλης, προκαλώντας την αποδοκιμασία του Ν.Κ. «Αυτό είναι το πιο σύνηθες λάθος. Οι περισσότεροι το ταυτίζουν με το σεξ. Σε πολλούς, όπως και σ’ εμένα, αρέσει εξίσου το απλό φλερτ. Γνωρίζω επίσης πολλά άτομα που έκαναν ουσιαστικές σχέσεις μέσω αυτής της εφαρμογής».

Απομυθοποιώντας το καμάκι

Η ξανθιά ύπαρξη έχει πάρει πια σάρκα και οστά, στέκεται μπροστά μας. Μετά από τις απαραίτητες συστάσεις, αυτή και η παρέα της μιλούν για την εμπειρία τους σε ότι αφορά στις "εφαρμογές των γνωριμιών", όπως τις αποκαλούν. Όλα είναι θέμα χρόνου. Ζούμε, στην εποχή του ντελίβερι. Όλα υλοποιούνται εύκολα και γρήγορα, αφήνοντας στο παρελθόν τη στιγμή που δύο ζευγάρια μάτια διασταυρώνονταν διερευνητικά.

«Είναι τόσο εύκολο για εμένα», εξηγεί ο 35αρης Π.Τ.: «Βαριέμαι φριχτά το παλιό καμάκι. Άσε που κατά τη γνώμη μου οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν ως φίλτρα. Μπορώ να δω φωτογραφίες, ενδιαφέροντα και να επιλέξω αν θέλω να γνωρίσω κάποια και να αφιερώσω το χρόνο μου. Αν συνειδητοποιήσω ότι δεν ενδιαφέρομαι την κάνω με ένα κλικ…».

Πρόκειται για το κοινό μυστικό μίας γενιάς. Ο Ν.Κ. μου υποδεικνύει ποιοι κάνουν χρήση αυτών των εφαρμογών στο μπαρ που βρισκόμαστε. «Αυτή τη φάτσα σίγουρα την έχω δει! Αααα και αυτόν στη γωνία». Κοιτάζω γύρω μου. Η πολυδιάστατη νυχτερινή ζωή της πόλης απαρτίζεται από όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν έντονα, αφήνοντας έστω και για λίγο πίσω τα άγχη και τα προβλήματα που συνοδεύουν την κρίση και την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Εδώ, οι νύχτες επιφυλάσσουν εκπλήξεις: βραδιές φλερτ, χορός μέχρι το πρωί, κλαμπ για όλες τις σεξουαλικές ταυτότητες. Όλα αυτά με το τηλέφωνο στο χέρι! Η πίστα και ο πυρήνας της δράσης βρίσκεται πια στην οθόνη ενός κινητού. Οι εφαρμογές αυτές είναι, άλλωστε, κάτι σαν εικονικό μπαρ. Σ’ ένα μπαρ λοιπόν, μία γυναίκα θα μαγνητίσει με το βλέμμα της αυτόν που την ενδιαφέρει. Ο άνδρας είναι αυτός που θα κάνει την πρώτη κίνηση, προσεγγίζοντάς την. Τα ίδια ισχύουν στο Grindr ή στο Tinder.

Το Know How

Η Α.Κ. αναλαμβάνει να με ενημερώσει για το Tinder όταν με βδελυγμία συνειδητοποιεί ότι όχι μόνο δεν το χρησιμοποιώ, αλλά δεν γνωρίζω και πολλά γι’ αυτό. Είναι χωρίς αμφιβολία το αγαπημένο όλων, λόγω του απλού σχεδιασμού και των διασημοτήτων που το χρησιμοποιούν.

Κάθε μέρα 800 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε διαδικτυακή ανεύρεση συντρόφου μέσω Tinder. «Κοίτα να δεις», αρχίζει βγάζοντας το κινητό της για να μου κάνει μία σύντομη επίδειξη. «Είναι μία εφαρμογή που ζητάει από τους χρήστες της να κάνουν εγγραφή μέσω του λογαριασμού τους στο facebook. Δες το δικό μου προφίλ για να καταλάβεις».

Παρατηρώ ότι εμφανίζονται κάποιες ιδιαίτερα κολακευτικές, ίσως και παραπλανητικές φωτογραφίες της, η ηλικία της και το μικρό της όνομα μόνο. Μου εξηγεί ότι ανάλογα με τα κοινά ενδιαφέροντά της με κάποιον, αλλά και τη χιλιομετρική απόσταση που τους χωρίζει, επιλέγει σε ποιανού το φλερτ θα ανταποκριθεί. «Δεν προσεγγίζεις εσύ ποτέ κανέναν;» την ρωτώ. Απαντά σχεδόν προσβεβλημένη: «δεν έχουν αλλάξει και τόσο τα πράγματα. Γυναίκα είμαι, δεν θα κάνω και το πρώτο βήμα».

Συνεχίζει το ταξίδι της στον μυστηριώδη κόσμο του Tinder. «Έχει τύχει να βρω ένα χρήστη, ο οποίος με ενδιάφερε. Είχαμε κοινούς φίλους και μάλιστα έμενε ακριβώς απέναντι από το γραφείο στο οποίο εργάζομαι». Όταν την ρωτάω αν έχει δημιουργήσει κάποια αξιομνημόνευτη σχέση μέσω αυτού μου απαντάει ότι «εκτός από πολλά φλερτ και λίγες περιστασιακές σχέσεις έχω αποκτήσει φίλους».

Δύο μέτρα, δύο σταθμά

Ο δημιουργός του Justin Matten συμφωνεί με τη συνομιλήτριά μου. Έχει, άλλωστε, δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις του ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή «βοηθάει τους ανθρώπους να βρουν διασυνδέσεις σε επιχειρήσεις ή νέους φίλους». Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι «η δημιουργία του δεν είναι μια εφαρμογή για "καυτές" σχέσεις και δεν έγινε για να διευκολύνει τις σχέσεις μιας βραδιάς».

Οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές! Μαθαίνω ότι την αρχή έκανε το ΟkCupid! Ήταν η πρώτη παγκόσμια ιστοσελίδα γνωριμιών που στην πορεία έγινε και εφαρμογή. Στην Ελλάδα δεν έπιασε πολύ. «Ήταν λίγο κουραστικό επειδή έπρεπε να συμπληρώσεις ένα ατελείωτο ερωτηματολόγιο. Το Tinder, όμως, έγινε κανονικός εθισμός!», μαθαίνω και ντρέπομαι, καθώς οι ερωτήσεις μου προκαλούν σχόλια όπως «Καλά πού ζεις;» ή «τώρα ήρθες στον πλανήτη Γη;»

Οι κοπέλες της παρέας έχουν άπειρες ιστορίες να διηγηθούν, πολλές κωμικές, άλλες σπαρακτικές, όπως είναι πάντα οι συναισθηματικές διηγήσεις. «Οι περισσότεροι είναι ήδη δεσμευμένοι, ακόμα και αν στην αρχή το παίζουν ελεύθεροι. Την έχουμε πατήσει όλες». Σύμφωνα με τις γυναίκες της παρέας, ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές συστηματικά, δεν παίρνουν σοβαρά τις γυναίκες που κάνουν το ίδιο. «Δύο μέτρα, δύο σταθμά», σχολιάζει μία από αυτές!

Ο ανταγωνισμός και η... νίκη του κλασικού

Κατά βάση, όμως, αυτό με το οποίο συμφωνούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, είναι ότι η χρήση των εφαρμογών αυτών δεν διαφέρει πολύ από το παραδοσιακό παιχνίδι γνωριμιών. Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι άνδρες της παρέας που στην πλειοψηφία τους διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, προτιμούν το Grindr. Από τα μισόλογά τους συμπεραίνω ότι είναι πιο άμεσο και ειλικρινές ως προς τις προθέσεις των χρηστών του. «Το Tinder έχει πολύ δουλειά», αν με καταλαβαίνεις, μου λέει ο Κ.Π. «Το Grindr είναι ξεκάθαρο».

Εκτός από το Tinder και το Grindr υπάρχει και η εφαρμογή του Facebook που ονομάζεται Bang Your Friends και έχει κάνει θραύση στο εξωτερικό. Η εφαρμογή ουσιαστικά υπόσχεται ερωτικές συνευρέσεις και γνωριμίες μέσω Facebook! Η παρέα δεν φαίνεται να τη συμπαθεί και είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει μεγάλη επιτυχία. «Αφορά μόνο το περιστασιακό σεξ και όχι μια ουσιαστική γνωριμία που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σημαντικότερο», μου εξηγούν.

Το βράδυ συνεχίζεται με τα περισσότερα μέλη της παρέας να έχουν ανοιχτές τις εφαρμογές τους και να βαθμολογούν προφίλ άλλων. Εργαλείο συντροφικότητας, παιχνίδι βαθμολόγησης ή ένα ακόμα μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Ο χρόνος θα δείξει. Γεγονός, όμως, είναι ότι ο Ν.Κ. έφυγε με μία κοπέλα που γνώρισε στο μπαρ και όχι την ξανθιά κοπέλα που βρήκε μέσω Grindr. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.