ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διασωλήνωση δεκαεξάχρονης – Τα παραπλανητικά αρνητικά rapid test

Διασωλήνωση δεκαεξάχρονης – Τα παραπλανητικά αρνητικά rapid test

Σε καλύτερη κατάσταση είναι το 16χρονο κορίτσι που διακομίσθηκε σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, “στα πρόθυρα ανακοπής” όπως είπε ο παθολόγος -εντατικολόγος διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Αποκάλυψε όμως και μια σημαντική λεπτομέρεια, που έρχεται να υπογραμμίσει την σημασία των PCR τεστ τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία ειδικά για τους ασυμπτωματικούς.

Όπως είπε ο κ. Καπράβελος «οι γιατροί υποτίμησαν στην αρχή τον κίνδυνο ότι επρόκειτο για κορονοϊό, επειδή ήταν αρνητικά τα τρία test αντιγόνου που είχε κάνει το παιδί. Όμως, ευτυχώς προλάβαμε και το σώσαμε, δίνοντας μάχη όλη νύχτα. Θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για Όμικρον επειδή τα τεστ είχαν βγει αρνητικά, αλλά τελικά ήταν Δέλτα… Κάθε σύμπτωμα πλέον θα πρέπει να το παίρνουμε σοβαρά υπ’ όψιν, ακόμα κι αν το αντιγονικό τεστ βγει αρνητικό», όπως της 16χρονης.

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε: «Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά στην εντατική και συνεχίζουμε να περνάμε. Πολλές βεβαιότητες διαψευστήκανε. Δεν περιμέναμε στο τέλος του 2021 να βρισκόμαστε σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας. Οι εντατικές του νοσοκομείου μας είναι γεμάτες. Αγωνιζόμασταν όλη τη νύχτα να σώσουμε ένα παιδί 16 χρονών, ένα κοριτσάκι που μάς ήρθε με κορωνοϊό και διασωληνώθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τρία τεστ αντιγονικά βγήκαν αρνητικά και οι συνάδελφοι γιατροί δυστυχώς υποτίμησαν την κατάσταση».

Στο νοσοκομείο έγινε και τεστ PCR που έδειξε ότι επρόκειτο για λοίμωξη από την παραλλαγή Δέλτα. «Θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα να ανησυχούμε και να προστρέχουμε τους γιατρούς. Το κορίτσι ήταν στα πρόθυρα ανακοπής με τρομακτική μεγάλη υποξυγοναιμία. Ο αγώνας ξεκίνησε από το τμήμα επειγόντων περιστατικών, δυσκολευτήκαμε όλη τη νύχτα να το φέρουμε σε μια ισορροπία, ευτυχώς αντέδρασε στις θετικές πιέσεις και στους αναπνευστήρες που χρησιμοποιήσαμε, ήδη είναι σε καλύτερη κατάσταση, όμως μας έκανε εντύπωση το γεγονός, φοβηθήκαμε ότι ήταν η Όμικρον, αλλά είναι η Δέλτα», είπε.

«Καθυστέρησαν να το φέρουν στο νοσοκομείο το κορίτσι γιατί με τα αντιγονικά τεστ νομίσανε ότι επρόκειτο για κοινό κρυολόγημα. Οι υποξυγοναιμίες σε ένα παιδί 16 ετών δεν δείξανε μια εικόνα τόσο αρνητική, όταν βέβαια έφτασε στο “παρά πέντε” ευτυχώς που προλάβαμε… Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή», είπε. Δεν είναι σαφές αν είχαν προηγηθεί αντιγονικά self test από φαρμακεία ή είχε γίνει και αντιγονικό rapid test στο νοσοκομείο πριν τον μοριακό έλεγχο. Επίσης δεν αναφέρθηκε αν το κορίτσι είχε κάποια υποκείμενα ζητήματα, όπως διαβήτη ή πάχος.

Τεστ και ανεμβολίαστη

H κυβέρνηση και γιατροί που την εκπροσωπούν είπαν πρόσφατα ότι τα PCR τεστ (μοριακού ελέγχου) δεν είναι απαραίτητα παρά μόνο σε ανεμβολίαστους που θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, αλλά διευκρινίστηκε στην πορεία ότι ακόμα και στους εμβολιασμένους αν υπάρχουν συμπτώματα αυτή η σύσταση δεν ισχύει, ειδικά αν το rapid test είναι αρνητικό. Ένα ποσοστό που ίσως αγγίζει το 20% έχει αρνητικό rapid test παρότι το PCR test ως πιο ευαίσθητη εξέταση, βγαίνει τελικά θετική. Αυτό το ποσοστό είχε παρατηρηθεί και με την Δέλτα, όμως τεκμαίρεται ότι είναι ακόμα υψηλότερο με την Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι τα rapid test και τα self test δεν έχουν διαφορά, καθώς είναι όμοια ή και ακριβώς ίδια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Όμως, η λήψη γίνεται καλύτερα από νοσηλευτές, ενώ τα self test γίνονται ατομικά και συχνά δεν λαμβάνεται επαρκές υλικό από τον ρινοφάρυγγα. Ακόμα και όταν η λήψη γίνεται από επαγγελματία, τα τεστ αυτά και πάλι μπορεί σε κάποιο ποσοστό να βγουν ψευδώς αρνητικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version