ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έφεση στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι – Εξ υπαρχής η δίκη στο Εφετείο

Εντός της ημέρας η έφεση για τη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι

Επανεξέταση της υπόθεσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κινεί η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, με την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Το Δικαστήριο μετά από διαδικασία 19 μηνών καταδίκασε μόνον πέντε από τους 21 κατηγορούμενους, επιβάλλοντας ποινές ως πέντε χρόνια τις οποίες μετέτρεψε σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Καλλιόπης Βαρδάκη. Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης. Πρώτα απ΄ όλα, τους αθωωθέντες πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή (για τον οποίο δεν μπορούσε νομικά να ασκηθεί έφεση).

Επίσης, η έφεση αφορά στις ποινές, στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών) αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα. Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά. Η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα, αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για την καθαρογραφή της απόφασης, προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς ο κίνδυνος να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες για όλους τους υπεύθυνους είναι ορατός. Και αυτό γιατί εάν έως το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Άρειο Πάγο, τότε οι όποιες ευθύνες θα παραγραφούν.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα έδωσε εντολή για άμεση καθαρογραφή της απόφασης και προς τούτο απαλλάχθηκε από άλλα δικαστικά καθήκοντα η πρόεδρος του δικαστηρίου, προκειμένου να καθαρογράψει το συντομότερο την απόφαση για να δρομολογηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η αντίδραση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Την διαδικασία είχε ζητήσει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε την αυτεπάγγελτη έφεση για τους 15 αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους 6 καταδικασθέντες όπως και για τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, από την οποία σκοτώθηκαν 104 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 60, διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα, κηρύσσοντας ενόχους μόνο έξι από τους 21 κατηγορουμένους και αθωώνοντας ομόφωνα τους άλλους 15, πράγμα που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, που ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Με την απόφαση του το δικαστήριο κήρυξε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι:

  1. Τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου
  2. Τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ
  3. Τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες άλλων 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και τη μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής
  4. Τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως
  5. Τον Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, επίσης ένοχο για τις παραπάνω κατηγορίες, λόγω του ότι παρέλειψαν να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και τη μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
  6. Τέλος το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.

Σημειώνεται ότι για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ξεπερνούν σωρευτικά τα 100 χρόνια. Ομως όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη από αυτά και όρισε ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.

Οι πρωτόδικες ποινές για το Μάτι

  1. Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη,
  2. Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών,
  3. Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη,
  4. Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη,
  5. Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη,
  6. Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την φωτιά εξ αμελείας, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Από την άλλη πλευρά με ομόφωνη απόφαση, αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version