ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εγκρίθηκε και το “παιδικό” Moderna – Σε τι διαφέρει από των ενηλίκων

Δυσκολεύει η ζωή των ανεμβολίαστων – Κοντά και η επιστροφή της μάσκας, Όλγα Μαύρου

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, ο ΕΜΑ ενέκρινε και το σκεύασμα της Moderna για αυτές τις ηλικίες. Στο ερώτημα σε τι διαφέρει το εμβόλιο αυτό από των ενηλίκων, η απάντηση είναι: σε τίποτα. Απλά τα σκευάσματα που εγκρίνονται για ενήλικες, παίρνουν εν συνεχεία έγκριση για παιδιά μετά από μία σχετικά μικρή κλινική έρευνα, για να διαπιστωθεί αν ισχύει και σε εκείνα η ίδια αποτελεσματικότητα και οι τυχόν παρενέργειες.

H έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ, European Medicines Agency) ανακοινώθηκε σήμερα και αυτό σημαίνει ότι όσοι γονείς αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, θα έχουν πλέον δύο επιλογές. Κανένα από τα δύο εμβόλια δεν πρόκειται να ενταχθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις λεγόμενες παιδικές αρρώστιες, σύμφωνα με δέσμευση των ειδικών στην Ελλάδα.

Moderna και για παιδιά

Το εμβόλιο των παιδιών θα έχει την επωνυμία  Spikevax, όπως λέγεται επισήμως εξάλλου και το εμβόλιο της Moderna για τους ενηλίκους. Θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση 28 ημερών. Το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο στα επίσημα έγγραφα και στη συσκευασία αναφέρεται ως Comirnaty είχε εγκριθεί για παιδιά άνω των 12 ετών στις 28 Μαΐου και γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών.

Τα εμβόλια των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω είναι ίδια σε δοσολογία, κάτι σύνηθες στα εμβόλια ενηλίκων και εφήβων. Ελάχιστα από αυτά διαφέρουν τόσο ως προς την “ποσότητα” της μιας δόσης όσο και στην “αναμνηστική” δόση, αλλά οι διαφοροποιήσεις αυτές αφορούν κυρίως στις βρεφικές ηλικίες και όχι πάντως από τα 12 έτη και πάνω. Ελάχιστα εμβόλια έχουν διαφορετική δόση στους εφήβους από των ενηλίκων.

Όπως εξηγούν οι ανοσολόγοι, τα εμβόλια δεν είναι σαν τα χάπια ή τα πόσιμα φάρμακα, ώστε να χρειάζεται π.χ. περισσότερα μιλικγράμ ένας ιδιαίτερα εύσωμος και ψηλός. Δεν ισχύει δηλαδή η σχέση ποσότητας φαρμάκου και όγκου σώματος του ατόμου, όπως στα χάπια. Λαμβάνεται υπ΄όψιν πάντως η διαφορετική ανοσολογική απόκριση που μπορεί να έχουν κάποια εμβόλια σε παιδιά.

Εμβολιασμός παιδιών 

«Τα εμβόλια δεν επενεργούν σαν τα φάρμακα. Δεν χρειάζεται να επιτύχει ο ασθενής ένα συγκεκριμένο επίπεδο του φαρμάκου στον οργανισμό του. Το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό το σύστημα στους περισσότερους ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, αντιδρά σχεδόν εξισου στην ίδια απειροελάχιστη ποσότητα του ενέσιμου σκευάσματος», εξηγεί ο ανοσολόγος Amesh Adalja του Johns Hopkins Center for Health Security. «Η αντίδραση δεν εξαρτάται από την ποσότητα του σκευάσματος. Στόχος είναι βρίσκουμε την τέλεια δόση, δηλαδή εκείνη που θα προκαλέσει στο ανοσοποιητικό επαρκή διέγερση. Στα περισσότερα εμβόλια ισχύει ότι είναι “για όλα τα μεγέθη” ή one size».

Ο παιδίατρος-λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου  Duke Michael Smith, που συμμετείχε στις κλινικές έρευνες της Pfizer σε περίπου 3.000 παιδιά, είπε σχετικά το εξής: «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα εμβόλια είναι ίδια για εφήβους και ενηλίκους. Ομως για παράδειγμα, στους ενηλίκους δίνουμε μεγαλύτερη δόση του εμβολίου για την Ηπατιτιδα Β, ενώ απεναντίας στα παιδιά δίνουμε μεγαλύτερη δόση του εμβολίου τετάνου, διφθερίτιδας, κοκκύτη. Κάτω από τα 12 πάντως κάνουμε περισσότερη έρευνα για την δοσολογία καθώς ειναι πιο ανώριμο το ανοσοποιητικό».

Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκαν 2.854 κρούσματα, ως αποτέλεσμα 88.000 διαγνωστικών ελέγχων.  Επίσης ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκαν 7 θάνατοι και ότι έγινε εισαγωγή άλλων 145 φορέων για νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας. Στις νοσηλείες και στους θανάτους δεν σημειώθηκε σήμερα αύξηση.  Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στη Μύκονο, αλλά παραδόξως και στην Πάρο και σε άλλα θέρετρα, όπου προφανώς τρέμουν μην επιβληθεί η μίνι καραντίνα της Μυκόνου και τροποποίησαν την συμπεριφορά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version