ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένα μηχανικό τέρας στους δρόμους της Ροδόπης…

Ένα μηχανικό τέρας στους δρόμους της Ροδόπης

Ζυγίζει 600 τόνους, έχει 150 μέτρα μήκος, διανύει μάξιμουμ οκτώ χιλιόμετρα την ημέρα και ακολουθεί το επαρχιακό δίκτυο Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής, που είναι κλειστό αυτές τις ημέρες με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. H απόφαση πάρθηκε στις 25 Αυγούστου, προκειμένου το μηχανικό τέρας να φτάσει στον προορισμό του στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Εκεί ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου, με καύσιμο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διέλευση του μαμούθ αυτού μηχανήματος, τύπου τουρμπίνας από μικρούς οικισμούς και τις Σάπες Ροδόπης, όπου στάθμευσε για μια μέρα είναι γεγονός στην περιοχή, που κρατά σε ετοιμότητα υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όχι μόνο! «Παίρνονται όλα τα μέτρα ασφαλούς διακίνησης σε συνεργασία με την τροχαία, ενώ η εταιρία αναλαμβάνει στο ακέραιο τυχόν ζημιές στο δίκτυο από το βάρος του, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχουμε» θα πει ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.

Η τροχαία, συνεργεία ΟΤΕ και ΔΕΗ επί ποδός να αντιμετωπίσουν επιβαλλόμενες διακοπές, να αποκαταστήσουν βλάβες που προκαλούνται στα καλώδια από το ύψος του. Μια δυσκολία που είχε ανακύψει, αντιμετωπίστηκε. Ήταν η αδυναμία της διέλευσης του βαρέως αυτού βιομηχανικού εξοπλισμού από την γέφυρα Λοφαρίου, οπότε με πυρετώδεις ρυθμούς τα συνεργεία δημιούργησαν στερεό ανάχωμα προκειμένου να περάσει με ασφάλεια τον ποταμό, κάνοντας ένα κύκλο στην διαδρομή και κατεύθυνση την Βιομηχανική Περιοχή.

Το ενδιαφέρον στην Κομοτηνή

Η διαδρομή ενός τόσο μεγάλου δυσκίνητο και βαρέως τύπου μηχανήματος, που κινείται με τηλεχειρισμό από Ιταλούς τεχνικούς που το συνοδεύουν, ολοκληρώνεται με επιτυχία, καταλήγοντας στο εργοστάσιο φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στην Κομοτηνή. Πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκε από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας ο αγωγός μεταφοράς ρεύματος στην διαδρομή Κομοτηνή-Στάρα Ζαγόρα.

Οι Όμιλοι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Motor Oil Hellas στην προσπάθεια τους να εδραιώσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας, προχώρησαν στην κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και θα ολοκληρωθεί σε 15 μήνες, αποτελώντας την δωδέκατη μονάδα συνδυασμένου κύκλου στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε μια εποχή που τα ενεργειακά είναι στο προσκήνιο τόσο έντονα, είναι λογικό το ενδιαφέρον να στρέφεται στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και τους επόμενους μήνες η μεταφορά δύο ακόμη τουρμπίνων μικρότερου μεγέθους, που έρχονται από την βόρεια Ευρώπη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version