ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενημέρωση εκ των υστέρων για την πρόχειρη σύσταση περί 4ης δόσης

Ενημέρωση εκ των υστέρων για την πρόχειρη σύσταση περί 4ης δόσης, Όλγα Μαύρου

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να αιτιολογήσει με καθυστέρηση μιας εβδομάδας τις ασάφειες και τη σύγχυση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωσή της για άνοιγμα της πλατφόρμας “για τέταρτη δόση στο γενικό πληθυσμό άνω των 30 ετών”. Η συνέντευξη της προέδρου της Επιτροπής καθηγήτριας Μαρίας Θεοδωρίδου και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου  Θεμιστοκλέους για ενημέρωση θα δοθεί στις 6 μ.μ.

Αναμένεται η συνέντευξη Τύπου να ξεκαθαρίσει όσα έπρεπε ήδη να είχαν αναφερθεί στην προ εβδομάδος ανακοίνωση. Αν πάντως τότε δεν είχαν οι αρμόδιοι έτοιμες τις αναγκαίες συστάσεις, θα μπορούσαν κάλλιστα να τις επεξεργαστούν και να ανοίξουν την πλατφόρμα αργότερα, όταν δηλαδή θα ήταν σε θέση να συστήσουν με σαφήνεια το εμβόλιο σε κάποιους πολίτες και να ξεκαθαρίσουν για ποιο λόγο στους υπόλοιπους πολίτες η 4η δόση είναι περιττή ή πάντως αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Τουτέστιν, αναμένεται η κυρία Θεοδωρίδου να πει ότι δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση όλοι οι άνω των 30, αλλά μόνον εκείνοι που έχουν λόγους, όπως όσοι συζούν με ευπαθείς, ή που λόγω του επαγγέλματός τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, ή βεβαίως όσοι είναι μεν νέοι, αλλά ευπαθείς λόγω ειδικών νοσημάτων. Όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί από την πρώτη μέρα, όταν πρόχειρα και ξαφνικά εκδόθηκε μια ανακοίνωση που ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγε στην ουσία, ότι εμείς σας αφήνουμε να κάνετε την τέταρτη δόση, αλλά μη νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει σε τίποτα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση υπενθυμίζουμε ότι ανέφερε τα εξής:

«Παραμένει η ισχυρή σύσταση για χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόσης) για τους άνω των 60 ετών. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Ενημέρωση εκ των υστέρων 

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ενημέρωση στα ιατρικά θέματα χωλαίνει στην χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε και κάτι που οι περισσότεροι αναγνώστες μάλλον αγνοούν: η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία κατά την περίοδο της πανδημίας ουσιαστικά έκοψε τις συνεντεύξεις Τύπου και ότι αυτές συνεχίζονταν σε όλα τα άλλα κράτη κανονικά, απλώς με σχετικά περιορισμένο αριθμό παρόντων συντακτών, ή διαδικτυακά με όλους. Σε πολλές χώρες μάλιστα όπως στη Γαλλία και στην Αυστρία οι συνεντεύξεις Τύπου δίνονταν κανονικά με δεκάδες δημοσιογράφους, οι οποίοι απλώς φορούσαν μάσκες και τηρούσαν ένα κάθισμα κενό μεταξύ τους.

Αυτό δεν το αναφέρουμε ως “δημοσιογραφικό παράπονο”, γιατί οι δυσκολίες του επαγγέλματος δεν αφορούν στον τηλεθεατή ή αναγνώστη ή επισκέπτη μιας ιστοσελίδας. Εκείνο που τον αφορά είναι ότι οι συνεντεύξεις Τύπου είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της δημοκρατίας, καθώς δια ζώσης τίθενται τα ερωτήματα και έτσι, αν οι συνεντευξιαζόμενοι τα αφήνουν αναπάντητα ή “τα μασάνε”, τότε παίρνει την σκυτάλη άλλος ρεπόρτερ και επιμένει στο ερώτημα ή κάνει δεύτερη ερώτηση ο ίδιος ρεπόρτερ που δεν έμεινε ικανοποιημένος με την πρώτη ασαφή απάντηση.

Στη χώρα μας απεναντίας δινόταν η εντύπωση ότι ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί είχαν δικαίωμα σε μια βιντεοσκοπημένη ερώτηση το μήνα ή κάθε είκοσι μέρες. Η διαδικασία δεν ήταν λοιπόν δια ζώσης, οπότε δεν υπήρχε καμία δυνατότητα “επερωτήσεων” ούτε από τον ερωτώντα ούτε από τους άλλους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ. Εν ολίγοις, ό,τι ήθελαν να μην απαντηθεί, απλά δεν το απαντούσαν. Και είχαν πλήρη ευχέρεια να επιλέξουν εξάλλου τις επιθυμητές ερωτήσεις κα να δώσουν σε αυτές τις αόριστες απαντήσεις που επίσης ανεμπόδιστα επέλεγαν.

Αυτή η ασάφεια και το συνεπαγόμενο έλλειμμα ενημέρωσης, ήταν άμεσο αποτέλεσμα της κατάργησης των συνεντεύξεων Τύπου και όχι της ανικανότητας των ρεπόρτερ υγείας, που ασφαλώς και είχαν κάθε λόγο να δίδονται συνεντεύξεις Τύπου έστω και μία φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς, το έλλειμμα παραμένει και οι περισσότεροι υπουργοί επιλέγουν να ενημερώνουν τους πολίτες δίνοντας επιλεκτικά συνεντεύξεις σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνεντεύξεις Τύπου είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της εξουσίας. Ας ελπίσουμε ότι το τοπίο θα αλλάξει γενικά στην ενημέρωση και ότι η αποψινή συνέντευξη Τύπου θα είναι μια καλή αρχή έστω και από κακή αφορμή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version