ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρευνα για το θάνατο 13χρονου μετά από Pfizer

Πόσο μειώνονται ανά δίμηνο τα αντισώματα από το εμβόλιο της Pfizer, Όλγα Μαύρου

Στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ διερευνούν τα αίτια θανάτου ενός παιδιού που πέθανε στον ύπνο του τρεις ημέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό του με σκεύασμα της Pfizer. Στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 12-15 ετών έχουν αρχίσει από τριμήνου και έχουν καταγραφεί πολλές αναστρέψιμες (που ιάθηκαν δηλαδή) μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες, αλλά όχι θάνατοι εμβολιασθέντων εφήβων.

Κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο και το θέμα διερευνάται σε βάθος. Πάντως το αγόρι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας και όταν εμβολιάστηκε είχε τα συνήθη συμπτώματα, δηλαδή λίγο πυρετό και αίσθημα κόπωσης. Τη νύχτα που πέθανε, προτού πέσει για ύπνοι είχε παραπονεθεί για πόνο στο στομάχι του. Το άλλο πρωί τον βρήκαν νεκρό. Το αγόρι ήταν σχετικά παχύ αλλά όχι παχύσαρκο.

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια θανάτου, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση, όμως εν πρώτοις διαπιστώθηκε μεγαλοκαρδία και υγρό στο περικάρδιο, που παραπέμπει σε περικαρδίτιδα. Είναι όμως και πάλι δύσκολο να αποδοθεί ο θάνατος στο εμβόλιο, καθώς τα αίτια της περικαρδίτιδας μπορεί να ειναι πολλά.

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας έχει δημοσιεύσει ήδη από τον Μάιο έρευνα που δείχνει ότι σημειώθηκαν περιστατικά φλεγμονών του περικαρδίου στους εφήβους που εμβολιάσθηκαν και έχει ζητήσει από τους γονείς και τα παιδιά να έχουν το νου τους για τα συμπτώματα τις πρώτες μέρες αλλά μέχρι και ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό. Η σχετική ανακοίνωση τόνιζε ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ανακοίνωσε για τις φλεγμονές αυτές (πριν από το θάνατο του παιδιού) ότι έχει καταγράφει «μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια» προσθέτοντας ότι τα περισσότερα περιστατικά ήταν ήπια και οι εμβολιασθέντες επανήλθαν χωρίς καν, σε πολλές περιπτώσεις, να  χρειαστεί να τους χορηγηθεί θεραπεία. Από την πλευρά της, η οικογένεια του αγοριού ζητεί να δοθεί μια οριστική απάντηση σχετικά με το αν το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές για τα παιδιά, αγωνία που συμμερίζονται φυσικά και άλλοι γονείς.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ρεαλιστικά, παρά τον πόνο τους, οι γονείς είπαν προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το εξής: «Προτού εμβολιασθουν άλλοι έφηβοι, ας πει το κράτος ποια παιδιά κινδυνεύουν από αυτή την παρενέργεια, δηλαδή τι είναι αυτό που κάνει μερικά αγόρια και κορίτσια να παρουσιάζουν περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό». Τα συνήθη συμπτώματα (που όμως δυστυχώς δεν είναι πάντα παρόντα ώστε να κινητοποιήσουν το άτομο) είναι πόνος στο στέρνο, λαχάνιασμα, ταχυπαλμία ή αίσθημα έντονων παλμών.

Αιτία της ανασφάλειας των γονέων είναι το γεγονός ότι ενώ οι αμερικανικές αρχές με διαφάνεια ανακοίνωσαν τα πενταπλάσια περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους εφήβους, δεν έδωσαν λεπτομερή στοιχεία για τις ελάχιστες (πλην υπαρκτές) περιπτώσεις παιδιών που δεν έχουν αναρρώσει ακόμη από αυτή την παρενέργεια. Υπάρχει εν ολίγοις μια ασάφεια αν κάποιο περιστατικό ήταν πολύ βαρύ ή και αν κάποιο παιδί έχασε τελικά τη ζωή του, καθώς η συγκεκριμένη φράση αναφέρει «τα περισσότερα περιστατικά ήταν ήπια» χωρίς λεπτομερή αναφορά στα μη ήπια».

Το θέμα απασχολεί και τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους εν γένει, καθώς έχει πλέον καταστεί σαφές ότι ανοσία αγέλης στην Ελλάδα  χωρίς τον εμβολιασμό 300.000 παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και άλλων τόσων ηλικίας 16-18 ετών, δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ο λόγος είναι, όμως, ότι δεν εμβολιάζονται επαρκώς οι ενήλικες.

H άρνηση εμβολιασμού τους, οδηγεί μοιραία στην ανάγκη να εμβολιασθούν άλλες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες καλούνται ουσιαστικά να ρισκάρουν τις παρενέργειες χωρίς αντικειμενικά ο κορονοϊός να απειλεί τις ίδιες. Το δε πρόβλημα γίνεται πιο οξύ, επειδή τα mRNA εμβόλια ήταν το τελευταίο καταφύγιο, καθώς διαπιστώθηκαν στους νέους (και ειδικά στις νέες) πολλές θρομβώσεις από το AstraZeneca και κάπως λιγότερες από το μονοδοσικό της Johnson.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version