ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερωτήματα και παρέμβαση Θεοδωρικάκου για το Πέραμα

Ερωτήματα και παρέμβαση Θεοδωρικάκου για την καταδίωξη στο Πέραμα, slpress

Στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν αργά το απόγευμα οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για τη φονική καταδίωξη στο Πέραμα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, που άφησε πίσω της έναν 20χρονο νεκρό και έναν συνομήλικό του τραυματία, καθώς και επτά τραυματίες αστυνομικούς. Εντωμεταξύ, με αφορμή το περιστατικό, ένταση επικράτησε στον Ασπρόπυργο, καθώς περίπου 30 νεαροί Ρομά καίνε λάστιχα στο δρόμο, ενώ συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη και στα Εξάρχεια.

Οι αστυνομικοί, έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος), όλοι της ομάδας ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, διώκονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Επιβαρυντικό για τους αστυνομικούς είναι το νέο στοιχείο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η “Καθημερινή”, ότι στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, μετά από εντολή του προϊσταμένου της υπηρεσίας, «ζήτησε μέσω ασυρμάτου, από τους αστυνομικούς να διακόψουν την καταδίωξη, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών, αλλά και διερχόμενων πολιτών».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «αυτήκοοι μάρτυρες μετέφεραν στην “Κ” ότι ο εκφωνητής έδωσε αρκετές φορές, και σε αυστηρό τόνο, εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα». Ωστόσο, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. συνέχισαν την καταδίωξη, φτάνοντας να ενημερώσουν «μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων, όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα».

Ερωτήματα για το Πέραμα

Νωρίτερα, οι επιβάτες του κλεμμένου ΙΧ είχαν επιχειρήσει να εμβολίσουν και να χτυπήσουν τέσσερις μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες δεν έφεραν όπλα και δεν πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών. Τα όσα συνέβησαν κατά την καταδίωξη στο Πέραμα έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στο εσωτερικό της Αστυνομίας, με το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής να ερευνά κάτω από ποιες συνθήκες ενήργησαν οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Αυτό που κυρίως ψάχνουν οι Αστυνομικοί είναι εάν οι συνάδελφοί τους λειτούργησαν εντός του πλαισίου της προβλεπόμενης άμυνας, ή εάν υπάρχει ενδεχόμενο αστυνομικής βίας. Για τον λόγο αυτόν έχουν βάλει στο “μικροσκόπιο” τα σημεία του κλεμμένου αυτοκινήτου που δέχθηκαν τα πυρά, προκειμένου να διαπιστωθεί το σημείο από το οποίο πυροβόλησαν οι αστυνομικοί εναντίον του οδηγού.

Το βράδυ του Σαββάτου, ένταση επικράτησε στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα περίπου 30 νεαρών Ρομά καίνε λάστιχα στο δρόμο. Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Αστυνομίας και πληροφορίες αναφέρουν ότι πηγαίνει και ο “Αίαντας”. Συγκέντρωση για το ίδιο θέμα ήταν προγραμματισμένη για τις εννιά το βράδυ και στα Εξάρχεια.

Η υπόθεση του Περάματος προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ  και το ΚΚΕ να ζητούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει εξηγήσεις. Αργά το βράδυ υπήρξε παρέμβαση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου «ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα». Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες». Κατόπιν αυτού, το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έστειλε δυνάμεις στο σημείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version