ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα πύρινα μέτωπα καίνε την χώρα – Βίντεο-ντοκουμέντο για εμπρησμό

Νέα πύρινα μέτωπα καίνε την χώρα – Βίντεο-ντοκουμέντο για εμπρησμό

Μάχη δίνει η Πυροσβεστική σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Αταλάντη, Έβρο και Ασπρόπυργο. Στην Ηλεία, οι πύρινες εστίες είναι τρεις, με τις δύο να αντιμετωπίζονται με ανησυχία, με τα εναέρια μέσα να πραγματοποιούν διαρκών συνεχείς ρίψεις νερού. Την ίδια στιγμή, οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια. To 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Πηγάδι.

Η φωτιά έχει φτάσει, συγκεκριμένα, δίπλα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού Άγναντα ενώ έχουν καεί ήδη πολλά στρέμματα με καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις. Στην περιοχή Αγνάντα Ηλείας επιχειρούν 115 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρο, 36 οχήματα, έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά είναι αρκετά δύσκολη, ωστόσο είναι θετικό ότι το δάσος στα ανατολικά, νοτιοανατολικά είναι δρυς και όχι πεύκο. Λόγω της μάχης με τις φλόγες, έχουν τραυματιστεί τρεις πυροσβέστες. Ο ένας, υπαρχιπυροσβέστης υπέστη εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς. Ο υπαρχιπυροσβέστης διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, “Άγιος Ανδρέας”, της Πάτρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τοπικά μέσα, η φωτιά κατευθύνεται προς τους οικισμούς της Ροδιάς και του Λουκά. Στο Τραγανό, το δεύτερο πύρινο μέτωπο, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρο, 14 οχήματα και δύο ελικόπτερα. Το τρίτο μέτωπο είναι στη Ροβιάτα, με δύο οχήματα της Πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο. Ωστόσο η πυρκαγιά είναι μικρής έκτασης.

Πυρκαγιές σε Ασπρόπυργο και Έβρο

Την ίδια στιγμή, πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε εργοστάσιο ξυλείας στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά καίει στην οδό Ελπίδος και έχουν τυλιχθεί στις φλόγες παλέτες και ξύλα. Στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς βρίσκονται 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να προφυλαχθούν από τους καπνούς που έχουν καλύψει την περιοχή και έχουν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά και στον Έβρο, η οποία έχει επεκταθεί σε ένα ενιαίο μέτωπο περίπου 2 χιλιομέτρων ενώ έχει φτάσει μέχρι και το Δάσος της Δαδιάς, με την ανησυχία να είναι μεγάλη μην τυχόν και φτάσει στον πυρήνα του. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή στη φωτιά στον Έβρο, στο φράγμα Λύρας, και το απόγευμα της Πέμπτης (21.7.2022) επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στο πυροσβεστικό έργο συνδράμουν και μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πυρκαγιά έχει φτάσει μέχρι και το δάσος της Δαδιάς, το οποίο περιέχει μοναδική βιοποικιλότητα και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura, κάτι που σημαίνει ότι αν οι φλόγες επεκταθούν στον πυρήνα του θα είναι τεράστια η οικολογική καταστροφή.

Το μέτωπο στην Αταλάντη

Οριοθετημένη είναι η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας. Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 5 οχήματα και 3 αεροσκάφη. Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, η άμεση επέμβαση από ξηράς και από αέρος περιόρισε γρήγορα τις φλόγες. Από αέρος επιχείρησε αρχικά ένα Αir tractor που ήταν επιφορτισμένο με την περιπολία στην περιοχή, καθώς και τα δύο PZL που έχουν έδρα το αεροδρόμιο της Λαμίας.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές: «Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 44 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 Α/Φ και 4 Ε/Π, συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Άγναντα Ηλείας επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, 6 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 19/07/2022 το μεσημέρι, στον ορεινό όγκο της Πεντέλης είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

 

Υπό έλεγχο Πεντέλη και Σαλαμίνα

Την ίδια στιγμή, υπό πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί όλες οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν εκεί σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων. Οι άνεμοι έχουν εξασθενίσει, όμως παραμένουν ακόμα ισχυροί και με την άνοδο της θερμοκρασίας επικρατούν και σήμερα συνθήκες υψηλού κινδύνου στην Αττική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν και σήμερα 5 αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη 2 και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό η φωτιά της Πεντέλης έκαψε περίπου 15.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ τουλάχιστον 30 κτήρια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Βίντεο-ντοκουμέντο για εμπρησμό

O Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης το οποίο είχε εκκενωθεί λόγω της φωτιάς και συνομίλησε με πυροσβέστες και υπαλλήλους του νοσοκομείου. «Είμαστε ευγνώμονες» δήλωσε ο πρωθυπουργός στους πυροσβέστες, ενώ έκανε και πάλι αναφορά για ενδεχόμενο εμπρησμού στην Πεντέλη, κάτι που άφησε χτες ανοιχτό και υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Πάντως, στα χέρια των αρχών είναι ένα βίντεο ντοκουμέντο που μαρτυρά εμπρησμό στα Σπάτα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. Οι εικόνες καταγράφηκαν τα ξημερώματα Τετάρτης στη Χριστούπολη Σπάτων, δίπλα στο Πανόραμα Παλλήνης, τη στιγμή που στη γύρω περιοχή καίγονται σπίτια και οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Ένας μαυροντυμένος άνδρας με γρήγορες κινήσεις περνά το δρόμο, σκύβει και διακρίνεται να κρύβεται πίσω από ένα δέντρο και στη συνέχεια να φεύγει βιαστικά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Alpha, ξεσπά φωτιά, με τον ίδιο να μην έχει αντιληφθεί ότι οι γείτονες τον παρακολουθούν.

Πάντως, μαίνεται και η πολιτική αντιπαράθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργός για «πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «τόσα χαμόγελα και τόση ευτυχία, τόσες ομαδικές φωτογραφίες χαράς με φόντο τα καμένα δεν έχω ξαναδεί. Ένα τους θέμα σοβαρό είναι η ανεπάρκεια. Ένα άλλο όμως ακόμη θλιβερότερο, το πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης», δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Διάσταση στα social media πήρε η αντιπαράθεση του πατέρα της Ολυμπιονίκου Χριστίνας Στεφανίδη με τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον οποίο αποκάλεσε «άχρηστο», με τον κ. Πατούλη να τον κατηγορεί για “κομματική εμπάθεια”.

Χτες, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού. «Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε» δήλωσε.

Επιπλέον ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε για τον πρωθυπουργό: «Είναι ικανοποιημένος με τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες. Τις υποσχέσεις δε για την στήριξη της πολιτείας προς όσους έχουν πληγεί τις ακούσαμε και πέρσι στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι όμως ακόμα περιμένουν. Χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκεια του, αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας». Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση για τον Χρήστο Στυλιανίδη, υπογραμμίζοντας ότι «η Αττική για ακόμη μια φορά καίγεται και ο αρμόδιος υπουργός δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του».

Υψηλός κίνδυνος στην Αττική

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ακόμη όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
– Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version