ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Σήμερα καταβάλλεται νέα προσπάθεια να επιβιβαστούν στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia άνδρες της ΕΜΑΚ με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί οι τουλάχιστον 12 αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, κάτοικοι Αθηνών, οι οικογένειες των οποίων έχουν ενημερωθεί.

Παράλληλα δρομολογείται η μετακίνηση των διασωθέντων (που προσώρας φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία) στους προορισμούς που επιθυμούν, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης αλλά και ψύχρανσης του πλοίου. Η θερμοκρασία στις επιφάνειές του φθάνει τους 600 βαθμούς Κελσίου και η φωτιά έχει σβήσει μόνον στην πλώρη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες διασώθηκε ένας 65χρονος Βούλγαρος οδηγός φορτηγού που όμως διασωληνώθηκε λόγω χαμηλών επιπέδου οξυγόνου και ένας 25χρονος Αφγανός (που αρχικά όλοι νόμιζαν ότι ήταν Τούρκος) και είναι καλά στην υγεία του. Πρόκειται για παράτυπο μετανάστη που δεν ήταν εγγεγραμμένος στη λίστα επιβατών. Μεταξύ των διασωθέντων είναι άλλος ένας παράτυπος μετανάστης.

Αυτό παραπέμπει και σε προηγούμενη πυρκαγιά στο “Norman Atlantic” το 2014, σχεδόν στο ίδιο σημείο, όπου χάθηκαν επισήμως 14 άτομα, αλλά εικάζεται ότι χάθηκαν και άλλα 10 μη δηλωμένα στη λίστα, επειδή ήταν λαθρεπιβάτες-μετανάστες.

Η ΕΜΑΚ στο Euroferry Olympia

Οι προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, αλλά η φωτιά στα γκαράζ και σε άλλους εσωτερικούς χώρους του πλοίου συνεχίζει να καίει σχεδόν σε όλο το μήκος του τεράστιου πλοίου. Αυτό έχει προσδεθεί σε ρυμουλκά ώστε να μη μένει ακυβέρνητο. Σημειώνονται εκρήξεις, η ατμόσφαιρα είναι τοξική και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις προβληματίζουν τις αρχές. Οι τρεις πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που διέσωσαν χθες τον Βούλγαρο και τον Αφγανό διακομίσθηκαν σε νοσοκομειο, λόγω εισπνοής τοξικών αερίων και τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Πριν από λίγη ώρα επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πάλι άνδρες της ΕΜΑΚ για να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, που είναι όλοι τους οδηγοί φορτηγών. Πρόκειται για επτά Βούλγαρους, τρεις Έλληνες, έναν Τούρκο και έναν Λιθουανό. Σε ετοιμότητα είναι και έξη κομάντος του Λιμενικού Σώματος για να επέμβουν όποτε χρειαστεί.

Δίπλα στο οχηματαγωγό πλοίο βρίσκονται η Φρεγάτα “Ύδρα” του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πλωτό πυροσβεστικό, ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα αντιρρυπαντικό του Λιμενικού Σώματος έξι ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα φορτηγά πλοία, ενώ ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό θα μεταφέρει επί τόπου δυο πυροσβεστικά οχήματα όπως έκανε και χθες.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τρεις Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης. Ο ίδιος είπε ότι  ο ένας εξ αυτών κατάγεται από την Κρήτη, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version