ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα Covid στην Αττική -Πολλές οι ιώσεις

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα Covid στην Αττική -Πολλές οι ιώσεις, Όλγα Μαύρου

Αυξημένα τα κρούσματα κορονοϊου, αυξημένες όμως σε σύγκριση με πέρσι είναι οι ιώσεις φέτος παρότι είναι ακόμη Νοέμβριος. Σε πολλά νοσοκομεία που εφημερεύουν επιστρατεύονται ράντζα, καθώς οι ασθενείς είναι σημαντικά πολλαπλάσιοι σε σύγκριση με πέρσι, που τα περιοριστικά μέτρα είχαν μειώσει τα εμπύρετα νοσήματα από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα κρούσματα αυξάνονται.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον κορονοϊό, καθώς μετά από την διετή “μασκοφορία” και τις καραντίνες, τώρα οι γιατροί διαπιστώνουν μια μεγάλη έξαρση σε όλες τις ιώσεις εν γένει. Όσον αφορά στον κορονοϊό, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΕΟΔΥ αυξημένα στα 8.770 τη ημέρα είναι τα κρούσματα στη χώρα μας, από 7.633 που ήταν την αμέσως προηγούμενη.

Οι θάνατοι από κορονοϊό παραμένουν στους 20 την  ημέρα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν στις 209 ημερησίως από 189 που ήταν κατά το προηγούμενο επταήμερο. Οι διασωληνώσεις είναι αυξημένες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά έπαψαν να σκαρφαλώνουν και μένουν σταθερές. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 89 ασθενείς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η εικόνα για την Αττική είναι χειρότερη από άλλες περιοχές, καθώς είναι η μόνη περιφέρεια που παρουσιάζει σημαντική αύξηση και στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Η αύξηση είναι της τάξης του 69%, ενώ στο Ηράκλειο καταγράφεται μείωση κατά 46%, στην Πάτρα μείωση κατά 34% και στα Ιωάννινα μείωση κατά 22%. Η Θεσσαλονίκη –τουλάχιστον ως προς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της– είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Εντούτοις πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ειδικοί που αναλύουν τα δείγματα στα λύματα, θεωρούν ότι αυξομειώσεις κάτω του 30% δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν και λογαριάζουν ως χαρακτηριστικές αυξήσεις ή μειώσεις μόνον όσες ξεπερνούν το 30%.

Η χειρότερη εικόνα της Αττικής πάντως ενώ φαίνεται από τα κρούσματα και από τη συρροή στα νοσοκομεία της, δεν φαίνεται και τόσο πολύ από τον αριθμό των κρουσμάτων, γιατί παραδόξως δεν παρουσιάζει την ίδια αύξηση στα δηλωμένα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Αυτή η “καλύτερη” εικόνα ως προς τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων είναι όμως πλασματική και οφείλεται στο γεγονός ότι στην Αθήνα και στον Πειραιά πολλοί απλώς δεν δηλώνουν ότι νοσούν. Απεναντίας, στις μικρές κοινωνίες τα κρούσματα δηλώνονται και η εικόνα είναι πιο αξιόπιστη.

Αυξήθηκαν εν τω μεταξύ στο 25% οι επαναλοιμώξεις, δηλαδή από τα 61.139 άτομα που προσβλήθηκαν στην υπό εξέταση εβδομάδα, περίπου οι 15.000 είχαν ξαναπροσβληθεί από κορονοϊό στο παρελθόν. Εξακολουθούμε, όμως, να μην έχουμε πληροφόρηση για το αν ξαναμολύνονται άτομα που είχαν παλιότερα προσβληθεί από τις μεταλλάξεις Δέλτα ή Βήτα ή άτομα που είχαν προσβληθεί σχετικά πρόσφατα από την πρώτη μορφή της Όμικρον.

Επίσης δεν έχουμε εικόνα για την βαρύτητα των περιστατικών στις επαναλοιμώξεις. Γενικά οι πληροφόρηση από το εξωτερικό είναι ότι συνήθως η επαναλοίμωξη δεν είναι χειρότερη από την αρχική λοίμωξη, όμως υπάρχει ένα ποσοστό –άγνωστο πόσο– που περνάει την δεύτερη λοίμωξη πολύ πιο βαριά από ό,τι πέρασε την πρώτη. Επίσης η επαναλοίμωξη αυξάνει τις πιθανότητες για μακρά νόσο –long covid. Οι ειδικοί επιμένουν στο να κάνει ενισχυτικό εμβόλιο ο ευπαθής πληθυσμός.

Ο κορονοϊός και οι υπόλοιποι

Υπενθυμίζεται ότι ο κορονοϊός δεν συνιστά την μοναδική απειλή για την υγεία και ότι οι ιώσεις που κυκλοφορούν είναι πολλές, με βασικότερη της γρίπης. Τα κρούσματά της αυξάνονται κατακόρυφα το Δεκέμβριο, όμως έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται αρκετά και, συγκεκριμένα, τριπλασιάσθηκαν μέσα σε ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης απαιτεί δύο εβδομάδες για να προκαλέσει αντισώματα και παρότι η κάλυψη που παρέχει δεν είναι καμία χρονιά πολύ υψηλή, εντούτοις είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν οι ευπαθείς.

Αυτό το αναφέρουμε, διότι πολλοί ηλικιωμένοι θεωρούν ότι κάνοντας το εμβόλιο είναι απόλυτα θωρακισμένοι και εκτίθενται σε ιώσεις, ενώ αν γνώριζαν ότι το εμβόλιο έχει τα όριά του, θα πρόσεχαν περισσότερο και οι ίδιοι και το περιβάλλον τους. Ακόμα και τις “καλές χρονιές”, όταν δηλαδή προβλέπονται σωστά τα στελέχη που θα κυριαρχήσουν, το εμβόλιο μειώνει τις πιθανότητες προσβολής κατά 40% έως 60%. Εντούτοις, παρά την μέτρια αποτελεσματικότητά του, σώνει χιλιάδες ζωές.

Στις ΗΠΑ που κάνουν σχετικές μελέτες, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός σώνει περίπου 6.500 ζωές το χρόνο. Εκεί βεβαίως τα μεγέθη είναι διαφορετικά και χάνονται από 30.000-50.000 ζωές το χρόνο από γρίπη. Στην πανδημία χάθηκαν στις ΗΠΑ “μόνον” 5.000 χάρη στη μάσκα για τον κορονοϊό αλλά και στα περιοριστικά μέτρα εν γένει. Προς σύγκριση στην Ελλάδα είχαμε πέρσι μόλις 5 βαριά περιστατικά γρίπης. Προ κορονοϊού, όμως, στη χώρα μας, καταγράφονταν από 150-200 θάνατοι το χρόνο και απαιτείτο νοσηλεία σε ΜΕΘ για 300-800 περιστατικά ετησίως. Επίσης υπενθυμίζεται ότι καπνιστές και ευπαθείς πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version