Η Αμερική φλέγεται! – Εξέγερση χωρίς προηγούμενο

Η Αμερική φλέγεται! – Εξέγερση χωρίς προηγούμενο, Νεφέλη Λυγερού

Η Αμερική φλέγεται. Μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί. Δεν πρόκειται ούτε για μια από τις γνωστές δημοσιογραφικές υπερβολές, ούτε για προσπάθεια λυρισμού. Η μία νύχτα χάους, διαδέχεται την άλλη. Απ’ ότι φαίνεται, αν και η δολοφονία του Τζορτζ Φλόϊντ δεν ήταν η μοναδική, ήταν εκείνη που λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι σφοδρές φυλετικές ταραχές που μεταφέρονται από την μία πόλη στην άλλη και από τη μία Πολιτεία στην άλλη τροφοδοτούνται από τη διαχρονική καταπάτηση των δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές προκλήσεις, στις οποίες επιδίδεται ο πρόεδρος Τραμπ. Γιατί αυτή η εξέγερση μπορεί να πυροδοτήθηκε από την ωμή δολοφονία του Φλόιντ, αλλά είναι σαφώς και μία εκδήλωση του αντι-Τραμπ ρεύματος.

Το γεγονός, πάντως, ότι οι αναίτιες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς δεν έχουν τέλος δεν οφείλεται μόνο στην ύπαρξη ρατσιστών αστυνομικών. Οφείλεται και στην ανοχή που δείχνει απέναντι στους θύτες όχι μόνο η Αστυνομία, αλλά και η Δικαιοσύνη και τελικά το πολιτικό σύστημα. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι στα δεκάδες εγκλήματα που διαπράχθηκαν από όργανα της τάξης, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν διώξεις. Ακόμα και αυτοί, όμως, έπεσαν στα μαλακά.

Τα πνεύματα, πάντως, οξύνθηκαν τις τελευταίες ώρες ακόμα περισσότερα. Στα θύματα προστέθηκε και ένας ιδιαίτερα δημοφιλής Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου. Έχασε τη ζωή του όταν αστυνομία και Εθνοφρουρά άνοιξαν πυρ, σε μία προσπάθεια να απωθήσουν το πλήθος. Τα βίντεο από τις πράξεις βίαιης καταστολής ρίχνουν λάδι στη φωτιά της κοινωνικής οργής και κατ’ αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούν τις διαδηλώσεις.

Τις μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, αμαυρώνει μία μειονότητα που επιδίδεται σε βανδαλισμούς και λεηλασίες. Τέτοια άτομα μπούκαραν στο μεγάλο εμπορικό Macy στην πλατεία Herald, κλέβοντας ό,τι μπορούσαν, προτού κυνηγηθούν από την αστυνομία. Βανδάλισαν επίσης το υπερπολυτελές εμπορικό κέντρο Bergdorf Goodman, ενώ κατέστρεψαν και πολλές μικρότερες βιτρίνες.

Βίαιη καταστολή και αντίδραση

Σε ένα κατάστημα της Nike, δεκάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, έσπασαν το μπροστινό τζάμι και εισέβαλαν στο κατάστημα, αρπάζοντας ό,τι μπορούσαν. Πλήθη διαδηλωτών επιχείρησαν να τους σταματήσουν. Είναι ξεκάθαρο πως παράλληλα με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Φλόιντ και τη στάση του προέδρου Τραμπ, βρήκε την ευκαιρία να ξεχυθεί και ένα τυφλό λούμπεν πληβειακό μίσος προς οτιδήποτε παραπέμπει στην απρόσιτη σ’ αυτά τα στρώματα ευημερία. Εντωμεταξύ, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και για έξι αστυνομικούς στην Ατλάντα. Βιντεοσκοπημένα βίντεο έδειξαν τους νέους αστυνομικούς να σταματούν δύο μαύρους φοιτητές, να τους πυροβολούν με όπλα Tasers και να τους σέρνουν με τη βία έξω από τα όχηματά τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η βίαιη καταστολή προκαλεί αντίστοιχες συμπεριφορές εκ μέρους κάποιων διαδηλωτών. Ομάδες συχνά επιτίθενται με βίαιο τρόπο εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως όργανα της τάξης, αλλά σαν εχθροί καταπιεστές. Έτσι, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Σεντ Λούις και ένας στο Λας Βέγκας, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Λος Άντζελες πυρπολήθηκαν δεκάδες καταστήματα.

Τα μόνο ευχάριστα νέα έρχονται από τον επικεφαλής της Εθνοφρουράς στρατηγό Τζόζεφ Λένγκιελ. Σύμφωνα με τους υπολογιστές του, αν και αυξήθηκαν οι διαδηλώσεις μειώθηκε το επίπεδο της βίας που είχε καταγραφεί έντονα τις προηγούμενες ημέρες. Μέχρι τώρα, πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ αντιδρά στα γεγονότα με τρόπο που προκαλεί τους διαδηλωτές, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του διχασμού και της εξέγερσης.

Οι δηλώσεις του έχουν εξοργίσει μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας που πλέον παραδέχεται ότι ο πρόεδρος διχάζει παρά ενώνει. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και λάμψη, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν διευρύνει όλο και περισσότερο το προβάδισμά του σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωνε στην τελευταία ανάλογη δημοσκόπηση, δύο μήνες νωρίτερα. Πλέον, η διαφορά έχει εδραιωθεί στις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version