Η κηδεία που έβαλε λουκέτο σε πέντε χωριά

Η κηδεία που έβαλε λουκέτο σε πέντε χωριά – Κάνατε την τρίχα, τριχιά, Όλγα Μαύρου

Τέσσερα χωριά της Θήβας και ένα γειτονικό που ανήκει στο δήμο Χαλκιδέων μπήκαν σε καραντίνα. Ο λόγος είναι μια κηδεία, στην οποία, δυστυχώς, πήγαν πάνω από 150-200 άτομα παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Μέχρι στιγμής μόνον τρία κρούσματα είναι επιβεβαιωμένα, της 63χρονης που νοσηλεύεται στο ΝΙΜΙΤΣ της Αθήνας και πάσχει από άσθμα, του συζύγου της (κάτοικοι Θήβας) και μιας εξαδέλφης της από το πέμπτο χωριό. Από το περιβάλλον της 63χρονης έχουν μπει σε καραντίνα περίπου 30 άτομα στην Θήβα.

Ο λόγος που πήγε η 63χρονη στην κηδεία, ήταν ότι ο νεκρός ήταν αδελφός της. Δεν είναι ακόμη βέβαιο πάντως αυτό που γράφτηκε χτες με σιγουριά, ότι έσπασε καραντίνα και πήγε στην κηδεία εν γνώσει της ότι ήταν φορέας και ασθενής.

«Η γυναίκα μένει στη Θήβα και έχει κόρη εισαγγελέα, δεν νομίζω ότι θα ρίσκαρε να σπάσει καραντίνα ούτε για τον αδελφό της, μάλλον ανέβασε πυρετό μια μέρα μετά την κηδεία και τότε διαγνώσθηκε», είπε στο SLpress μια κυρία που έχει καφενείο. «Όσο για τον πολύ κόσμο, οφειλόταν στο ότι η μαμά του θανόντα ζούσε σε άλλο χωριό, τα αδέλφια του σε άλλο, ο γαμπρός του σε άλλο κ.ο.κ. Ήταν και Κυριακή, οπότε ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να πάει, οπότε μαζεύτηκαν πολλοί από διαφορετικά χωριά. Όμως τα κανάλια κάνανε την τρίχα τριχιά. Εμάς από το πρωί ήρθε ο ΕΟΔΥ και μας κάνουν τεστ στο Μουρίκι (σ.σ. εκεί όπου έγινε η κηδεία) και δεν έχουν βρει ακόμα κρούσμα. Και λένε τα κανάλια για εκατό κρούσματα. Πού τα είδανε;».

Τα τεστ γίνονται και στα πέντε χωριά όπου είχε συγγενείς ο θανών, ο οποίος είχε μαγαζί εν ζωή. Στα γειτονικά χωριά Μουρίκι, Ύπατο, Πευκάκια, Λουτουφί (Θηβαίων) και Λουκίσσια (Χαλκιδέων) από χτες συνεστήθη όλοι να μπουν σε εθελοντικό lockdown, να μην πάμε στη δουλειά τους και να μη βγουν από το σπιτι τους αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να φοράνε μάσκες και στο δρόμο κ.λπ.

Από σήμερα γίνονται απολυμάνσεις σε καφενεία και δρόμους και στα πέντε χωριά. Όπως λένε οι κάτοικοι, αστυνομία δεν υπάρχει και η προσέλευση του κόσμου στην κηδεία ήταν αυθόρμητη και δεν μπορούσε κανείς να επιβάλει μέτρο στον αριθμό. Όμως προς τον παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν στοιχεία για διασπορά.

Μια τοπική σύμβουλος μάλιστα ανέβασε και βίντεο διαμαρτυρόμενη για τη μη λήψη μέτρων εκ των υστέρων για καραντίνα. Λέει ότι στην κηδεία ήταν κατά τη γνώμη της 300 άτομα. Το παράδοξο είναι ότι όπως ομολογεί και η ίδια, είχε πάει και εκείνη στην κηδεία….

Μόνο ένα κρούσμα μέχρι στιγμής

Επειδή κατά τους σημερινούς ελέγχους (που θα συνεχιστούν) στα   πέντε χωριά, βρέθηκε στα 250 τεστ μόνον ένα κρούσμα, αίρεται η σύσταση μη προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους.

Ολοι όμως καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από Covid-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών). Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι από τις τέσσερις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν στα δημοτικά καταστήματα των χωριών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version