ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Όμικρον σκοτώνει και εμβολιασμένους (upd)

Ποια μετάλλαξη θα διαδεχθεί την Όμικρον, Όλγα Μαύρου

Μέχρι στιγμής επισήμως έχουν ανακοινωθεί 14 θάνατοι από το στέλεχος της Όμικρον σε ισάριθμες χώρες, χωρίς όμως να υπάρχει σιγουριά επ΄αυτού, καθώς καθημερινά πεθαίνουν 8.000 έως 9.000 άνδρες και γυναίκες που προσβλήθηκαν από κορονοϊό. Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει η χρονική και οικονομική πολυτέλεια να διενεργείται γονιδιωματικός έλεγχος για το στέλεχος που “σκότωσε” τον κάθε ασθενή. Σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε θάνατο και η Γερμανία.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Βρετανίας, όπου καταγράφηκαν 12 θάνατοι, εκτιμά ότι τα κρούσματα της Όμικρον είναι στην πραγματικότητα πολλαπλάσια  –πιθανόν και οι ασθενείς ή σε πολύ μικρότερο ποσοστό και οι θάνατοι. To Ισραήλ έχει καταγράψει έναν θάνατο εμβολιασμένου και σύμφωνα με το Bloomberg προγραμματίζει τέταρτη δόση στο άμεσο μέλλον, προφανώς επειδή διαπιστώνει πολλές λοιμώξεις και σε πλήρως εμβολιασθέντες –πιθανόν και σε άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση. Η Γερμανία ανέφερε θάνατο ενός άνδρα που ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 60-79 ετών χωρίς να αναφέρει αν ήταν εμβολιασμένος και αν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Μετά τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που είπε προ εβδομάδος ότι «έχουμε τουλάχιστον ένα νεκρό από Όμικρον και πρέπει να ξεχάσουμε το σενάριο περί ηπιότητας της νέας μετάλλαξης», οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν 12 θανάτους και αναφέρουν ότι τουλάχιστον ο ένας από αυτούς ήταν ανεμβολίαστος. Αφήνουν να εννοηθεί (χωρίς να το δηλώνουν, όμως, με σαφήνεια) ότι οι άλλοι 11 ήταν επισης ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας –σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας– νοσηλεύονται 104 άτομα. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε την σοβαρότητα της κατάστασής τους και την εμβολιαστική τους “ταυτότητα”. Στις ΗΠΑ έχει αναφερθεί μόνον ένας θάνατος από το νέο στέλεχος και ο νεκρός ήταν Τεξανός ανεμβολίαστος άνδρας 55 ετών, με υποκείμενα προβλήματα υγείας –άγνωστο σε εμάς, αν αυτά ήταν τυχόν παχυσαρκία ή διαβήτης ή κάτι άλλο. Oμως είχε ξανανοσήσει το καλοκαίρι (πιθανόν από το στέλεχος Δέλτα) και είχε αναρρώσει.

Το Ισραήλ αναφέρει σχετικά με το δικό του περιστατικό, ότι πέθανε αφού προσβλήθηκε από την Όμικρον, άνδρας άνω των 60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Είχε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και νοσηλευόταν σε ΜΕΘ εδώ και 15 ημέρες. Αν ο άνδρας αυτός ανήκε στην πλειοψηφία, δηλαδή σε όσους ειχαν εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες του 2021, τότε τα αντισώματά του θα είχαν πλέον σχεδόν εξαφανιστεί. Είναι άγνωστο γιατί δεν έκανε την τρίτη δόση. Το Ισραήλ πάντως άρχισε να τη χορηγεί, πρώτο στον κόσμο, από τον Αύγουστο.

Υποκείμενα νοσήματα

Για τον ασθενή που κατέληξε σε ισραηλινό νοσοκομείο, όπως δήλωσε στον ανταποκριτή του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters ο θεράπων γιατρός, η πιθανότερη αιτία θανάτου δεν ήταν οι γνωστές επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά τα βαριά νοσήματα από τα οποία έπασχε και τα οποία είχαν επιδεινωθεί. Το ότι δηλαδή μολύνθηκε από την Όμικρον προ δεκαπενθημέρου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι αυτή ήταν και η αιτία του θανάτου του.

Ο θεράπων γιατρός είπε ότι δεν σημειώθηκαν βλάβες στους πνεύμονες, ενώ απεναντίας σημειώθηκαν βλάβες σε άλλες όργανα από τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει ή να τεκμηριώσει το ρόλο που έπαιξε η Όμικρον στην επιδείνωση των προβλημάτων αυτών.

Πάντως έχει καταγραφεί από μελέτες ότι η Όμικρον αναπαράγεται σε μικρότερο βαθμό από την Δέλτα στους πνεύμονες και ότι κυρίως αναπαράγεται στο λαιμό προκαλώντας έντονο πονόλαιμο ή “γαργάλημα”. Κατά συνέπεια το ότι δεν βρέθηκαν πνευμονικές αλλοιώσεις δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο ασθενής δεν πάθανε εξαιτίας της Όμικρον.

Μέτρα για περιορισμό κορονοϊού

Στο Ισραήλ έχον καταγραφεί 340 κρούσματα της νέας μορφής του ιού, παρά τους αυστηρότατους περιορισμούς που υιοθέτησε όσον αφορά στους ταξιδιώτες μετά το πρώτο κρούσμα, αλλά και την επαναφορά περιοριστικών μέτρων και στο εσωτερικό. Τώρα αποφασίσθηκε να αυξηθεί στο 50% η τηλεργασία στο δημόσιο, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή σε όλους τους τομείς της πολιτικής προστασίας να φροντίσουν να είναι προετοιμασμένοι για 5.000 κρούσματα την ημέρα, παρότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι 800 και κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο σημειώνονται 2 έως 10 θάνατοι ημερησίως.

Μέχρι πριν από 15 μέρες τα κρούσματα στο Ισραήλ ήταν 300. Η τέταρτη δόση θα αφορά όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και δεν έχει καθοριστεί η χρονική απόσταση από την τρίτη δόση. Θάνατοι από την Όμικρον έχουν καταγραφεί και σε νοτιοαφρικανικές χώρες, μια που εκεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού κυριαρχεί εδώ και ένα μήνα, όμως δεν έχουμε σαφή στοιχεία επ΄αυτού: οι χώρες αυτές έχουν πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, πολύ υψηλό ποσοστό φορέων του HIV/AIDS (14%-30% του πληθυσμού )και μη απόλυτα τεκμηριωμένη επιδημιολογική εκτίμηση τόσο για τους νοσούντες από Covid όσο και για τους νεκρούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version