ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ήξεις αφήξεις από Πλεύρη για τη “θεραπεία του Τραμπ”

Ήξεις αφήξεις από Πλεύρη για τη "θεραπεία του Τραμπ", Όλγα Μαύρου

Η “θεραπεία του Τραμπ”, μια αρκετά αποτελεσματική ενδοφλέβια χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων που προστατεύει όχι τους πάντες, αλλά ίσως το 70% των ευπαθών αν χορηγηθεί έγκαιρα, χορηγείται εδώ και ένα εξάμηνο στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Όμως η Ελλάδα ακόμη σκέφτεται πώς θα εισάγει το σκεύασμα, παρότι από τις 26 Φεβρουάριου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε θετικές συστάσεις για τη χρήση τους σε εθνικό επίπεδο.

Σε σημερινή συνέντευξή του ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι εξετάζονται τρόποι εισαγωγής επειδή τα αντισώματα αυτά της Regeneron δεν έχουν ακόμη λάβει πλήρη έγκριση. Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που τα παρήγγειλαν πάντως από τον Γενάρη και προτού καν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάνει την θετική σύσταση –εισήγαγαν στη χώρα τους 400.000 δόσεις. Στη Γερμανία μέχρι πρόσφατα χορηγούσαν και τα παρόμοια αλλά διαφορετικά τεχνητά αντισώματα της Eli Lilly και όχι μόνον της Regeneron.

Εντούτοις οι Αμερικανοί (πιθανόν πλέον και οι Γερμανοί) χορηγούν εδώ και τρεις μήνες μόνον στις μισές πολιτείες τα αντισώματα της Lilly επειδή δεν βρέθηκαν αποτελεσματικά έναντι της βραζιλιάνικης και άλλων μεταλλάξεων. Το γιατί η Ελλάδα παραμένει στο περιθώριο για το σκεύασμα της Regeneron έχει δύο ερμηνείες, στις οποίες ο υπουργός (που έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ) δεν κλήθηκε να απαντήσει, παρότι δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο στην εισαγωγή.

Η μία ερμηνεία είναι το υψηλό κόστος κάθε θεραπείας (που πάντως χορηγείται άπαξ). Αν εντούτοις αυτό αναλυθεί ψυχρά ως κόστος και συγκριθεί με το αντίστοιχο της νοσηλείας, είναι χαμηλότερο από την πολυήμερη παραμονή σε ΜΕΘ τόσο από νοσηλευτική σκοπιά, όσο και από την άποψη των απωλειών ημερών εργασίας για τον νοσούντα. Η έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση μειώνει σημαντικά και τις ημέρες νοσηλείας και επιταχύνει την ανάρρωση.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι τρόπον τινά οι “διεθνείς δημόσιες σχέσεις” και η οικονομική παράμετρος σε πολυεθνικό επίπεδο. Η παραγωγή των αντισωμάτων αυτών από την Regeneron δεν είναι επαρκής για να καλύψει μεγάλες ανάγκες και αν η ζήτηση αυξηθεί, θα ανέλθει ακόμη περισσότερο η ήδη τσουχτερή τιμή των 1.800 ευρώ. Επιπλέον θα “γκρινιάζουν” τα κράτη που ήδη έχουν κάνει παραγγελίες.

Η χορήγηση της θεραπείας

Σε αντίθεση με τη Γερμανία και πολλά άλλα κράτη που χορηγούν το φάρμακο, η Ελλάδα “τα μασάει” επ’ αυτού. Οι Γερμανοί είναι σαφείς ότι το σκεύασμα δεν μπορεί μεν να χαρακτηριστεί επακριβώς σωτήριο, αφού βοηθά μόνον ειδικές ομάδες και μάλιστα όχι πάντα, αλλά είναι κατηγορηματικοί ότι είναι απόλυτα χρήσιμο και σημαντικό. Το ίδιο και οι Αμερικανοί.

Χορηγείται ενδοφλέβια μόνον σε ασθενείς που δεν χρειάζονται ακόμη οξυγόνο και είναι ευπαθείς –δεν πρέπει να χορηγείται όταν πλέον ο προσβεβλημένος έχει βαριά συμπτώματα. Με δυο λόγια, οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει το 70% από θάνατο, αρκεί να χορηγηθεί εγκαίρως. Πρόκειται για ταυτόχρονη συγχορήγηση δύο τεχνητών αντισωμάτων που έχουν αντιγράψει φυσικά αντισώματα και ενισχύουν από αρκετά έως πολύ το ανοσοποιητικό των ευπαθών. Στις περισσότερες χώρες χορηγούνται σε όσους είναι ευπαθείς και στενές επαφές κρουσμάτων, όταν π.χ. νοσεί ένας νεαρός που συγκατοικεί με διαβητικούς, με ηλικιωμένους γονείς ή παππούδες ή με παχύσαρκους ή με ανοσοκατεσταλμένους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντισώματα χορηγούνται ως προφύλαξη προς τους ευπαθείς. Σε άλλες χώρες χορηγούνται μόνον εάν βγουν θετικοί στον ιό οι ευπαθείς συγγενείς ή συμβίοι, ή συνάδελφοι του φορέα. Πάντως σε καμία χώρα δεν χορηγούνται όταν η νόσος πλέον απαιτεί χορήγηση οξυγόνου υψηλής ροής και εξαρχής αποκλείονται της θεραπείας όσοι λαμβάνουν ήδη οξυγόνο λόγω πνευμονοπάθειας. Οι σοβαρά νοσούντες από κορονοϊό έχουν αποκλεισθεί από την θεραπεία τεχνητών μονοκλωνικών αντισωμάτων, επειδή οι κλινικές έρευνες έδειξαν ότι το “φάρμακο” όχι μόνον δεν τους βοηθά, αλλά μπορεί να έχει και τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τι είπε ο υπουργός

Ο κ. Πλεύρης, παρότι δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα, τουλάχιστον δίνει μερικές απαντήσεις, σε αντίθεση με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας που η τελευταία φορά που είχε αναφερθεί στο θέμα ήταν το… 2020, όταν είπε ότι “περιμένουμε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων”. Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Πλεύρης σήμερα είπε ότι  «υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών και σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει». Ωστόσο, η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται και το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος.

«Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες… αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση…. Θα κατεβάσουμε στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια… θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει, θα χορηγείται δωρεάν, όπως όλα τα φάρμακα», είπε ο υπουργός.

Η ελληνική συμμετοχή στην οποία αναφέρεται ο υπουργός, είναι κατά πάσα πιθανότητα οι 300-400 δόσεις που εισήχθηκαν από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για κλινική έρευνα στις αρχές του έτους και για την οποία όμως καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα χορηγούνταν από τέσσερις πανεπιστημιακές κλινικές, μεταξύ των οποίων του “Σωτηρία” και του “Αττικού”, αλλά έκτοτε δεν αποδόθηκε λογαριασμός: σε ποιους χορηγήθηκαν, τι αποτελεσματικότητα είχαν, τυχόν παρενέργειες κ.λπ., όπως είθισται σε όλες τις κλινικές έρευνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Τι συμβαίνει με τα οδοντιατρεία

Σχολιάζοντας ο υπουργός ένα άλλο θέμα, των οδοντιατρείων, είπε ότι η Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται rapid test. «Το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε. Αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα…» είπε.

«Η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς τεστ», δήλωσε. Η υπουργική απόφαση επιτρέπει την επίσκεψη χωρίς τεστ σε επείγοντα περιστατικά για διάγνωση, αλλά όταν χρειάζεται επέμβαση ή γίνεται ψεκασμός και υπάρχει αερόλυμα, να προηγείται rapid test.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version