ΡΕΠΟΡΑΤΖ

Κανονικότητα αλλά 30 νεκροί την ημέρα από Covid! – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία (upd)

Κανονικότητα αλλά 30 νεκροί την ημέρα από Covid! – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία (upd)

Ομόφωνη φέρεται να ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα για τα μέτρα που θα ισχύσουν στα σχολεία. Η πρόταση να κάνουν όλα τα παιδιά ένα self test προτού ξεκινήσει η χρονιά, δεν έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Παιδείας, η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική. Όταν όμως ένα παιδί εμφανίζει συμπτώματα, συστήνεται να γίνεται self test. Σε περίπτωση που αυτό είναι θετικό, το παιδί θα μένει πέντε μέρες στο σπίτι. Αν μετά από πέντε μέρες τα συμπτώματα υποχωρήσουν και είναι για πάνω από 24 ώρες απύρετο, θα μπορεί να επανέλθει στην τάξη του, φορώντας όμως μάσκα υψηλης προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για άλλες πέντε ημέρες.

Κατά τα άλλα η Επιτροπή συνιστά καλό αερισμό των αιθουσών και τήρηση της υγιεινής των χεριών. Όπως είπαν τα μέλη της επιτροπής, τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την σημερινή εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας, εμφανίζεται εν γένει μια βελτιωμένη εικόνα, τόσο στον αριθμό των διασωληνώσεων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Εξακολουθούν όμως να καταγράφονται 28-30 νεκροί την ημέρα. Επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο ΕΟΔΥ άρχισε να καταγράφει τους θανάτους με το νέο σύστημα που είχε εξαγγείλει προ 15 ημερών ο υπουργός Υγείας (δηλαδή ουσιαστικά να “χρεώνει” στον κορονοϊό μόνον τους θανάτους από πνευμονία ) ή αν συνεχίζει την καταγραφή όπως από την αρχή της πανδημίας.

Αν τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τότε σε σύγκριση με τα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου που καταγράφονται 50 θάνατοι την ημέρα, η εικόνα παρουσιάζει βελτίωση. Την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 307 θάνατοι (44 την ημέρα), ενώ τώρα εμφανίζονται 218 (περίπου 30 ημερησίως). Επίσης μέχρι και την περασμένη εβδομάδα αυξάνονταν σταθερά ο αριθμός των ασθενών που διασωληνώνονταν (περίπου 50-60 την εβδομάδα), ενώ στη σημερινή ανακοίνωση φέρονται να χρειάσθηκαν διασωλήνωση κατά την εβδομάδα αναφοράς (22 έως 28 Αυγούστου) 35 ασθενείς. Παρά την βελτιωμένη εικόνα εντούτοις, δεν παύει να χρειάζεται διασωλήνωση διπλάσιος αριθμός ασθενών σε σύγκριση με τον Μάιο.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν επίσης. Συγκεκριμένα στα νοσοκομεία εισήχθησαν 1.174 ασθενείς ή 167 την ημέρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα εισάγονταν 218 την ημέρα και στις αρχές Αυγούστου 330. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, δηλαδή ήταν 55.769 την περασμένη εβδομάδα και 50.579 την τελευταία. Φαίνεται δηλαδή πως από τα 8.000 κρούσματα την ημέρα, “πέσαμε” στα 7.200 ημερησίως.

Χαμηλός πάντως παραμένει ο αριθμός των τεστ που δηλώνονται, δηλαδή έχουμε μόνον 76.000 τεστ την ημέρα, ενώ σε εποχές με πολύ μικρότερη έξαρση γίνονταν 400.000 τεστ ημερησίως. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα δείχνει ότι ο περισσότερος κόσμος από τα τέλη Ιουλίου κάνει σελφ τεστ και δεν δηλώνει το θετικό αποτέλεσμα, ίσως για να αποφύγει την καραντίνα και την αναστάτωση των διακοπών του, θεωρώντας την λοίμωξη ήπια.

Από τα λύματα των πόλεων έχουμε σχετικά βελτιωμένη εικόνα. Παραμένουν δηλαδή τα λύματα βεβαρημένα με υψηλό ιικό φορτίο, όμως αυτό τουλάχιστον μειώνεται όπως δείχνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις. Αυτή την περίοδο στην Αττική για παράδειγμα, το ιικό φορτίο ˜–που ήταν πολύ βαρύ τον Γενάρη και σταδιακά μειώθηκε κάπως–, παρουσίασε νέα άνοδο τον Ιούλιο και τώρα είναι στα επίπεδα του περασμένου Δεκέμβρη. Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε περίπου 6.000 κρούσματα την ημέρα από πιο επιθετικό στέλεχος, στη διασωλήνωση έδιναν μάχη 700 ασθενείς και καταγράφονταν 100 θάνατοι την ημέρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που εξαπλώνεται στην Ινδία και που αποκαλείται “Κένταυρος”. Δεν έχουμε αποδείξεις ότι το στέλεχος αυτό είναι επιθετικό ή απεναντίας ήπιο, όμως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτιμά ότι είναι κι αυτό σχετικά ήπιο, όπως των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυριαρχεί η Όμικρον 5.

Ιός Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε και τα της πορείας της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, νόσημα μεταδιδομένου με τα κουνούπια. Από τα συνολικά 124 περιστατικά, θανατηφόρα ήταν τα 11. Όμως εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ άλλα έξι άτομα, που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι για αυτά η εξέλιξη της νόσου. Ο ιός στους περισσότερους (στο 80%) περνά χωρίς βαριά συμπτωματολογία, όμως σε πολλά άτομα – συνήθως στα ηλικιωμένα–, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Από τους 123 προσβεβλημένους, οι 74 χρειάσθηκαν νοσηλεία, γεγονός που σημαίνει ότι χονδρικά οι μισοί είχαν σοβαρά συμπτώματα. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνος που έχουν προσβληθεί και δεν καταγράφονται καν ως περιστατικά, επειδή ακριβώς είναι ήπια τα συμπτώματά τους. Οι ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ να είναι πάνω από 600 πανελλαδικά. Άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στην Αττική, φέτος ο ιός εστιάζεται στη βόρεια Ελλάδα και έχει “κατεβεί” μέχρι τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Επειδή ο ιός κυκλοφορεί και τον Οκτώβριο, συνιστώνται κάποια μέτρα προστασίας, μια που ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία και η νόσος αντιμετωπίζεται συμπτωματικά ή υποστηρικτικά, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να πάρει στο νοσοκομεία φάρμακα που κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματα και ως ένα βαθμό αποτρέπουν επιπλοκές.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός, κακουχία, πονοκέφαλος, αλλά σε κάποιους εμφανίζεται και ναυτία, διάρροια, καθώς κα εξανθήματα ή διόγκωση των λεμφαδένων. Ο ένας στους 150 άτομα δυστυχώς παρουσιάζει επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση). Τότε μπορεί να νιώθει δυσκαμψία αυχένα και να παρουσιάζει απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, νοητική σύγχυση, αστάθεια,
διαταραχές βάδισης και κινητικότητας.

Ευλογιά πιθήκων

Αναμένουμε νεότερη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για το συγκεκριμένο νόσημα, όμως η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε προ πέντε ημερών δείχνει ότι καταγράφονται περίπου 30-35 κρούσματα την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί μόνον άνδρες. Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με την ερωτική επαφή, αλλά θεωρείται ότι μεταδίδεται και από κοινόχρηστα σκεύη ή υφάσματα, καθώς και με τα σταγονίδια της ομιλίας.

Οι ασθενείς πρέπει να φορούν μάσκα και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους, πρέπει να κάνουν το ίδιο, ειδικά αν είναι ευπαθείς. Η ευλογιά των πιθήκων σπάνια προκαλεί τον θάνατο, αλλά στην Κεντρική Αφρική όπου κυκλοφορεί πιο επιθετικό στέλεχος, οι θάνατοι αφορούν στο 10% των ασθενών. Πιθανόν στην  υψηλή θνησιμότητα εκεί, να παίζει ρόλο ότι υψηλό ποσοστό των πληθυσμών είναι φορείς του AIDS και είναι ανοσοκατεσταλμένοι, οπότε δεν έχουν άμυνες για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η νόσος είναι εξανθηματική, με πυρετό και αίσθημα κακουχίας. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν όμως μόνον ένα-δύο εξανθήματα και δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν προσβληθεί. Άλλοι το καταλαβαίνουν, αλλά δεν το δηλώνουν, επειδή έχουν ήπια συμπτώματα, θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν και δεν θέλουν, παράλληλα, να “χαρακτηρισθούν”.  Οι υπηρεσίες υγείας συνιστούν σε όλους πολύ προσεκτική επιλογή ερωτικών συντρόφων και επισημαίνουν ότι υπάρχει ιατρικό απόρρητο, δηλαδή δεν κοινοποιούνται τα στοιχεία όσων προσβάλλονται από τον ιό. Επιπλέον, ενώ τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να εκτραχυνθούν και η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version