Μαφιόζικη δολοφονία δημοσιογράφου – Σκηνικό Κολομβίας (upd)

Που στρέφονται οι έρευνες για Καραϊβάζ – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Νεκρός, μετά από ενέδρα θανάτου, έξω από το σπίτι του, έπεσε ο Γιώργος Καραϊβάζ, η δολοφονία του οποίου δείχνει σκηνικό Κολομβίας. Ο δημοσιογράφος δέχθηκε τουλάχιστον έξι σφαίρες στο σώμα του, ενώ στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν τουλάχιστον δεκαεπτά κάλυκες. Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ  αποτελεί την δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου, μετά την φονική επίθεση πριν 11 χρόνια εναντίον του Σωκράτη Γκιόλια.

Σήμερα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ είχε τελειώσει νωρίτερα τη δουλειά του σε τηλεοπτική εκπομπή στο Star και επέστρεφε στο σπίτι του, όπου δύο άνδρες, οι οποίοι  επέβαιναν σε σκούτερ του είχαν στήσει ενέδρα. Οι δράστες άδειασαν πάνω του μια ολόκληρη γεμιστήρα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν συνολικά 17 κάλυκες που μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι αναλύσεις των ειδικών και η βαλιστική εξέταση αναμένεται να δείξουν, αν το όπλο της φονικής επίθεσης εναντίον του δημοσιογράφου είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Κάτι που θα δώσει στους αστυνομικούς ένα νήμα για να αρχίσουν να οριοθετούν τις έρευνές τους. Οι μέχρι στιγμές πληροφορίες είναι πάντως ότι οι δολοφόνοι δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, όπως φαίνεται ότι έχουν καταθέσει μάρτυρες. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο ένας από τους δύο φορούσε στρατιωτικά ρούχα.

Πως στήθηκε η μαφιόζικη δολοφονία

Η φονική επίθεση εναντίον του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Ο δημοσιογράφος, όπως έγινε γνωστό, δεν είχε ζητήσει αστυνομική προστασία, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είχε δεχθεί απειλές ή τουλάχιστον δεν είχε ενημερώσει για κάτι τέτοιο τις αρχές. Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν από τους παλαιότερους αστυνομικούς συντάκτες και είχε εργασθεί στην Απογευματινή, στον Ελεύθερο Τύπο, στον Αντένα και στο Star. Τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιοκτήτης- διαχειριστής της ιστοσελίδας bloko.gr.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στον αέρα του καναλιού, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων. «Είναι ο δικός μας Γιώργος Καραϊβάζ, συνεργάζεται με την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, οι τηλεθεατές τον βλέπουν καθημερινά, ασχολείται με πολλές και δύσκολες υποθέσεις όλα αυτά τα χρόνια που από κοινού πορεύεστε στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμα και να το πιστέψουμε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι μια είδηση που πραγματικά μας έχει σοκάρει» είπε η Κάτια Μακρή.

Την ίδια ώρα, ο Βάιος Σύρρος έδειχνε να μην μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη στον επί χρόνια συνάδελφο και συνεργάτη του. «Για μας ήταν σοκ! Δεν μπορούσα να διαχειριστώ την πληροφορία γιατί είναι ένας άνθρωπος που είμαστε μαζί 32 χρόνια. Στην αρχή το θεωρήσαμε ως φάρσα» είπε.

Το μαφιόζικο σκηνικό στη δολοφονία Καραϊβάζ φέρνει στο προσκήνιο μνήμες από την φονική επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, πάλι έξω από το σπίτι του, πριν έντεκα χρόνια. Τότε, οι αδίστακτοι φονιάδες είχαν πυροβολήσει 16 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση “Σέχτα Επαναστατών”, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δράστες  παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα.

Η εκτέλεση του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ γίνεται έτσι η δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με κοινό σημείο ότι και οι δύο σημειώθηκαν έξω από τα σπίτια τους και ότι σε αυτές οι δράστες έριξαν βροχή από σφαίρες. Απόπειρες εναντίον δημοσιογράφων έχουν γίνει βέβαια και άλλες, που όμως δεν χαρακτηρίζονται από την ίδια βιαιότητα των δραστών και ευτυχώς δεν είχαν τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Συγκλονισμένος είναι ο δημοσιογραφικός κόσμος από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, με την ΕΣΗΕΑ να ζητά την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει συγκλονισμένο από την εκτέλεση του συναδέλφου Γιώργου Καραιβάζ. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου καθώς είχε προηγηθεί το 2010 η δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών.

Και προσθέτει: «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου και καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν αμέσως το έγκλημα και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους δράστες. Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει, ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι: Θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια».

«Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μας σόκαρε όλους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «οι αρχές διερευνούν ήδη την υπόθεση, προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». Την άμεση διαλεύκανση της δολοφονίας ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «για άλλη μία φορά, το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας μέρα μεσημέρι». Σημειώνει επίσης ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης, που επί των ημερών του έχουμε δει αυτή τη πρωτοφανή έκρηξη βαριάς εγκληματικότητας, οφείλει να πράξει το αυτονόητο: Να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να φέρει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Δηλώσεις για τη δολοφονία έκανε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του Τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια», πρόσθεσε ακόμη πως «οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version