ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μειωμένος “ενθουσιασμός” για τα νέα εμβόλια κατά του Covid

Μειωμένος "ενθουσιασμός" για τα νέα εμβόλια κατά του Covid, Όλγα Μαύρου

Τα νέα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν φαίνεται να προσέλκυσαν ιδιαίτερα τους δικαιούχους για την τέταρτη ή, για άλλους από αυτούς, την τρίτη δόση. Πρόκειται για πάνω από 2.000.000 άτομα (δηλ. οι άνω των 60 και οι ευπαθείς), ενώ θεωρητικά μπορούν να το κάνουν και οι άνω των 30 ετών, με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν οι αριθμοί, κάνουν το εμβόλιο 3.000-5.000 άτομα την ημέρα, ενώ κατά τον πρώτο εμβολιασμό προσέρχονταν ακόμα και 70.000 άτομα ημερησίως.

Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην κόπωση από τους εμβολιασμούς, αλλά ίσως και στο ότι πολλοί περίμεναν το πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Όμικρον 4 και 5. Πιθανόν και να οφείλεται στην ηπιότητα της Όμικρον εν γένει, που έχει πείσει τους μη ευπαθείς ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να εμβολιασθούν. Πάντως, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν κάνει το εμβόλιο για την Όμικρον 1 μόνον 65.000 άτομα. Στη διάρκεια της πανδημίας έχουν εξάλλου νοσήσει με συμπτώματα ή ασυμπτωματικά οι μισοί Έλληνες ή, για την ακρίβεια, 4.920.192 άτομα.

Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους νόσησαν και δεύτερη φορά φέτος, με τις επαναλοιμώξεις να εκτιμώνται πλέον στο 23%, όμως αυτό το ποσοστό δεν ίσχυε παλιότερα, πριν την Όμικρον. Κατά συνέπεια, έχουν νοσήσει πάνω από 4.500.000 άτομα. Αυτό προκαλεί στον πληθυσμό μια ψευδαίσθηση ανοσίας της αγέλης, κάτι που δεν ευσταθεί, όπως απέδειξαν οι επαναλοιμώξεις με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Εντούτοις, ο μεγάλος αριθμός νοσησάντων σε συνδυασμό με τη σχετική ηπιότητα της Όμικρον, πιθανόν να οδηγήσει σε μειωμένους εμβολιασμούς με τα νέα εμβόλια φέτος το χειμώνα, κάτι που ίσως να έχει αρνητικές συνέπειες όταν τον Νοέμβριο αρχίσει και η σεζόν της γρίπης.

Συγκεκριμένα, από τις 14 Σεπτεμβρίου μπορούσαν να εμβολιάζονται οι δικαιούχοι με το διπλό εμβόλιο της Pfizer που κάλυπτε θεωρητικά για το πρώτο στέλεχος (της Γιουχάν) και για την παραλλαγή Όμικρον 1. Από σήμερα μπορούν να εμβολιάζονται πλέον μόνον με το πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο που προκαλεί αντισώματα για το αρχικό κινεζικό στέλεχος, αλλά και για τις δύο υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και ‘Όμικρον 5 ή αλλιώς BA.4 και ΒΑ.5.

O στόχος των νέων εμβολιασμών

Η ζήτηση στα ραντεβού δείχνει ότι πολύς κόσμος μάλλον προτίμησε να περιμένει το “τριπλό” εμβόλιο, κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη, από τον αριθμό των εμβολιασμών που τελικά θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Πάντως ενώ στο “διπλό” εμβόλιο έβρισκε κάποιος ραντεβού εύκολα μέσα στις επόμενο τριήμερο, τώρα βρίσκει περιορισμένα ραντεβού στο επόμενο πενθήμερο και περισσότερα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε σε συνέντευξή του σήμερα ότι «αυτά τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση όπως και τα προηγούμενα, αλλά στοχεύουν ειδικά και τις υπομεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό προστατεύουν και από την απλή μόλυνση». Η πλατφόρμα των ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια έχει ανοίξει ήδη από την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1. Αυτό το εμβόλιο αποσύρθηκε όμως και τώρα γίνεται μόνον το “τριπλό”. Αυτό οι ειδικοί το συστήνουν ως αναμνηστική δόση σε όσους είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χορηγείται διόλου σε όσους δεν έχουν εμβολιασθεί ποτέ. Η αναμνηστική δόση γίνεται μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών μηνών από την τελευταία δόση εμβολίου που έλαβε κάποιος ή από την νόσηση του.

Μπορούν να το κάνουν οι άνω των 60 ετών αλλά και νεότεροι ή και παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι εργαζόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, όσοι συγκατοικούν με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή που έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και γηροκόμοι ή φροντιστές ευπαθών. Επίσης μπορούν να το κάνουν υγιή άτομα άνω των 30 ετών ως αναμνηστική δόση, αν συμφωνεί ο γιατρός τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version