ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπαράζ αποκλεισμών για ανεμβολίαστους

Μπαράζ αποκλεισμών για ανεμβολίαστους

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε στις σημερινές ανακοινώσεις του, τα μέτρα υγείας που θα αφορούν από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 21 Μαρτίου τους ανεμβολίαστους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ισχύσει η αναστολή εργασίας στους μη εμβολιασμένους στις δομές υγείας.

Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό αφορά και στους ιδιώτες γιατρούς, που έχουν δηλαδή ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και στους φαρμακοποιούς. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν με δικά τους έξοδα ένα rapid test την εβδομάδα υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα, προς 10 ευρώ έκαστο. Οι δημόσιες δομές θα κάνουν δωρεάν τεστ μόνον σε εμβολιασμένους και σε άτομα με συμπτώματα.

Σε κανέναν κλειστό χώρο εστίασης (καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ κ.λπ.) δεν θα μπαίνουν πλέον ανεμβολίαστοι, ούτε καν με rapid test. Αυτοί οι χώροι θα προορίζονται φέτος το χειμώνα αποκλειστικά για εμβολιασμένους και όσους νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο, καθώς στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν μπορεί κανείς –πλην των υπαλλήλων που εργάζονται εκεί – να φοράει μάσκα, αφού τρώει ή πίνει. Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα μπαίνουν και στα γήπεδα, ανοιχτά ή κλειστά.

Στους εργαζομένους στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στην εστίαση, στον τουρισμό, στις τηλεοπτικές, μουσικές, κινηματογραφικές, θεατρικές παραγωγές θα απαιτούνται δύο rapid test την εβδομάδα, όπως και από τους φοιτητές που παρακολουθούν δια ζώσης. Όλοι (των φοιτητών περιλαμβανομένων) θα πληρώνουν τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα, με την προαναφερομένη τιμή.

Όσοι ενήλικες αλλά και παιδιά άνω των 12 ετών ταξιδεύουν με αεροπλάνα, πλοία, τρένα ή ΚΤΕΛ θα πρέπει να έχουν rapid test των τελευταίων 48 ωρών, που επισης θα διενεργείται με δικά τους έξοδα σε ιδιωτικά εργαστήρια. Εξαιρούνται μόνον τα παιδιά ηλικίας μέχρι 11 ετών, που θα ταξιδεύουν επιδεικνύοντας αρνητικό self test, το οποίο όμως και πάλι θα πρέπει να  διενεργείται σε ιδιωτικό εργαστήριο προς 10 ευρώ.

Χρήση rapid test

Οι έφηβοι και οι μικρότεροι μαθητές πάντως δεν θα κάνουν rapid test για το σχολείο τους, καθώς όσον αφορά στην εκπαίδευση, θα δικαιολογούνται για αυτούς δύο δωρεάν self test την εβδομάδα που θα τα κάνουν όπως και πέρσι στο σπιτι και θα τα δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα.

Η διενέργεια των rapid test ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ελέγχεται υποχρεωτικά από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή τους διευθυντές των δημοσίων υπηρεσιών. Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, το μέτρο δεν αλλάζει, αλλά θα μπουν σήματα σε δημόσιους χώρους συνάθροισης. Εκεί θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και στον εξωτερικό χώρο. Τονίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, για εμβολιασμένους και μη.

Στα αθλητικά σωματεία και στα γυμναστήρια δίνεται η δυνατότητα να γίνονται δεκτοί και ανεμβολίαστοι, εφ΄όσον όμως επιδεικνύουν rapid test των τελευταίων 48 ωρών. Στα κλειστά θέατρα, σινεμά και μουσεία, θα γίνονται επίσης δεκτοί ανεμβολίαστοι, αλλά θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test του τελευταίου 48ώρου. Οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους, θα μπορούν να έχουν πληρότητα 100%. Υπενθυμιζεται ότι πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται εκείνος που έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελική δόση του εμβολίου του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι