ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπορούν τα νέα μέτρα να αναχαιτίσουν την πανδημία; (upd)

Μπορούν τα νέα μέτρα να αναχαιτίσουν την πανδημία;

Ο πρωθυπουργός στο σημερινό Yπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την πρώτη πανευρωπαϊκά υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ηλικιακή ομάδα και συγκεκριμένα στους άνω των 60 ετών με πρόστιμο -ή όπως εκείνος το έθεσε «αντίτιμο υγείας»– 100 ευρώ κάθε μήνα, ή 1.200 ευρώ το χρόνο, σε όσους ηλικιωμένους επιμένουν να μην εμβολιασθούν.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε αγγίζει ήπια τους εμβολιασμένους για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα θα διατεθούν δύο δωρεάν self test, ένα τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά, για να γίνουν ασφαλέστερα οι οικογενειακές συναθροίσεις. Τα δωρεάν self test θα διατεθούν και σε ανεμβολίαστους.

Εντούτοις, πολλοί είναι οι ειδικοί που διαφωνούν με τη χαλαρή στάση της Πολιτείας προς τους εμβολιασμένους. Εκτιμούν ότι οι εμβολιασμένοι είναι ήδη φορείς και ασθενούν, έστω και ηπίως οι περισσότεροι, ενώ επιπλέον ίσως “έρχεται” και η μετάλλαξη Όμικρον που “αδιαφορεί” για τα εμβόλια περισσότερο από την Δέλτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί. Αποτυχημένος Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης».

“Πόλεμος” ανακοινώσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου απαντήσε δηλώνοντας ότι «σε περιόδους μεγάλων κρίσεων απαιτούνται γενναίες και υπεύθυνες αποφάσεις για την προστασία των ανθρώπων και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Όποιος δεν τις αντέχει, δεν μπορεί να προσφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτος στον κατήφορο της άρνησης και της κοντόφθαλμης μικροκομματικής σκοπιμότητας που ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε με την σειρά του δηλώνοντας, ότι ο «κ. Οικονόμου αντί να επιτίθεται, ας απαντήσει γιατί ο κ. Μητσοτάκης πριν δέκα μέρες απέκλειε την υποχρεωτικότητα και έλεγε «όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση;»

»Αντί παράλληλα με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 μετά από 7 μήνες να οργανώσει μία πανελλαδική κινητοποίηση και καμπάνια πειθούς πόρτα πόρτα μαζί με φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους, για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία του. Μέχρι τώρα του έφταιγαν οι νέοι, τώρα του φταίνε οι ηλικιωμένοι, αρκεί να μην καταλάβει ο κόσμος πόσο άχρηστος είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.»

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ σχετικά με τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας του κάνoντας λόγο για «συγκάλυψη ευθυνών» εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει ότι «δεν πήρε κανένα μέτρο για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος». Επισημαίνει, ότι «Απ’ την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την «ατομική ευθύνη» με ποινή -αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα…»

Τι ισχύει για τους άνω των 60

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους και οι ανεμβολίαστοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου για να κλείσουν ραντεβού. Εάν δεν κλείσουν ραντεβού, θα τους επιβάλλεται μετά την ημερομηνία αυτή πρόστιμο 100 ευρώ, για κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Το ποσό θα βεβαιώνεται ως οφειλή στην εφορία και θα διατίθεται για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Όπως είπε «Τρεις στους τέσσερεις Έλληνες έχουν επιλέξει να θωρακιστούν με το εμβόλιο, ενώ η Ελλάδα είναι 2η στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς με τρίτη δόση. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες τα συνολικά ραντεβού ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όσο θέλουμε. Από τους 580.000 πολίτες άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του Νοεμβρίου, παρότι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο. Το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 80%. Οι πολίτες αυτοί πρέπει πρώτοι να προστατευτούν», είπε.

Επίσης είπε ότι η μετάλλαξη Όμικρον «μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή, γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Οι γιορτές πλησιάζουν, με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους, οπότε διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωσή του».

»Για την μετάλλαξη Όμικρον θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, με εμβολιασμούς, πολλά τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους», είπε.

«Aντίτιμο υγείας» και self test

Η επιχειρηματολογία για την υποχρεωτικότητα στους ηλικιωμένους είναι όπως είπε ότι «αυτοί οι πολίτες συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Εμποδίζοντας όμως και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών. Οι ειδικοί, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη, ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

»Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας.

»Είναι ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο», είπε.

Για τα self test είπε: «Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου η πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

»Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτών των δύο μέτρων και οι πολιτικές δυνάμεις ελπίζω να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η “προαιρετική υποχρεωτικότητα”, κατέληξε.

Τι δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος είπε σήμερα σε συνέντευξή του ότι «αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή στο ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού. Πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και στην πληρότητα. Ακόμα τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο. Αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Εξ ου και η σύσταση ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα και να μη συγχρωτίζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι «έχουμε κάποιες έμμεσες ενδείξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι ενδέχεται το στέλεχος αυτό να είναι πιο μεταδοτικό και ίσως να ξεφεύγει μερικώς από το εμβόλιο. Το εμβόλιο που έχουμε κάνει παρέχει έναν βαθμό προστασίας και αυτό είναι σημαντικό. Άρα, και με την Όμικρον μπροστά μας γίνεται πιο επιτακτικό να εμβολιαστούμε. Από την άλλη, υπάρχει ένα ευνοϊκό σενάριο, να είναι πιο ήπια η νόσος», επισήμανε.

Για την ηπιότερη νόσο που παρατηρούν οι Νοτιοαφρικανοί γιατροί, είπε ότι δεν αποκλείεται η νόσος να έχει άλλη συμπεριφορά στις χώρες της περιοχής, καθώς εκεί ευάλωτο λόγω ηλικίας είναι μικρό μέρος του πληθυσμού. Οι άνω των 65 ετών αποτελούν, συγκεκριμένα, μόλις το 5% του πληθυσμού στη Νότια Αφρική, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

“Ανεπαρκή” τα μέτρα

Σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Ιωάννης Κιουμής είπε ότι τα μέτρα με των περιορισμό των πτήσεων ίσως αποδεχθούν διάτρητα, πιθανώς επειδή δεν θα πιάνουν τους εμβολιασμένους, όσους είναι ασυμπτωματικοί και όσους φορείς προέρχονται από άλλες χώρες πλην των νοτιοαφρικανικών, όπου ο ιός έχει ήδη διασπαρεί.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι ακόμα κι αν τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ανεπαρκή για την αναχαίτιση του νέου στελέχους, παραμένουν απαραίτητα πρώτον γιατί εν τω μεταξύ και πιθανόν για όλο το χειμώνα θα αντιμετωπίζουμε την Δέλτα και άλλα στελέχη, και, δεύτερον, γιατί πιθανόν τα εμβόλια να εξακολουθούν να προστατεύουν από ήπιες λοιμώξεις. Τρίτον, τόνισε, «δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν επαρκώς εν γένει από την λοίμωξη».

Όπως είπε, «όταν οι χώρες παλεύουν να καλυφθεί εμβολιαστικά ο πληθυσμός, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στο άκουσμα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν». Επίσης είπε ότι οι πολίτες πλέον «έχουν κουραστεί από τα μέτρα και ότι μπορεί εν τέλει να αποδειχθεί ότι η Όμικρον προκαλεί μια πολύ ήπια νόσο».

«Σωστά λαμβάνονται μέτρα», προσέθεσε, «όμως οι ιοί μεταλλάσσονται κατά κανόνα προς ηπιότερες μορφές γιατί δεν τους συμφέρει να σκοτώνουν τον οργανισμό που τους “φιλοξενεί”. Είναι χρήσιμο μεν να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο μιας επιθετικής μετάλλαξης, όμως αυτό δεν είναι και το πιθανότερο να συμβεί», είπε.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοίνωσε ότι θα έχει σαφή άποψη για το αν τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν ή όχι σε ένα δεκαπενθήμερο, όμως μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις του ιού τουλάχιστον όσον αφορά την βαριά νόσο και όλοι ευελπιστούν ότι το ίδιο θα αποδειχθεί και για την Όμικρον.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, καθώς στην ΕΕ υπάρχει υψηλό επίπεδο εμβολιασμού. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες», είπε η εκπρόσωπος του ΕΜΑ Έμερ Κουκ.

Διευθυντικό στέλεχος της Moderna πάντως ήδη προκάλεσε πανικό λέγοντας ότι  το εμβόλιό της δεν φαίνεται να “πιάνει” την Όμικρον και αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Pfizer, άγνωστο με ποια στοιχεία, και πάντως χωρίς να είναι αρμόδιος. Είπε στους Financial Times ότι «με τους ειδικούς που συζητώ είναι όλοι απαισιόδοξοι», με αποτέλεσμα να προκαλέσει σχεδόν κραχ στα χρηματιστήρια. Καταλήγει στο ότι κανείς δεν ξέρει ακόμη με βεβαιότητα αν “πιάνουν” τα εμβόλια ή όχι την Όμικρον και ότι αυτό διερευνάται, αλλά συμπλήρωσε, ότι «αν χρειαστεί νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη θα μας πάρει πολλούς μήνες»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version