ΘΕΜΑ

Να… πέσουν οι μάσκες και στα νοσοκομεία θέλει η κυβέρνηση

Να... πέσουν οι μάσκες και στα νοσοκομεία θέλει η κυβέρνηση, Όλγα Μαύρου

Η κυβέρνηση είχε επιδιώξει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, “επέτειο” ουσιαστικά της πρώτης καραντίνας στη χώρα μας, να ληφθεί απόφαση για την άρση των μέτρων που απομένουν, ακόμα και στα νοσοκομεία, δηλαδή να μην είναι πλέον υποχρεωτική η μάσκα ούτε στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά παράλληλα να “ελευθερωθεί” και το επισκεπτήριο σε αυτά. Όμως δεν το επέτυχε.

Εκτιμάται ότι στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί πολιτικά η κήρυξη του τέλους της πανδημίας στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, ως επιτυχία της κυβέρνησης σε έναν ακήρυχτο πόλεμο που μας είχε “σκλαβώσει” τρία χρόνια, αλλά και εν γένει ως ένα θετικό αφήγημα για την κυβέρνηση, σε μια περίοδο πολύ τεταμένη λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα ενέκρινε την πλήρη χαλάρωση των μέτρων και αιφνιδιάστηκε από τις έντονες αντιδράσεις πολλών μελών. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, παρά την “αισιοδοξία” όσων επεδίωξαν να κλείσουν το “θέμα κορονοϊός”, ήταν πολλά τα μέλη της Επιτροπής που διαφώνησαν, θεωρώντας ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να πούμε ότι “ξεμπερδέψαμε” με τον ιό, τουλάχιστον όχι σε βαθμό που να παύσουν τα μέτρα σε χώρους με κατ’ εξοχήν ευάλωτους, όπως τα νοσοκομεία.

Η πρόταση όσον αφορά στις μάσκες, ήταν να μην τις φορούν πλέον όσοι εργάζονται π.χ. σε διοικητικές υπηρεσίες κλινικών και νοσοκομείων και δεν έχουν επαφή με ασθενείς. Όμως ακόμη και αυτοί συγχρωτίζονται με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως και με τους επισκέπτες αλλά και με τους ασθενείς π.χ. στα ασανσέρ ή και στο λογιστήριο και στα κυλικεία. Επίσης, κάτι τέτοιο θα άνοιγε έμμεσα την πόρτα και για κατάργηση της μάσκας ακόμα και στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους επισκέπτες.

Εκφράσθηκε απεναντίας η άποψη ότι ίσως θα έπρεπε η μάσκα να είναι απαραίτητη στα νοσοκομεία διαρκώς, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ανεξαρτήτως της πορείας του κορονοϊού. Όσοι επέμειναν ότι δεν χρειάζεται πλέον μάσκα στα νοσοκομεία, πρότειναν επίσης οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να απαλλαγούν από το υποχρεωτικό rapid test, αφού αυτά καταργήθηκαν για όλους τους άλλους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Η πρόταση να εξισωθούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους βρήκε επίσης πολλές αντιδράσεις, διότι μέχρι πρότινος οι ανεμβολίαστοι ιατρονοσηλευτές ήταν στην ουσία υπό απόλυση.

Διαφωνία για τις κλίνες κορονοϊού

Όσοι επιχειρηματολόγησαν ότι πρέπει πλέον να αρκεστεί ο πληθυσμός στα αντιικά φάρμακα και στα εμβόλια, πρότειναν επίσης να ανοίξει και το επισκεπτήριο στους θαλάμους κορονοϊού, είτε για να μην είναι απομονωμένοι οι ασθενείς, είτε για να τους φροντίζουν οι οικείοι τους και να αποδεσμευθεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης ήθελαν να πάψουν να υφίστανται πλέον κλινικές ή κλίνες κορονοϊού και οι ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται σε κοινές παθολογικές ή πνευμονολογικές κλινικές.

Πολλά μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αντέδρασαν λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο να νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο άνθρωποι π.χ. με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ασθενείς με γρίπη ή κορονοϊό, καθώς οι δύο τελευταίες λοιμώξεις είναι πολύ σοβαρές για τους πνευμονοπαθείς. Επίσης στις παθολογικές κλινικές, όπου ήθελαν οι “αισιόδοξοι” να βάζουν όλους τους ασθενείς αδιακρίτως, νοσηλεύονται πολλά ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με κακοήθειες ή ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Όσοι ήταν υπέρ της κατάργησης των μέτρων πρότειναν επίσης να μην εισάγονται στις κλίνες κορονοϊού όσοι π.χ. μπαίνουν για μια χειρουργική επέμβαση και κατά σύμπτωση διαγιγνώσκονται με κορονοϊό -δηλαδή να παραμένουν στην κλινική στην οποία εισήχθησαν εξαρχής. Ούτε αυτό εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, για τους ίδιους λόγους που απορρίφθηκε εν γένει η κατάργηση των κλινών κορονοϊού και η εξίσωση της νόσου με άλλα, απλά νοσήματα. Έτσι, αν και η κυβέρνηση θα ήθελε να ανακοινώσει πανηγυρικά ότι τελείωσε ο εφιάλτης μιας τριετίας, οι ενστάσεις πολλών ειδικών ανέβαλαν την συζήτηση επί των τεστ και των μασκών αλλά και του επισκεπτηρίου, για την επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι από 27 Μαρτίου αίρονται σχεδόν όλα τα μέτρα, αφού έπαψε να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν θα υποχρεούνται πλέον να κάνουν διαρκώς τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού. Την ημέρα που ανακοινώθηκε αυτή η σχεδόν πλήρης χαλάρωση, ανακοινώθηκε ότι παραμένουν προληπτικά μέτρα μόνον στις υγειονομικές δομές και στα γηροκομεία και ήδη προωθείτο η φήμη ότι όπου να΄ ναι θα καταργηθούν και τα άλλα μέτρα.

Τί αποφασίστηκε για τις ΜΕΘ

Αποφασίσθηκε πάντως σήμερα ότι μπορούν να καταργηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, με την προοπτική να απελευθερωθούν ακόμη περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για άλλα περιστατικά, αφου σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται μόνον 96 άτομα σε ΜΕΘ για τη συγκεκριμένη νόσο. Στο εξής δηλαδή τα περιστατικά γρίπης ή κορονοϊού που χρήζουν εντατικής θεραπείας, θα μπαίνουν στις ίδιες κλίνες ΜΕΘ με τα άλλα.

Κάποιοι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες είπαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η πανδημία είναι σε πλήρη ύφεση και ότι οι νοσήσεις είναι πολύ ελαφράς μορφής για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οπότε δεν έχουν νόημα τα μέτρα στα νοσοκομεία. Όμως άλλοι συνάδελφοί τους εναντιώθηκαν, λέγοντας ότι, εφ’ όσον εξακολουθούν να διασωληνώνονται 20-25 άτομα την εβδομάδα για COVID και να σημειώνονται πάνω από δέκα θάνατοι την ημέρα από κορονοϊό, είναι άκαιρο να αρθούν τα μέτρα ειδικά στους χώρους όπου εξ ορισμού “συχνάζουν” ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι και εν γένει ευάλωτοι ασθενείς.

Είναι δε γνωστό στους ειδικούς, ότι αν φοράει μάσκα μόνον ο ευάλωτος, η προστασία που αυτή παρέχει μειώνεται στο 50%, το 80% της προστασίας επιτυγχάνεται μόνον όταν φορούν μάσκα όλοι. Σε συνέντευξή του ο Αντονι Φάουτσι, που ουσιαστικά ηγήθηκε της μάχης εναντίον του κορονοϊού στις ΗΠΑ, είπε προ δεκαπενθημέρου ότι «αν και πεθαίνει το 10% όσων πέθαιναν πριν από ένα χρόνο, δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει τους θανάτους αυτούς αμελητέους και να πει ότι τελειώσαμε με την πανδημία». Παράλληλα επεσήμανε και τον κίνδυνο από μεταλλάξεις, δηλαδή έναν παράγοντας απολύτως αστάθμητος.

Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς

Το σκεφτικό όσων θέλουν να κηρυχθεί και επισήμως το τέλος της πανδημίας είναι ότι πλέον υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα και ότι όλα δείχνουν πως ο ιός έχει γίνει λιγότερο επιθετικός. Οι εμβολιασμοί όμως έχουν μειωθεί κάθετα, έως και σταματήσει. Παγκοσμίως, από 43 εκατομμύρια δόσεις που χορηγούνταν την ημέρα τον Ιανουάριο του 2021, έπεσαν στα 30 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2022 και στα μόλις δύο εκατομμύρια φέτος το Γενάρη.

Σε όλο τον πλανήτη, τον Μάρτιο οι εμβολιασμοί μειώθηκαν στις 500.000 δόσεις την ημέρα. Στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα εμβολιάσθηκαν μόνον 1.455 άτομα (ή 200 την ημέρα πανελλαδικά), περίπου 70 από αυτά για πρώτη φορά και τα υπόλοιπα για να λάβουν την δεύτερη ή τρίτη δόση αντίστοιχα. Δεν αναφέρεται πόσοι έκαναν την τέταρτη ή πέμπτη δόση, αλλά στην ευρωπαϊκή έκθεση μάλλον τους περιλαμβάνουν στον γενικό αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι ο περισσότερος κόσμος στηρίζεται πλέον στην ανοσία της αγέλης ή στο ότι εκτιμά πως η επιπλέον δόση δεν του προσφέρει επαρκή προστασία. Επίσης πολλοί εκτιμούν ότι η νόσος είναι πλέον ελαφριά και δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη τους να εμβολιασθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version