ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της γρίπης

Νωρίς η έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της γρίπης, Όλγα Μαύρου

Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, τόσο στα τμήματα ενηλίκων όσο και στα παιδιατρικά, είναι εξαιρετικά δύσκολη φέτος λόγω των λοιμώξεων του αναπνευστικού που οδηγούν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς στον γιατρό και κάποιους εν συνεχεία, σε εισαγωγή προς νοσηλεία. Όσον αφορά στη γρίπη, παρότι μέχρι τώρα η καλοκαιρία γλίτωσε πολλούς από τη λοίμωξη, φαίνεται πως άρχισε πλέον να εξαπλώνεται και ακολουθεί πορεία χειρότερη από του 2018-2019, όταν είχαμε 154 θανάτους.

Εκείνη τη χρονιά η γρίπη άρχισε να εμφανίζεται μετά τα Χριστούγεννα και κορυφώθηκε το Φλεβάρη. Εκείνο το χειμώνα χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ 374 άτομα. Από τους 154 νεκρούς του 2018-2019, οι 14 δεν πρόλαβαν τότε να μπουν σε ΜΕΘ. Οι υπόλοιποι 140 κατέληξαν μέσα σε ΜΕΘ. Σημειώνεται παράλληλα ότι οι πραγματικές απώλειες από γρίπη είναι περισσότερες από τις καταγεγραμμένες, καθώς ως θάνατοι από γρίπη καταγράφονται επισήμως μόνον όσων ασθενών είχαν κάνει ειδικό τεστ και είχαν βρεθεί θετικοί σε κάποιο στέλεχος του συγκεκριμένου ιού.

Από τους 154 νεκρούς, μόνον το 20% είχε εμβολιασθεί, παρότι το 87% από αυτούς ανήκες σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε αυτούς που συστήνεται οπωσδήποτε ο εμβολιασμός. Υπενθυμίζεται ότι ναι μεν το εμβόλιο είναι απαραίτητο και προστατεύει τους περισσότερους από σοβαρή νόσηση, εντούτοις δεν καλύπτει απόλυτα όλο τον πληθυσμό. Οι εμβολιασθέντες, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι ή με άτονο ανοσοποιητικό, δεν πρέπει να ρισκάρουν επαφές με “κρυολογημένα” άτομα με την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι επειδή έκαναν το εμβόλιο.

Φέτος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρεις θάνατοι, ενός άνδρα και δύο γυναικών, ηλικίας 78 έως 84 ετών. Έχουν χρειασθεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 24 ασθενείς. Ο φόβος για πολλούς θανάτους στηρίζεται αφενός στο γεγονός ότι φέτος εμβολιάσθηκαν λιγότεροι από όσοι το 2018, αφετέρου στο ότι έχουμε πρώιμη εμφάνιση πολλών σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων ενώ έχουμε ακόμη καλοκαιρία. Στη χώρα μας τα νοσοκομεία ποτέ δεν πνίγονταν από τόσο πολλούς ασθενείς με λοιμώξεις προτού πιάσει ο βαρύς χειμώνας.

Νωρίς οι λοιμώξεις του αναπνευστικού

Φέτος τα κρούσματα των λοιμώξεων βρίσκονται ήδη από τον Νοέμβριο στα επίπεδα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου άλλων ετών. Στο κατωτέρω διάγραμμα, η χρονιά με τους 154 θανάτους (χειμώνας 2018 προς 2019) εμφανίζεται με πράσινο χρώμα. Αν συνεχισθεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων –που λογικά θα συνεχισθεί όταν “σφίξουν τα κρύα”– στα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε διπλάσια κρούσματα από όσα το Γενάρη του 2019.

Όμως προβλήματα ήδη καταγράφονται. Σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος, τόνισε ότι τα νοσοκομεία της χώρας ήδη δέχονται μεγάλη πίεση από την έξαρση που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση απελπιστική και είπε ότι πρώτη φορά βλέπει τόσα πολλά περιστατικά νοσηλείας από αναπνευστικές ιώσεις.

Υπό πίεση όλα τα νοσοκομεία

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πλέον πολύ προβληματικές οι εφημερίες όχι μόνον στον “Ευαγγελισμό”, αλλά και στο “Αττικόν” και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, ενώ έθεσε και την παράμετρο της έλλειψης φαρμάκων, την οποία το υπουργείο Υγείας αποδίδει κυρίως σε διεθνή έλλειψη. «Εγώ δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος τέτοιες μέρες, αλλά αυτοί που είναι άρρωστοι και έχουν κάποια ίωση ας φροντίσουν να μείνουν στο σπίτι τους, ή αν βρεθούν σε χώρους με πολύ κόσμο, ας φορέσουν και μια μάσκα», είπε.

Ο κ. Μπουλμπασάκος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της πανδημίας στην Κίνα, θεωρώντας σωστότερη τη στάση της Ευρώπης στο όλο ζήτημα. Όπως εκτιμά, στην Κίνα τήρησαν πολιτική μηδενικής ανοχής σε κρούσματα επί μεγάλο χρονικό διάστημα και επέβαλαν διαρκώς περιοριστικά μέτρα, όμως τα ήραν ενώ έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού. «Αυτή τη στιγμή στην Κίνα έχουν μείνει ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι και δυστυχώς θα υπάρξουν συνέπειες. Τα δύο κινέζικα εμβόλια που κυκλοφόρησαν ήταν λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά θα μπορούσαν και αυτά να είχαν λειτουργήσει επαρκώς εάν είχε εφαρμοσθεί εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, κάτι που όμως δεν έγινε», είπε.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναμένει πανδημικό κύμα στη χώρα μας περί τα μέσα και τέλη Ιανουαρίου και επεσήμανε ότι θα έχουμε μεγάλο θέμα στην υγειονομική διαχείρισή του. «Η μισή Ελλάδα είναι, ήδη, άρρωστη και θα μολύνει και την άλλη μισή», τόνισε ο καθηγητής, που θεωρεί σημαντικότατο το θέμα της μάσκας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version