Έφτασε στην Κρήτη ο Ιανός – Πλημμύρες στο Ηράκλειο και τα Χανιά (video)

Έφτασε στην Κρήτη ο Ιανός – Πλημμύρες στο Ηράκλειο και τα Χανιά (video)

Με πολύ άγριες διαθέσεις έφτασε στην Κρήτη ο “Ιανός”, ο οποίος σύμφωνα με τις ενδείξεις θα επηρεάσει περισσότερο το δυτικό τμήμα του νησιού. Οι ένονες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου στα Χανιά και μέχρι το απόγευμα είχαν καταγραφεί 71 χιλιοστά βροχής στην Παλαιόχωρα.

Ο μεσογειακός κυκλώνας χτύπησε και το Ηράκλειο, όπου πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ ακόμα και εκεί που δεν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς αυξομειώσεις της τάσης. Μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε πυλώνα της ΔΕΗ οι περισσότερες συνοικίες του ανατολικού Ηρακλείου έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Πολλοί δρόμοι του Ηρακλείου έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ έχει πλημμυρίσει και η πλατεία των Λεόντων. Σύμφωνα με το cretapost έχουν πλημμυρίσει πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε πτήσεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», όπου δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν τρία αεροπλάνα.

Έπνιξε τη Θεσσαλία ο Ιανός 

Αφήνοντας πίσω του καταστροφές και προβλήματα ο μεσογειακός κυκλώνας χτύπησε ανελέητα αρχικά τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάκτης. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις επεκτάθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής και στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Η χώρα κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο.

Στην Καρδίτσα, νεκρός βρέθηκε το πρωί ο ένας από τους δύο αγνοούμενους. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο, αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι βρέθηκε το αυτοκίνητο.

Εγκλωβισμένο έμεινε επί ώρες και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο σπίτι του στο χωριό Καστανιά του δήμου Καρδίτσας. Η στέγη του σπιτιού κατέρρευσε από τη δυνατή βροχόπτωση την ώρα  που κοιμόντουσαν. Τμήμα της οροφής κατέρρευσε και στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, το οποίο εκκενώθηκε από την Παρασκευή και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρθηκε στην Μαθητική Εστία της πόλης.

Από τα μεσάνυχτα ήταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό πολιτών από οχήματα και σπίτια, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Καλέντζης και έσπασε το ανάχωμα στον Καράμπαλη, σε δύο σημεία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι της Καρδίτσας. Πολλά χωριά της περιοχής έχουν ήδη πλημμυρήσει και λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Πρόδρομος. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας  ολόκληρη η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ιανός ο καταστροφέας

Τα προβλήματα συνεχίζονται και στην περιοχή των Φαρσάλων, όπου έχει διακοπεί η υδροδότηση, αφού, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, προκλήθηκαν ζημιές στα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν την πόλη με νερό. Σύμφωνα με τον δήμο Φαρσάλων από το πρωί γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του χώρου των αντλιοστασίων και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, όμως στο σημείο η στάθμη του νερού υπερβαίνει το ένα μέτρο.

Οι ζημιές στην περιοχή είναι ανυπολόγιστες, καθώς η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα, προκαλώντας  πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές». Το μεσημέρι του Σαββάτου, με τη συνδρομή ανδρών της EMAK ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου άντρα στο Σταυρό Φαρσάλων, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μεγάλες ποσότητες νερού.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους της Φθιώτιδας, η οποία από το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκε στο έλεος ισχυρότατων βροχοπτώσεων που ενεργοποίησαν ακόμα και ξεχασμένους χειμάρους. Μέχρι αυτή την ώρα διάφοροι χείμαρροι στα καμποχώρια της Λαμίας συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, αλλά και μέσα στα χωριά. Η Λαμία δεν αντιμετώπισε ακραίες καταστάσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν ωστόσο όλα τα χωριά σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, πρκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στον Σπερχειό, ιδιαιτέρα στην περιοχή που είναι το χωριό Κόμμα, οκτώ χιλιόμετρα νότια της Λαμίας. Συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου  βρίσκονται στο ποτάμι, το οποίο δείχνει να αντέχει για την ώρα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με  μικρά γεφύρια και δρόμους στην περιοχή της Μακρακώμης, τα οποία παρασύρθηκαν από τα νερά, δημιουργώντας εμπόδια στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων.

Τα ξημερώματα οδηγοί ακινητοποιήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο μέσα σε νερά και η  Πυροσβεστική ξεκίνησε επιχείρηση να τους απεγκλωβίσει. Οι κλήσεις για άντληση υδάτων στην περιοχή είναι εκατοντάδες, ενώ μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου από και προς τη Λαμία παραμένει κλειστό. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από Λαμία για Καρπενήσι, η ΠΕΟ Λαμίας-Αθηνών, ενώ σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και στην περιοχή του Δομοκού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός, ότι στο αεροδρόμιο της Λαμίας, όπου σταθμεύουν πυροσβεστικά αεροπλάνα, το ύψος του νερού ξεπερνά τα 60 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να ανοίξει δίοδος για να φύγουν.

Προβλήματα στους σιδηροδρόμους

Με λεωφορεία θα γίνεται μέχρι νεοτέρας η σύνδεση μεταξύ Λιανοκλαδίου και Λάρισας εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί η σιδηροδρομική υποδομή. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Έτσι οι επιβάτες των τραίνων θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία για το τμήμα μεταξύ Λιανοκλαδίου-Λάρισας, παρακάμπτοντας τα απροσπέλαστα σημεία της σιδηροδρομικής υποδομής προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ, όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχειρεί με συνεργεία στα προβληματικά σημεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου. Σημειώνεται πως η σιδηροδρομική γραμμή πριν τη σήραγγα Οθρυος έχει υποστεί από νωρίς χθες Παρασκευή το απόγευμα σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι