ΣΧΟΛΙΟ

Ο ομαδικός βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Δεν τα ‘θελε και τα ‘παθε…

Ο ομαδικός βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Δεν τα 'θελε και τα 'παθε"... Κόμπρα

Ο ομαδικός βιασμός στη Θεσσαλονίκη, όπως οι συμβάσεις του eFood και το κίνημα #Metoo, έλαβαν διαστάσεις στην κοινή γνώμη, κυρίως λόγω των social media, τα οποία έχουν αποδειχτεί καταλύτες σημαντικών εξελίξεων. Το #Metoo στην Ελλάδα γεννήθηκε έπειτα από την προσωπική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία αναφέρθηκε σε βιασμό της από αθλητικό παράγοντα 23 χρόνια πριν, μία υπόθεση που νομικά είχε πλέον παραγραφεί.

Η αλήθεια είναι ότι η εξομολόγηση της Μπεκατώρου αγκαλιάστηκε αμέσως από ισχυρούς πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να τροφοδοτήσει την ελληνική εκδοχή του #Metoo. Λόγω των διαστάσεων που απέκτησε οδηγήθηκε σε δίκη ο προπονητής ιστιοπλοΐας που (κατ’ ομολογία του) βίαζε για χρόνια 11χρονη μαθήτρια του.

Χωρίς την δυναμική των social media, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος ίσως θα συνέχιζε μέχρι και σήμερα να λέει τα “κρύo ανέκδοτo της ημέρας” από την εκπομπή “Ράδιο Αρβύλα”. Ειδικά στην περίπτωση του γνωστού παρουσιαστή, εκκρεμούσε για καιρό δίκη (πλημμεληματικού χαρακτήρα) για παράνομη δημοσίευση ερωτικών βίντεο με την τότε σύντροφο του, με το θύμα να περιμένει υπομονετικά την δικαίωση του, η οποία δεν έρχονταν ποτέ…

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος εξασφάλιζε συνεχώς αναβολές, υποχρεώνοντας την κοπέλα να καταφύγει στην βοήθεια ενός ακτιβιστή. Ένα story του στο Instagram ήταν η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι και να αποδειχτεί πως ο γνωστός παρουσιαστής συνήθιζε να ανεβάζει ερωτικά βίντεο σε site πορνό, εν αγνοία των συντρόφων του που “γλεντούσε”, όπως ίδιος κόμπαζε χυδαία κρυμμένος πίσω από το διαδικτυακό του ψευδώνυμο.

Μπορούμε να δεχτούμε ως κοινωνία και ως γονείς τον ισχυρισμό του προπονητή ιστιοπλοΐας ότι είχε “φυσιολογική σεξουαλική σχέση” με ένα 11χρονο παιδί; Μπορούμε να δεχτούμε ότι οι κοπέλες-θύματα του Παναγιωτόπουλου είναι συνυπεύθυνες, επειδή «με την θέληση τους έκατσαν στα τέσσερα», όπως χυδαία ακούσαμε από (λίγα ευτυχώς) δημοσιογραφικά χείλη;

Μπορούμε να δεχτούμε ως ένα είδος σεξουαλικής κανονικότητας το “πασάρισμα” μιας ερωτικής συντρόφου σε “κολλητούς”, παρά την θέληση της, μία ιστορία για την οποία “βουίζει” από χτες η Θεσσαλονίκη; Mιας άλλης σκοτεινής υπόθεσης, που ξεκίνησε μετά την σύλληψη ενός 27χρονου επιχειρηματία, έπειτα από την καταγγελία μιας 24χρονης κοπέλας για βιασμό.

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο από ένα story στο Instagram του ίδιου του φερόμενου δράστη: «Την παραμονή της πρωτοχρονιάς διοργανώσαμε… ένα πάρτι σε σουίτα… Πίεσα βλακωδώς νεαρές κοπέλες να παραστούν ώστε να ομορφύνει η βραδιά… Η κατάσταση παρεκτράπηκε… με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ψυχικά και σωματικά μια κοπέλα που γνωρίζω και ήμουν σαφώς η πιεστική αιτία για να παραστεί στο πάρτι… Οφείλω ένα τεράστιο συγγνώμη».

Ομαδικός βιασμός στη Θεσσαλονίκη

Από χτες δημοσιεύματα και social media έχουν πάρει φωτιά για το πρωτοχρονιάτικο κορονοπάρτι σε σουίτα πεντάστερου ξενοδοχείου. Σ’ αυτό φέρεται να συμμετείχαν γνωστά ονόματα της Θεσσαλονίκης, γόνος πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας της Αθήνας και ο συλληφθείς 27χρονος που “βλακωδώς πίεσε” (όπως ο ίδιος ανήρτησε) νεαρές φίλες του να παρευρεθούν, με μία από αυτές να καταγγέλλει τον ομαδικό της βιασμό, έπειτα από νάρκωσή της, με “χάπι βιασμού” που ρίχτηκε στο ποτό της.

Ασχέτως της τροπής που θα πάρει η υπόθεση, δεν πρέπει να υποτιμούμε την άλλη όψη των social media, τον κίνδυνο να μετατραπούν σε “λαϊκά δικαστήρια”. Η κάθε είδους “ανθρωποφαγία” είναι ασύμβατη με το νομικό μας πολιτισμό και στην ίδια την δημοκρατία. Αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε στα βασικά: δεν αποτελεί αμάρτημα μία κοπέλα να παρευρεθεί σε ένα πάρτι, ούτε να αισθάνεται ερωτική έλξη για κάποιον από τους συμμετέχοντες. Η νάρκωση της και ο βιασμός της, όμως, είναι όχι μόνο αμάρτημα, αλλά και βαρύτατο αδίκημα.

Αν ίσως κάτι άλλαξε θετικά με το #Metoo είναι πως η χρόνια αντίληψη που θέλει τα θύματα σεξουαλικών αδικημάτων συνυπεύθυνα. Είχε ακουστεί ακόμα και για νεκρές κοπέλες-θύματα, όπως η Ελένη Τοπαλούδη που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τους βιαστές της και η Λίνα Κοεμτζή που αυτοκτόνησε επειδή εκβιάζονταν με δημοσιοποίηση βίντεο από προσωπικές της στιγμές. Επιτέλους, περιθωριοποιήθηκε στην κοινή γνώμη ο συνήθης μέχρι πρότινος ισχυρισμός πως “τα ήθελαν και τα έπαθαν”…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version