Ολόκληρη ΕΕ έχει ρεμδεσιβίρη για μόλις 3.400 ασθενείς! – Η Κομισιόν είπε ψέματα (upd)

Ολόκληρη ΕΕ έχει ρεμδεσιβίρη για μόλις 3.400 ασθενείς! – Η Κομισιόν είπε ψέματα και καθησύχαζε, Ολγα Μαύρου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι συμφωνήθηκε με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Gilead την περασμένη Παρασκευή να παραδοθούν 20.300 δόσεις «που θα βοηθήσουν σχεδόν 3.400 ασθενείς» με το κόστος να ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή όμως, μόνο η Γαλλία έχει 7.500 ασθενείς στα νοσοκομεία της. Η νέα συμφωνία έρχεται να προστεθεί στις 30.000 δόσεις του αντιικού που είχε αγοράσει η ΕΕ στα τέλη Ιουλίου και φυσικά εξαντλήθηκαν.

«Οι επιπλέον δόσεις ήδη έχουν αρχίσει να παραδίδονται», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δίνει προτεραιότητα σε χώρες που η ρεμδεσιβίρη είναι περισσότερο αναγκαία, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί. Ενώ δηλαδή έχει αποφασιστεί να γίνει κατανομή με βάση αντικειμενικές ανάγκες, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιές ειναι αυτές. Μοιράζονται οι δόσεις κατ΄αναλογία πληθυσμού ή κατ΄αναλογία κρουσμάτων; Μήπως μοιράζονται κατ΄αναλογία αριθμού ασθενών σε ΜΕΘ; Ποια είναι η λογική που κρύβεται πίσω από τη φράση “προτεραιότητα σε χώρες όπου η ρεμδεσιβίρη είναι περισσότερο αναγκαία”;

Η Ελλάδα πάντως έχει μόλις 144 δόσεις και καθώς η θεραπεία είναι τουλάχιστον πενθήμερη, μπορεί με αυτές να καλύψει περίπου 30 ασθενείς όλους κι όλους! Περιμένει και άλλη παρτίδα την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα είναι ανάλογη με την τελευταία. Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία είχαν ήδη απόθεμα, γιατί είχαν προνοήσει να παραγγείλουν πριν από τα τέλη Ιουνίου, όταν ο Τραμπ “τα πήρε όλα κι έφυγε”. Όμως δεν φταίει μόνον ο Τραμπ. Η Κομισιόν και άργησε και είπε και ψέματα. Και είναι ένα θέμα, τι κάνει και κάθε κράτος χωριστά σε αυτό τον τομέα -όπως π.χ. η Γερμανία είχε απόθεμα, θα μπορούσε να είχε και η Ελλάδα. Το κόστος ανά ασθενή/θεραπεία είναι περίπου 2.500 ευρώ.

Το ψέμα της Κομισιόν για ρεμδεσιβίρη

Στις 28 Ιουλίου η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την εξασφάλιση δόσεων θεραπείας του Veklury, όπως ονομάζει η εταιρεία τη ρεμδεσιβίρη. Από τις αρχές Αυγούστου και μετά, και προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, οι παρτίδες του Veklury θα διετίθεντο στα κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της Κομισιόν, ανέφερε η ανακοίνωση και μάλιστα σημείωνε ότι το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν θα χρηματοδοτούσε τη σύμβαση, συνολικής αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σήμαινε κάλυψη τουλάχιστον 25.000-30.000 ασθενών.

Υποσχόταν η Κομισιόν ότι θα διασφάλιζε δίκαιη κατανομή σε επίπεδο Ε.Ε. Όμως από τους 30.000 ασθενείς, αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη έχει φάρμακα για μόνο 3.000. Ακόμα κι  αν προστεθούν οι προηγούμενες δόσεις που παρελήφθησαν στην πρώτη παρτίδα,, αυτές χορηγήθηκαν το πολύ σε άλλους 3.000-4.000 ασθενείς. Σε όλη την Ευρώπη δηλαδή είχαν και έχουν πρόσβαση στο φάρμακο μόνον 7.000 ασθενείς –αριθμός που απέχει πολύ από τις 30.000 που ανέφερε η Κομισιόν στις 28 Ιουλίου.

Ο Τραμπ που έτρεξε να καπαρώσει και η ΕΕ “το σκεφτόταν”

Η μεγάλη πληγή της υπόθεσης ήταν ο Τραμπ, που προπλήρωσε 500.000 δόσεις
από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία και ουσιαστικά εξασφάλισε όλη την παραγωγή της από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, πήρε το 100% του Ιουλίου και από την παραγωγή Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, καπάρωσε το 92% και έμεινε για εμάς τους υπόλοιπους το 8%. Από αυτό το 8% περίμενε όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Λογικά η Ευρώπη χρειαζόταν επίσης 500.000 δόσεις (οι πληθυσμοί είναι παρόμοιοι με των ΗΠΑ συνολικά). Αντ’ αυτού, η ΕΕ στην πράξη εδώ και μήνες “βολεύεται” με συνολικά 50.000 δόσεις!

Πέραν του Τραμπ, που έκανε ό,τι καλύτερο για τους Αμερικανούς, ευθύνη έχει και η ολιγωρία που επέδειξε η ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου άργησε να εγκρίνει το σκεύασμα και η Κομισιόν άργησε να διαπραγματευθεί την αγορά δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ρεμδεσιβίρη και το κορτικοστεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι τα μοναδικά σκευάσματα που έχουν λάβει ειδική έγκριση για τη θεραπεία της COVID-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Tο φάρμακο δεν είναι σωτήριο αλλά βοηθάει σημαντικό ποσοστό ασθενών. Έχει δείξει να μειώνει τις ημέρες νόσησης, αλλά δεν είναι σαφές πόσο βοηθάει τα βαριά περιστατικά. Οι Κινέζοι δεν την είχαν βρει τόσο αποτελεσματική και είχαν αναφερθεί και σε παρενέργειες

Κοντοζαμάνης: Πήραμε 144 φιαλίδια

Χθες ο υφυπουργός Υγείας αναφερόμενος στο θέμα της ρεμδεσιβίρης είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει επάρκεια δεξαμεθαζόνης, αλλά τη ρεμδεσιβίρη την προμηθευόμαστε μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού όπως όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «χωρίς κόστος για τη χώρα μας». Υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες έρχονται στη χώρα. «Σήμερα παραλάβαμε 144 φιαλίδια» είπε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής, συμπλήρωσε αναφερόμενος στην ορθή χρήση της ρεμδεσιβίρης ότι «η κρίση είναι πάντα στον θεράποντα, αλλά οι ενδείξεις λένε όταν χορηγείται όταν αρχίζουν και χειροτερεύουν τα αέρια στο αίμα και επίκειται η διασωλήνωση. Δηλαδή, βλέπουν ότι ο άνθρωπος, ο ασθενής, αν παραμείνει σε αυτή την φάση, έχει βέβαια κάποιους δείκτες τώρα, και όταν αυξάνεται η πιθανότητα για διασωλήνωση τότε πρέπει να δοθεί».

Και προέβλεψε ότι στο μέλλον «όταν θα υπάρχει παγκόσμια διαθεσιμότητα –γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το φάρμακο δεν έχει παγκόσμια διαθεσιμότητα– είναι πιθανό να δίνεται όπως το tamiflu. Δηλαδή, πολύ νωρίς, με το που κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα». Παραδέχθηκε όμως ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει παγκόσμια έλλειψη. Είναι ένα φάρμακο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν».

Αυτή την εβδομάδα στις ΜΕΘ δίνουν μάχη 80-90 άτομα και είναι άγνωστο (κυριολεκτικά άγνωστο, γιατί στα νοσοκομεία έχει απαγορευθεί να ενημερώνουν δημοσιογράφους) πόσοι ασθενείς  χρειάζονται οξυγόνο και είναι οριακά για διασωλήνωση. Καθημερινά διασωληνώνονται πλέον 5-10 άτομα. Ποιοι θα πρωτοπάρουν τις 144 δόσεις;

Νεότερα για σούπερ παραγγελία

Το ρεπορτάζ γράφηκε στις 7/10. Σήμερα (8/10) η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβαση για 36 χώρες με την φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την προμήθεια μέχρι και 500.000 δόσεων του Veklury, όπως είναι το εμπορικό όνομα της ρεμδεσιβίρης. Αναφέρει ότι εκτός απο τα μέλη της ΕΕ στη σύμβαση περιλαμβάνονται η Βρετανία καθώς και έξι υποψήφιες ή εν δυνάμει υποψήφιες χώρες: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Όλες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν τώρα να κάνουν τις παραγγελίες τους για την προμήθεια του Veklury απευθείας», αναφέρει η ανακοίνωση, αλλά δεν διευκρινίζει αν σταματάει ο αναλογικός με τις ανάγκες διαμοιρασμός των δόσεων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και πόσες δόσεις μπορεί να παραγγείλει κάθε χώρα ή το κυριώτερο, πότε. έως τώρα οι δόσεις μοιράζονταν “με προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”. Αυτό δεν αντιλαμβανόμαστε πώς μπορεί να  ισχύει με τη νέα συμφωνία γιατί το πιθανότερο είναι να υπάρχει ένα ποσοστό εκ των υπαρκτών δόσεων που αναλογεί σε κάθε χώρα σύμφωνα με τον πληθυσμό της. Όμως αυτό αποτελεί δημοσιογραφική εικασία, γιατί δεν έχουμε πληροφόρηση για τον τρόπο κατανομής.

Πότε;

Επισης δεν γίνεται σαφές μέχρι πότε θα διοχετευθούν στην ευρωπαϊκή αγορά (είτε σε “κοινή αποθήκη” είτε σε κάθε χώρα κατ΄αναλογία χωριστά) τα αναλογούντα από τα εκατομμύρια των δόσεων που είπε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ότι θα λάβει η Ευρώπη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής, από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, η ΕΕ έχει λάβει μόνον 50.000 δόσεις για περίπου 7.000 ασθενείς.

Πιθανόν η κα Στέλλα Κυριακίδου να μπέρδεψε τον αριθμό των δόσεων με τον αριθμό των ασθενών, γιατί και οι ΗΠΑ όταν έκαναν την γερή παραγγελία που άφησε ξεκρέμαστο όλο τον πλανήτη τον περασμένο Ιούνιο, καπάρωσε 500.000 δόσεις αδειάζοντας τα “ράφια” για 3-4 μήνες. Δεν ξέρουμε αν η κα Κυριακίδου έκανε λάθος πάντως είπε «σήμερα εξασφαλίζουμε πρόσβαση στο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία έως και 500.000 ασθενών που έχουν ανάγκη. Μέσω των Κοινοτικών Προμηθειών μας, ενδυναμώνουμε τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικό εξοπλισμό και φάρμακα. Είμαστε πάντα πιο δυνατοί μαζί και αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση κατά της COVID-19 ».

Ο,τι από τα δύο και αν ισχύει, απομένει να μάθουμε το σημαντικότερο μια που μας περιμένει όλους στο βόρειο ημισφαίριο δύσκολος χειμώνας, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα:  οι δόσεις που συμφωνήθηκαν θα παραδοθούν μέσα στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο ή γενικώς μέσα στους επόμενους 10 ή 18 μήνες;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version