5,8 Ρίχτερ ταρακουνούν πάλι την Ελασσόνα (upd) – «Περίεργη εξέλιξη» για τον καθηγητή Λέκκα

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη βόρεια Εύβοια

Ένας ακόμη ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης, με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού και του Ευρομεσογειακού Ινστιτούτου να κάνουν λόγο από 5,8 μέχρι και για έξι Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί ο μεγάλος  σεισμός της Τετάρτης που συντάραξε τη Ελασσόνα και τις γύρω περιοχές, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, όχι όμως θύματα. Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως είναι λογικό, βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, αδυνατώντας να πιστέψουν το νέο “χτύπημα” του Εγκέλαδου μια μέρα μετά τον μεγάλο σεισμό, Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για νέες υλικές ζημιές σε σπίτια.

Εν τω μεταξύ, δύο νταλίκες με 100 σκηνές, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια και ρουχισμό για την ανακούφιση των πληγέντων από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό στην περιοχή του Τυρνάβου είχε στείλει από τη Αθήνα η Πολιτική Προστασία. Κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παραμένει στην περιοχή.  Στα πληγέντα, από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό, χωριά του Τυρνάβου βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σοκ από τα 6 Ρίχτερ

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα, στις 12:14 το μεσημέρι της Τετάρτης είχε προκαλέσει ζημιές ζημιές σε κτίρια, πανικό στους δρόμους και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες σε όλη την Θεσσαλία. Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος είχε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο,  εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα με τον ισχυρότερο να είναι 5,2 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι της Λάρισας και των Τρικάλων διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία, αλλά και σκηνές που έστησε ο στρατός. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στα σπίτια τους. H Πολιτική Προστασία έχει μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Στο χωριό Δαμάσι, κατέρρευσε μεσοτοιχία σε σχολείο, το οποίο δεν λειτουργούσε λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ μερική κατάρρευση σημειώθηκε και σε σχολείο στο χωριό Βλαχογιάννη, όπου οι μαθητές, ευτυχώς πρόλαβαν να βγουν στο προαύλιο. Οι σεισμολόγοι συμβούλεψαν, πάντως, να μην λειτουργήσουν τα σχολεία την Πέμπτη, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Το Δαμάσι έχει περίπου 1.300 κατοίκους, το Μεσοχώρι 550, το Αμούρι 280 και το Βλαχογιάννι 900. Πολλοί από αυτούς θα διανυκτερεύσουν στα σπίτια τους, εκτός και αν ληφθεί διαφορετική απόφαση εν τω μεταξύ ή αν γίνει μεγάλος μετασεισμός. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων που είτε φοβούνται να μπουν στο σπίτι τους είτε αντικειμενικά αυτό έχει ρωγμές και δεν πρέπει να μπουν.

Επίσης, ο ΟΑΕΔ  αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Εκτεταμένες ζημιές

Την ίδια ώρα, ζημιές έχουν προκληθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας, οι περισσότερες στα χωριά Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Κλιμάκιο του Δήμου και της Πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη στην περιοχή και συνεχίζουν τους ελέγχους για ζημιές και τις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους. Τα σοβαρότερα προβλήματα από τη σεισμική δόνηση εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Υπάρχουν ρωγμές σε 4 σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, ενώ προβλήματα σε σπίτια εντοπίζονται στο Ζάρκο.

Ο σεισμός προκάλεσε και ζημιές σε μνημεία της περιοχής. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι  μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Άγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.

Ο σεισμός ήταν ισχυρός και ταρακούνησε όλη τη Θεσσαλία. Στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, ο κόσμος βγήκε έντρομος στους δρόμους. Το ίδιο συνέβη και στον Βόλο, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές. Υπάρχουν, ωστόσο, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως της Δυτικής.

 

Οι σεισμολόγοι για τη Θεσσαλία

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό» σημειώνοντας ότι «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού, ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 Ρίχτερ και επιβεβαιώθηκε. Ο Παπαζάχος είχε τονίσει ότι σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία και ότι ο κόσμος πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

Όσον αφορά την νέα σεισμική δόνηση στην Ελασσόνα, ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού, εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού των 5,9 Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα. Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version