ΘΕΜΑ

Ποια βιταμίνη είναι ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας

Ποια βιταμίνη είναι ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας, Γιώργος Βενέτης

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid-19, την ανάπτυξη σοβαρής μορφής της νόσου και τον θάνατο από τη μόλυνση. Σε αυτή την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η μελέτη τους εντόπισε ένα εργαλείο προστασίας, που είναι φθηνό και προσβάσιμο σε όλους: Τη βιταμίνη D.

Αυτή η μελέτη διεξήχθη από τον καθηγητή Τζέισον Γκίμπονς του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και τους συναδέλφους του, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτή η έλλειψη βιταμίνης D, αύξανε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid-19 και την ευαισθησία να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.

Σχετικά με τη μελέτη, ο Γκίμπονς και η ομάδα του θέλησαν στη συνέχεια να μάθουν εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι του Covid-19. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας για να εντοπίσουν ασθενείς που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D2 ή D3 πριν από την πανδημία. Συνολικά, οι ερευνητές μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν την ανάλυση με 220.265 άτομα που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D3, 34.710 άτομα που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D2 και 407.860 ασθενείς ελέγχου (άτομα που δεν έλαβαν κανένα από τα δύο προϊόντα).

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ειδικοί διεξήγαγαν μια σύγκριση των αποτελεσμάτων των τεστ Covid-19 των συμμετεχόντων στη μελέτη. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τη νόσο μειώνεται κατά 28% σε ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D2 και κατά 23% σε άτομα που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D3. Ομοίως, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν χαμηλότερο σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πτώση του ποσοστού μόλυνσης από τον Covid-19 ήταν μεγαλύτερη στους μαύρους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D3, από ότι στους λευκούς ασθενείς. Τέλος, ο Γκίμπονς και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν υψηλές δόσεις βιταμίνης D είχαν τη μέγιστη προστασία.

Συμπερασματικά, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D αξίζει να αποτελεί μέρος των προληπτικών θεραπειών που υιοθετούνται για την καταπολέμηση του Covid-19. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι μη επεμβατικές προσεγγίσεις, χρήσιμες για την ανοσία και την υγεία γενικότερα, έχουν αγνοηθεί από τις δημόσιες αρχές.

Σύμφωνα με τον Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, για να αποκομίσουμε τα οφέλη που μπορεί να μας προσδώσει η βιταμίνη D, πρέπει να διατηρούμε επίπεδα στο αίμα πάνω από 50 ng/mL καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Για την αποτελεσματικότερη δράση της στον ανθρώπινο οργανισμό απαραίτητη είναι και η επάρκεια βιταμίνης Κ.

Επίπεδα βιταμίνης D

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει 15.000-20.0000 iu βιταμίνης D, με 20-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Ενώ θεωρητικά μπορεί να προκύψει τοξικότητα, μέσα από τη λήψη κάποιων φαρμακευτικών μορφών της D, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί με τη λήψη βιταμίνης D στη φυσική της μορφή.

Κατά τη διάρκεια του έτους, τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρατηρούνται στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση των ιώσεων σ’ αυτό το διάστημα οφείλεται στην μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D, η οποία έχει προσληφθεί κατά τους θερινούς μήνες.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Εταιρείας (JAOA), δείχνει ότι υπάρχει συνέργεια και μεταξύ της “βιταμίνης του ήλιου” και του πολύτιμου μαγνησίου. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, αν τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό δεν είναι επαρκή, τότε η βιταμίνη D δεν είναι δυνατό να μεταβολιστεί κι έτσι παραμένει ανενεργή στο σώμα.

«Πολλοί παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D χωρίς να γνωρίζουν πώς μεταβολίζεται η συγκεκριμένη βιταμίνη στο σώμα. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ασφαλής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μωχάμετ Ραζάκ, καθηγητής Παθολογίας στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής Lake Erie του Οχάιο και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version